Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Κολατσιό ή Ιταλικό….Colazione

Κολατσιό ή Ιταλικό….Colazione

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

Αρχής γενομένης της σχολικής χρονιάς για όλους, για παιδάκια και μη… ανάμεσα στα σχολικά ψώνια, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και τα ταπεράκια, γνωστά ως φαγητοδοχεία, τα οποία γεμίζουν με σπιτικές λιχουδιές για αυτήν την ώρα του δεκατιανού.
Εκτός όμως από τα σχολικά ταπεράκια με πριγκίπισσες και αυτοκινητάκια έχουμε και εμείς οι μεγαλύτεροι ψυχή και ταπεράκια χρωματιστά, ανοξείδωτα, οικολογικά, κλπ.
Ας απαρνηθούμε λοιπόν τις τυρόπιτες, τα έτοιμα σάντουιτς, τις λαδερές πίτσες και ας ετοιμάσουμε κάτι ελαφρύ, υγιεινό και νόστιμο που θα συνοδεύει εμάς και τα παιδιά.
Οι δύο από τις τρεις συνταγές που σας προτείνω σήμερα μπορούν να ετοιμασθούν από το Σαββατοκύριακο και να τις έχουμε για όλη την εβδομάδα.
Οι σβίγγοι, τυρένια μαλακά μπισκότα, ψήνονται στον φούρνο, γίνονται με τα τυριά που ήδη έχουμε και είναι πεντανόστιμοι και αρκετές ημέρες μετά, χωρίς να χρειάζονται ζέσταμα. Το ίδιο ισχύει και για το κεϊκ με τα τυριά και την λιαστή ντομάτα. Τα σαντουϊτσάκια με το μαύρο ψωμί, μάλλον είναι για τους μεγαλύτερους φίλους μας
και είναι εξίσου λαχταριστά με ψωμάκια πολύσπορα ή τσιαμπάτα.
Καλή «σχολική» χρονιά!

ΑΛΜΥΡΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ ( για 2 μακρόστενες φόρμες κέικ )
● ½ κιλό αλεύρι φαρίνα + όσο πάρει ακόμα για να γίνει σφιχτός χυλός
● 1 ½ κ.γ. ξηρή μαγιά
● 3 αυγά βιολογικά
● 1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
● ½ φλιτζάνι τσαγιού γιαούρτι
● 1 φλιτζάνι τσαγιού κασέρι τριμμένο
● 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού φέτα θρυμματισμένη
● 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
● 1 κ.γ κοφτό πιπέρια φρεσκοτριμμένα
● 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
● 3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
● 5 λιαστές ντομάτες στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
● 1 κ.σ. σουσάμι για το πασπάλισμα
● Αλάτι όσο χρειαστεί
● Λάδι για το άλειμμα της ζύμης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε στο μπόλ του μίξερ το αλεύρι, την μαγιά, τα αυγά, το γιαούρτι, και τα μπαχαρικά. Τα αναμειγνύουμε όλα μαζί πολύ καλά και συνεχίζουμε ρίχνοντας τμηματικά το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με την μαγιά.Θα πρέπει να έχουμε μια ζύμη
πολύ πηχτή (όχι σαν το κέικ ). Την βάζουμε σε ένα μπολ, την αλείφουμε με λάδι, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Κατόπιν προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (τυριά, μαϊντανός, κρεμμυδάκια, λιαστές ντομάτες). Ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υλικά μέσα στη ζύμη μας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 o C. Αλείφουμε με λάδι τις φόρμες μας και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά ή αλεύρι. Γεμίζουμε τις φόρμες μας, ισιώνουμε
την επιφάνεια, αλείφουμε με γάλα και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Ψήνουμε για 25’ με 30’. Ελέγχουμε με ένα μαχαιράκι βυθίζοντας το μέσα στο μείγμα εάν είναι έτοιμο. Εάν η επιφάνεια του μαχαιριού βγει υγρή συνεχίζουμε το ψήσιμο για
λίγο ακόμα.

ΣΒΙΓΚΟΙ ΜΕ ΤΥΡΙΑ

Χρόνος Προετοιμασίας 10 ’ – Χρόνος Ψησίματος 15’-20’ –Εύκολη
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

● 250 ml νερό
● 100 γρ. βούτυρο με γιαούρτι + 2 κ.σ. ακόμα λιωμένο
● ½ κ.γ αλάτι
● 175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (+ 50 γρ. ακόμα ή όσο πάρει για να μην κολλάει η ζύμη)
● 200 γρ. κίτρινα τυριά τριμμένα (κασέρι και γραβιέρα)
● 4 αβγά βιολογικά
● Ξύσμα από ένα μοσχολέμονο ακέρωτο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 o C.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε το νερό, το βούτυρο και το αλάτι.
Μόλις πάρει μια βράση, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύοντας συνεχώς έως ότου αποκτήσουμε
μια ομοιόμορφη ζύμη.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τα τυριά, το ξύσμα και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα. Ρίχνουμε ένα -ένα και τα αβγά, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε καλά το μείγμα κάθε φορά.
Σε ένα ταψί, στρώνουμε λαδόκολλα. Παίρνουμε κάθε φορά μικρές ποσότητες από το μείγμα μας και πλάθουμε μικρά μπαλάκια, (στο μέγεθος καρυδιού) και τα απλώνουμε στο ταψί.
Ψήνουμε τους σβίγκους για περίπου 15’-20’.
Τους σερβίρουμε ζεστούς.

ΜΑΥΡΑ ΠΟΛΥΣΠΟΡΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΣΟΛΩΜΟ ΚΑΙ ΞΥΝΟΜΙΖΗΘΡΑ

ΥΛΙΚΑ ( για 4 σάντουιτς )
● 4 ψωμάκια- 4 φέτες καπνιστό σολομό- 1 αγγούρι -2 αγγουράκια τουρσί (προαιρετικά)- 150 γρ. ξυνομιζήθρα- 50 γρ. γιαούρτι -1 κ.σ. μάραθος ή άνηθος ψιλοκομμένος- Ανθός αλατιού- Φρέσκο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σ’ ένα μπόλ αναμειγνύουμε την ξυνομιζήθρα με το γιαούρτι, τον άνηθο, το αλάτι και το φρέσκο πιπέρι.
Κόβουμε τα ψωμάκια στην μέση, τα αλείφουμε με την κρέμα και προσθέτουμε από μία φετούλα σολομού. Προσθέτουμε και ψιλές φετούλες αγγουριού. Τυλίγουμε τα σάντουιτς με πλαστική μεμβράνη και τα διατηρούμε στο ψυγείο μας κλεισμένα σε αεροστεγές μπολ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life