Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος στο thebest: Έρχονται χρήματα για τα καμμένα της Δυτικής Αχαΐας- Πώς θα προχωρήσουν οι δασικοί χάρτες και τι γίνεται με τις μέδουσες

Ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος στο thebest...
Χριστακόπουλος Θάνος

Αλλάζει ο τρόπος που θα ανακυκλώνουμε

Για την άμεση ενίσχυση των υπηρεσιών με δασοπόνου και δασολόγους προκειμένου να εξεταστούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι χιλιάδες αντιρρήσεις που υπέβαλαν οι πολίτες κατά των δασικών χαρτών, δεσμεύτηκε μιλώντας στο thebest.gr ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος βρέθηκε την Παρασκευή στην Πάτρα. Παράλληλα ο κ. Φάμελλος εξήγησε ότι, μέχρι τις 5 Νοεμβρίου ο Δήμος Πατρέων μπορεί να υποβάλει πρόταση για την χρηματοδότηση των μελετών της μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην περιοχή Φλόκα της Δυτικής Αχαΐας.

Επίσης αποκάλυψε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί μελέτη 250.000 ευρώ για αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στις καμένες περιοχές της Δυτικής Αχαΐας καθώς και ότι τρέχουν οι διαδικασίες για την σύσταση του Φορέα Διαχείρισης του Κορινθιακού Κόλπου που εντάχτηκε στις περιοχές Natura, ένα θέμα που σχετίζεται άμεσα και με το φαινόμενο των μεδουσών που ταλαιπώρησε το περασμένο καλοκαίρι την Αχαΐα.

Πέραν αυτών με το Δήμο Πατρέων, επίσης στο επίπεδο της διαχείρισης των απορριμμάτων, έγινε εκτενής συζήτηση για την ενίσχυση της ανακύκλωσης καθώς το επόμενο διάστημα πρέπει να αλλάξουν πολλά στην καθημερινότητα των πολιτών προκειμένου να πιάσει η χώρα μας τους στόχους που έχει θέσει για δραστική μείωση των σκουπιδιών που φθάνουν για τα ταφή στους ΧΥΤΑ.

Μεταξύ άλλων θα πρέπει να τοποθετηθούν κάδοι χαρτιού, να ξεκινήσει η  λειτουργία χωριστής μονάδας γυαλιού και η λειτουργία της μονάδας ανακύκλωσης έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί το υπόλειμμα και να αξιοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερα υλικά.

«Όσον αφορά το ζήτημα της κομποστοποίησης αυτό που επείγει είναι ο σχεδιασμός και η εγκατάσταση μιας χωριστής μονάδας για τα οργανικά απόβλητα. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα τρόφιμα, τα κλαδιά, τα φυτικά υποπροϊόντα κ.α.. Προφανώς εκτός τους κάδους που πρέπει να εγκατασταθούν, το απορριμματοφόρο και τον κλαδοτεμαχιστή θα πρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία αδειδότησης μονάδας κομποστοποίησης η οποία θα μπορεί να παραλαμβάνει αυτού του είδους τα απόβλητα», επισήμανε ο κ. Φάμελλος.

Αναφορικά με τη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων του Φλόκα ο κ. Φάμελλος συζήτησε με τη δημοτική Αρχής της Πάτρας τρόπους  για την επιτάχυνση των μελετών.

«Για το Υπουργείο αυτή η μονάδα είναι πάρα πολύ σημαντική καθώς θα διαχειρίζεται η μονάδα αυτή τα απορρίμματα ενός μεγάλου πληθυσμιακού και οικιστικού κέντρου της χώρας, άρα θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη των στόχων που έχει η Ελλάδα στο πλαίσιο της Ε.Ε. Είναι προφανές ότι από την μεριά του Υπουργείου υπάρχει κωδικός για την χρηματοδότησης αυτής της Μονάδας και βέβαια ενημέρωσα το Δήμο ότι υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης και των μελετών για να επιταχυνθεί το έργο.

Ο Φορέας Διαχείρισης έχει προκηρύξει τις απαιτούμενες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης της Περιβαλλοντικής αλλά και των τεχνικών μελετών και δεν έχουν υπογραφεί ακόμα οι συμβάσεις για την εκπόνηση των μελετών αυτών. Ο δήμος από την πλευρά του έχει υποστηρίξει την αρχική χρηματοδότηση των μελετών αυτών αλλά κι εμείς μπορούμε να τις υποστηρίξουμε με ειδικό μέτρο που έχουμε προκηρύξει. Αυτό το μέτρο θα είναι ανοικτό μέχρι τις 5 Νοεμβρίου κι ενημερώθηκε ο Δήμος ώστε να υποβάλει αντίστοιχη πρόταση», δηλώσει στο thebest.gr για το θέμα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος.

Όσον αφορά τα ζητήματα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όπου επίσης είχε επαφές ο κ. Φάμελλος, ένα βασικό θέμα ήταν η ολοκλήρωση της ανάρτησης των δασικών χαρτών. Αυτό που όλο το προηγούμενο διάστημα έθετα μετ’ επιτάσεως εκ μέρους των δασαρχείων ήταν η έλλειψη του απαιτούμενου εξειδικευμένου προσωπικού που θα μπορούσε να εξετάσει του χιλιάδες φακέλους που υποβλήθηκαν στην Αχαΐα.

«Θα προχωρήσει καταχώρηση των πρόδηλων σφαλμάτων και των αιτήσεων αλλαγής χρήσης, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πάμε σε μερική προσωρινή κύρωση των χαρτών εντός του 2017. Η ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδος ήταν η πρωταθλήτρια στις αιτήσεις  γι’ αυτό και θα δημιουργηθούν αρκετές επιτροπές αντιρρήσεων, 4 θα έχουμε στην Λακωνία, άλλες 4 στην Μεσσηνία κ.α. Όλοι οι δασολόγοι των υπηρεσιών θα αξιοποιηθούν για τις επιτροπές των αντιρρήσεων και βέβαια έχουμε προκηρύξει έναν διαγωνισμό για οκτάμηνες συμβάσεις 30 δασοπόνων και 70 δασολόγων.

Θα υποστηρίξουμε τις επιτροπές αντιρρήσεων και τις δασικές υπηρεσίες. Ταυτόχρονα θα πρέπει να δούμε και άλλα πρακτικά ζητήματα ως προς την στελέχωση με τους δικηγόρους, τις αποζημιώσεις των επιτροπών», σχολίασε ο κ. Φάμελλος.

Την ίδια ώρα ετοιμάζονται οι αναρτήσεις για την Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά όπου εκ μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος ζητήθηκε να περιληφθούν οι αποφάσεις για τις αναδασωτέες εκτάσεις στις περιοχές που είχαμε τις πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι. Μεταξύ πολλών άλλων αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και για την ολοκλήρωση, εντός του 2017, του θεσμικού πλαισίου για τις περιοχές Natura και την συγκρότηση Φορέα που αφορά τον Κορινθιακό κόλπο.

«Θα έχουμε έναν νέο νόμο μέσα στο 2017 που θα δημιουργεί νέους φορείς περιβάλλοντος για όλη την ελληνική επικράτεια. Ταυτόχρονα έχουν προκηρυχθεί οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για να προκύψουν και τα σχέδια διαχείρισης για τις περιοχές αυτές. Η δυνατότητα λειτουργίας του φορέα στον Κορινθιακό θα μας δώσει την ευκαιρία να έχουμε πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς για την εφαρμογή των κανόνων αλιείας, για διαχείριση των υγρών αποβλήτων και την πρόληψη της ρύπανσης γιατί υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο, μαζί με την κλιματική αλλαγή, η υπεραλίευση και η ρύπανση να έχουν συντελέσει στο φαινόμενο των μεδουσών.

Υπάρχουν βέβαια και τα προσωρινά μέτρα με τα δίχτυα που έχουμε νομοθετήσει και μπορούν οι τουριστικές επιχειρήσεις και τα λιμενικά ταμεία να τα αξιοποιούν στις ακτές με την πολύ μεγάλη προσέλευση μεδουσών», ανέφερε για το θέμα ο κ. Φάμελλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος επισκέφθηκε και τις εγκαταστάσεις της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Ανακυκλώνω στην Πηγή», όπου ενημερώθηκε για την πλούσια δράση της και ενημέρωσε τα μέλη της για τις αλλαγές που έρχονται στην ανακύκλωση.

 

Φάμελλος από Πάτρα: Τον Νοέμβριο η μερική κύρωση των δασικών χαρτών

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις