Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Αισιόδοξα τα μηνύματα από την φετινή Βραδιά του Ερευνητή - Ένα χαρούμενο "μελίσσι" δημιουργικότητας στο Επιμελητήριο Αχαΐας -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Πάτρα: Αισιόδοξα τα μηνύματα από την φετ...

Στην σημερινή Ελλάδα της κρίσης υπάρχει έρευνα και άνθρωποι που προσπαθούν στον τομέα αυτό

Αισιόδοξα μηνύματα έστειλε η φετινή Βραδιά του Ερευνητή ότι στην Ελλάδα υπάρχει έρευνα και άνθρωποι που προσπαθούν στον τομέα αυτό. Τόσο η είσοδος του Επιμελητηρίου Αχαΐας στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου στην Πάτρα όσο και η αίθουσα στο ισόγειο είχαν γεμίσει από κόσμο το απόγευμα της Παρασκευής 29/9/2017 στην εκδήλωση "Βραδιά του Ερευνητή 2017" που αξίζει να σημειωθεί πως πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε άλλες 8 πόλεις της Ελλάδας και σε κοντά 300 πόλεις ανά την Ευρώπη.

Πολλά νέα παιδιά, μαθητές σχολείων αλλά και φοιτητές και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι πλημμύρισαν το Επιμελητήριο Αχαΐας και με μεγάλο ενδιαφέρον στάθηκαν πάνω από τους πάγκους των επιστημονικών, ερευνητικών εκθεμάτων. Όπως εξήγησε μιλώντας στο thebest.gr, o επιστημονικός υπεύθυνος της Βραδιάς Ερευνητή, Κωνσταντίνος Πουλάς, αναπληρωτής Καθηγητής στη Φαρμακευτική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, όλα τα εκθέματα έχουν το δικό τους ειδικό ενδιαφέρον και προέρχονται από τον χώρο της Βιολογίας (άπτονται του DNA και της έρευνας για τον ανθρώπινο εγκέφαλο), της Χημείας, της μηχανολογίας, κ.α.

Στην είσοδο του Επιμελητηρίου υπήρχε και ένα εντυπωσιακό έκθεμα της Φόρμουλα από το Εργαστήριο Συστημάτων παραγωγής και αυτοματισμού, Τμήμα Μηχ. Μηχ. & Αεροναυπηγών.

«Στόχος της Βραδιάς του Ερευνητή είναι να φέρει την έρευνα κοντά στον καθημερινό, απλό κόσμο και να δώσει κίνητρο στους νέους να πλησιάσουν την έρευνα. Οι ερευνητές είναι σαν κι εμάς, προβληματίζονται, αναζητούν, ζουν στον ίδιο χώρο και καθημερινότητα, διασκεδάζουν», ανέφερε στο thebest.gr ο κ. Πουλάς, ο οποίος πρόσθεσε πως για την επιτυχή διοργάνωση της όλης εκδήλωσης που χρόνο με το χρόνο ολοένα δυναμώνει και γίνεται πιο γνωστή, δούλεψαν πάνω από 50 άτομα, φοιτητές στην πλειονότητα τους.

«Η  απήχηση της εκδήλωσης είναι μεγάλη και η Βραδιά του Ερευνητή γίνεται ολοένα και πιο αναγνωρίσιμη. Την επισκέπτονται κυρίως μαθητές, οι μικροί μας φίλοι αλλά και άλλοι άνθρωποι. Για τους μαθητές θεωρώ ότι είναι μία ευκαιρία να πάρουν ιδέες, να μάθουν, να πιστέψουν, να συμμετάσχουν σε πειράματα και αργότερα να γίνουν με το καλό συνάδελφοι μας», ανέφερε με ενθουσιασμό ο κ. Πουλάς.

Μαζί του πολύτιμη συμπαραστάτρια στην ετήσια αυτή γιορτή της Επιστήμης που είθισται να πραγματοποιείται κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου, είναι η Μαριγούλα Μαργαρίτη, αναπληρώτρια καθηγήτρια φυσιολογίας ανθρώπων και ζώων  του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας, η οποία φορώντας το t-shirt της Βραδιάς του Ερευνητή περιδιάβαινε σε όλη την έκθεση και μιλούσε με τους επισκέπτες. Έκανε μάλιστα και ομιλία με θέμα «ανακαλύπτω το σώμα μου και τον εγκέφαλο μου».

Η έκπληξη της Βραδιάς του Ερευνητή 2017 όπως μας περιέγραψαν οι κ.κ. Πουλάς και Μαργαρίτη είναι η ζωντανή σύνδεση που θα γίνει στις 20.30 περίπου, με το κέντρο πυρηνικών ερευνών, και σε ότι έχει να κάνει με την σωματιδιακή φυσική και την προέλευση του κόσμου, το διάσημο CERN στην Ελβετία. Όλοι οι παρευρισκόμενοι στο Επιμελητήριο Αχαΐας θα έχουν την ευκαιρία μέσω της σύνδεσης αυτής να ξεναγηθούν σ’ ένα τμήμα του διάσημου αυτού πειραματικού επιστημονικού κέντρου.

Ο κ. Πουλάς μας είπε τέλος ότι είναι αισιόδοξος ότι στέλνει το μήνυμα πως αγαπάμε την Ελλάδα και διαλέγουμε να μείνουμε εδώ, πως επιτελείται παρά τις δυσκολίες συστηματική επιστημονική έρευνα και πως για τους νέους επιστήμονες αν χρειάζεται να φύγουν θα αποτελέσουν άξιους πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό ή για όσους συνεχίζουν την προσπάθεια τους εδώ, αποτελούν καλούς συνεργάτες.

Η ατμόσφαιρα στην εκδήλωση (για την οποία συνεργάστηκαν το εργαστήριο μοριακής βιολογίας, φυσικοχημείας, συστημάτων παραγωγής & αυτοματισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, το τμήμα φυσιολογίας ανθρώπων και ζώων αλλά και άλλοι φορείς όπως η Ένωση Ελλήνων χημικών, το Μουσείο Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, το Βοτανικό Μουσείο, η Ομάδα Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Πάτρας και η Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων») ήταν ιδιαίτερα χαρούμενη. Μπαλόνια, πάγκοι με ζωγραφιές, αναψυκτικά και μπισκότα και το κυριότερο μία αίσθηση ζωντάνιας, ζεστασιάς και νεανικής δημιουργικότητας, ήταν τα χαρακτηριστικά της εκδήλωσης που είχε τον γενικό τίτλο «Γνώρισε τη μαγεία της έρευνας».

Από την εκδήλωση πέρασε και ο Πατρινός συνεργάτης της Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, Βαγγέλης Πολίτης ενώ ανάμεσα στον κόσμο διακρίναμε και τον διευθυντή και τους μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας της Πάτρας.

Οι φωτ. είναι του Δημήτρη Χριστοδουλόπουλου.

Επιμέλεια - Ρεπορτάζ: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις