Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μακρόν σε Παυλόπουλο: "Θέλουμε η Ελλάδα να ξαναβρεί την οικονομική της κυριαρχία"

Μακρόν σε Παυλόπουλο: "Θέλουμε η Ελ...

Από την Αστυνομία απαγορεύθηκε για λόγους δημόσιας ασφάλειας, κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία

22.25: Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η αντιφώνηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν στο δείπνο που παραθέτει ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ο κ. Μακρόν αναφέρθηκε στους δεσμούς των δυο χωρών και τόνισε ότι στόχος της Γαλλίας είναι να ξαναβρεί η Ελλάδα την οικονομικής της κυριαρχία.

22.13: Πρ. Παυλόπουλος: Μόνον ένα ισχυρό Κοινωνικό Κράτους Δικαίου μπορεί ν’ αντιμετωπίσει τους κινδύνους ρήξης του κοινωνικού ιστού στα κράτη-μέλη της ΕΕ

Στην ανάγκη στήριξης του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου στην ΕΕ, ως προϋπόθεση αντιμετώπισης των κινδύνων ρήξης του κοινωνικού ιστού στα κράτη-μέλη της, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο πλαίσιο της προσφώνησής του κατά το δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος μνημόνευσε στην προσφώνησή του τις "εμβληματικές φυσιογνωμίες του γαλλικού πνεύματος", τον συγγραφέα Αντρέ Μαλρώ και την ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγύ, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Γαλλία θα εκπληρώσει στο ακέραιο την ιστορική αποστολή που της αναλογεί ως προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και ως προς τον πλανητικό ρόλο της ΕΕ, στάθηκε ιδιαίτερα στην απαίτηση της θεσμικής εμβάθυνσης του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, της υπεράσπισης του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου στην ΕΕ και της πλήρους ενεργοποίησης του πυλώνα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας της κοινότητας.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαιτείται η θεσμική εμβάθυνση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, η οποία θα το οδηγήσει στην ολοκλήρωσή του υπό όρους μιας Ομοσπονδίας, η οποία στηρίζεται στις αρχές της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και, συνακόλουθα την Δημοκρατική Αρχή. Διότι δίχως αυτό το υπόστρωμα, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αβέβαιο, όπως ακόμη περισσότερο αβέβαιο καθίσταται και το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης.

Ως προς την υπεράσπιση του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου στην ΕΕ , τόνισε ότι «μπορεί ν’ αντιμετωπίσει τους κινδύνους ρήξης του κοινωνικού ιστού στα κράτη-μέλη της». Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτούς τους κινδύνους επιχειρούν να εκμεταλλευθούν τα λαϊκιστικά ως και νεοναζιστικά μορφώματα, που επιχειρούν να κατεδαφίσουν το όλο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα είπε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε: Κατά το 2017 οι Λαοί της Ευρώπης -και ιδίως ο Γαλλικός Λαός μέσω της εκλογής σας- έδωσαν την δέουσα απάντηση στους εχθρούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως οι Λαοί της Ευρώπης αναμένουν από την Ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την λήψη εκείνων των αποφάσεων, που θα θωρακίσουν οριστικά το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα έναντι των υπονομευτών του, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Για το θέμα της πλήρους ενεργοποίησης του πυλώνα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας, και με αφορμή τα τεκταινόμενα σήμερα στην Μέση Ανατολή, στην Βόρεια Αφρική και στην Βόρεια Κορέα, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει το δικαίωμα να ολιγωρήσει εν προκειμένω, όταν μάλιστα πολλές από τις προκλήσεις αυτές έχουν ευθείες επιπτώσεις στους Λαούς της, με κυριότερη εκείνη της τρομοκρατίας και της επέκεινα τρομοκρατικής βαρβαρότητας, η οποία διαπράττει εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας».

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Παυλόπουλος στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Ελλάδας, τις οποίες η χώρα «εκπληρώνει στο ακέραιο» και «αναμένει την αυτονόητη αμοιβαιότητα εκπλήρωσης υποχρεώσεων και από την πλευρά των Εταίρων μας».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα, τα οποία η Ελλάδα «υπερασπίζεται υπό το φως και στην βάση των θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαίου». Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων είπε ο κ. Παυλόπουλος ενώ χαρακτήρισε αδιανόητη κάθε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, πολλώ μάλλον όταν οδηγεί, μέσω της αμφισβήτησης των συνόρων της Ελλάδας, και στην αμφισβήτηση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έστειλε μάλιστα μηνύματα προς Σκόπια και Τίρανα ότι υπονομεύουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική, με τη χρήση του ονόματος που αποπνέει αλυτρωτισμό η πρώτη, και την παραβίαση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ιδίως της ιδιοκτησίας, η δεύτερη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παυλόπουλος είπε για τα εθνικά θέματα τα εξής:

Ως προς το Κυπριακό -και με την αυτονόητη βεβαίως διευκρίνιση ότι αυτό αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα- επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, την δίκαιη και βιώσιμη λύση του. Όμως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Επιπλέον δε, θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως προς τα Ελληνικά σύνορα, μ’ έμφαση σ’ εκείνα του Αιγαίου, η Συνθήκη της Λωζάνης, σύμφωνα με την πεμπτουσία του Διεθνούς Δικαίου, πρέπει να γίνεται απ’ όλους πλήρως σεβαστή. Κάθε αμφισβήτησή της, άμεση ή έμμεση, είναι αδιανόητη και αυτονοήτως απορριπτέα. Πολλώ μάλλον όταν οδηγεί, μέσω της αμφισβήτησης των συνόρων της Ελλάδας, και στην αμφισβήτηση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο σημείο τούτο πρέπει να επισημάνω ότι εμείς τείνουμε πάντοτε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία. Εμείς, οι Έλληνες, θέλουμε μια Τουρκία δημοκρατική, θέλουμε μια Τουρκία ευημερούσα, μια Τουρκία η οποία να έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Αλλ’ αυτό προϋποθέτει, για να γίνει πράξη, από την πλευρά της Τουρκίας μια πλήρη, ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους. Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε δεν είναι δυνατό να χτισθεί πραγματική φιλία. Οι φιλίες χτίζονται πάνω στην ειλικρινή βάση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Εμείς το εννοούμε αυτό και είμαστε εδώ να ζήσουμε ως φίλοι και καλοί γείτονες. Αλλά είμαστε έτοιμοι επίσης, αν χρειασθεί, να υπερασπισθούμε και τα εθνικά μας θέματα που, όπως είπα πριν, είναι και θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προς την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας καθίσταται σαφές ότι όσο επιμένει στην χρησιμοποίηση ονόματος, το οποίο πέραν της προκλητικής παραχάραξης της Ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό, υπονομεύει την ευρωπαϊκής της προοπτική. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποκλείει υποψήφια κράτη-μέλη τα οποία αμφισβητούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, το status quo των συνόρων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρεμφερές είναι και το μήνυμα της Ελλάδας προς την γείτονα Αλβανία: Όταν προβαίνει σε πράξεις, οι οποίες έρχονται σε σαφή αντίθεση προς το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο -όπως π.χ. η πρόσφατη ωμή παραβίαση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ιδίως της ιδιοκτησίας- υπονομεύει και εκείνη την ευρωπαϊκή της προοπτική.

 

 

21.58: Ξεκίνησε το επίσημο δείπνο προς τιμήν του Εμανουέλ Μακρόν στο Προεδρικό Μέγαρο, το οποίο παραθέτει ο Προκόπης Παυλόπουλος. Στο δείπνο παραβρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος. Αυτή την ώρα η προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

20.38: Ολοκληρώθηκε η ομιλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Πνύκα.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε οι πολίτες μιας Βαβέλ, με πολλές γλώσσες και διαφορετικούς πολιτισμού», ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος και τόνισε:

«Δημοκρατία, κυριαρχία πολιτισμός, είναι το τρίπτυχο που πρέπει να προσφέρουμε στους νέους. Μια Ευρώπη που στηρίζεται στην επιτυχία».

Σημείωσε ότι «έχουμε χαθεί στο λαβύρινθο των συζητήσεων της γραφειοκρατίας, ποια άρθρα στις συνθήκες θα αλλάξουμε».

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε», συνέχισε, υπενθυμίζοντας ότι «οι ιδρυτές της Ευρώπης όταν έδωσαν τα χέρια είχαν τη φιλοδοξία για κοινό νόμισμα μετά από τριάντα χρόνια»...

«Έχουμε και σήμερα το δικαίωμα να οραματιστούμε και να έχουμε φιλοδοξίες [...] Αυτό που επιλέγει η Γαλλία είναι να συζητήσουμε για αυτό το όραμα και την φιλοδοξία για μια Ευρώπη πιο ισχυρή», συμπλήρωσε.

Για αποτυχία της Ευρώπης μίλησε ο κ. Μακρόν και τόνισε πως θα προτείνει έναν οδικό χάρτη για το μέλλον της Ευρώπης.

«Προτείνω μια νέα μέθοδο που δεν θα συζητηθεί η νέα Ευρώπη μόνο στις κλειστές πόρτες. Να υποβάλουμε νέους στόχους το 2018 σε όλες τις χώρες και οι λαοί να συζητήσουν ποια Ευρώπη θέλουν. Για έξι μήνες να υπάρχουν συνελεύσεις των πολιτών και στην πορεία να δημιουργηθούν για τις εκλογές στην Ευρώπη κοινές λίστες και κοινοβούλιο της Ευρωζώνης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε μάλιστα την ανάγκη «να βγούμε από το παιδαριώδες δίλημμα να πουν οι λαοί ναι ή όχι σε λαϊκιστικά δημοψηφίσματα» και από την άλλη κάποιοι φοβούνται τα δημοψηφίσματα και κρύβονται».

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, σημείωσε πως αν εγκαταλείψουμε τον εμφύλιο στην Ευρώπη και τις μικρές μας διαφορές θα δούμε πόσα κοινά υπάρχουν στην Ευρώπη που υπήρχε εδώ και αιώνες, την Ευρώπη του Πολιτισμού.

«Ο ελληνικός λαός πλήρωσε τα ψέματα ότι μπορεί να ζήσει όπως στο Βερολίνο και στη διάρκεια της κρίσης επωμίστηκε το βάρος», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος

Μίλησε για κοινωνικό ρήγμα και έκανε λόγο για ένα είδος εμφυλίου πολέμου με αλληλοκατηγορίες και επικρίσεις που δεν αρμόζουν στην Ευρώπη

«Τι υποσχεθήκαμε στους νέους της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια; Λιτότητα και ανεργία. Τους είχαμε προβάλει όμορφο μέλλον στο Παρίσι και στο Βερολίνο. Αλλά αρχικά είχαμε υποσχεθεί ότι μπορούν να ζήσουν όμορφα και στην Ελλάδα», είπε και πρόσθεσε «αυτό πρέπει να γίνει και αυτό είναι η ευρωπαϊκή κυριαρχία».

Την ανάγκη να επαναδιατυπωθεί η έννοια της εθνικής κυριαρχίας ώστε να μην ερμηνεύεται ως παραχώρηση τόνισε ο κ. Μακρόν

Με τη νέα Ευρώπη θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία και να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η Ευρώπη θα προστατέψει απέναντι στην κλιματική αλλαγή, τα δεδομένα των επιχειρήσεων, ανέφερε.

«Αν υποχωρήσουμε κάποιος άλλος θα πάρει τη θέση. Δεν υπάρχει άλλη ήπειρος που να στηρίζει τη δημοκρατία, την ελευθερία και την οικονομία, αλλά υπάρχουν δυνάμεις που έχουν λιγότερη δέσμευση για κοινωνικά δικαιώματα, ή στην Ασία έχουν ισχυρή οικονομία και αυταρχισμό».

«Ο κόσμος χρειάζεται την Ευρώπη, πρέπει να βρούμε τη δύναμη να επανεκκινήσουμε την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Μακρόν. «Αν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε θα είμαστε η γενιά που αναλαμβάνει την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης και πρέπει να ξεκινήσουμε με ισχυρή αυτοκριτική», διαμήνυσε.

 

20.16: Σε εξέλιξη βρίσκεται η ομιλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Πνύκα, στην οποία αποτυπώνει το όραμά του για την «επόμενη ημέρα» του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. "Χρειαζόμαστε την Ευρώπη περισσότερο παρά ποτέ- πολιτική αυτοκτονία θα ήταν η διάλυσή της", τόνισε χαρακτηριστικά ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε πως

«Αν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε θα είμαστε η γενιά που αναλαβάνει την ευθύνη του θανάτου της Eυρώπης»

Νωρίτερα την ανάγκη να προωθηθεί ο διάλογος για "ένα νέο συμβόλαιο Δημοκρατίας στην Ευρώπη" ώστε να επανέλθουν η αλληλεγγύη και η ισονομία μεταξύ κρατών και μεταξύ των πολιτών τόνισε ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του στην Πνύκα προλογίζοντας τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν.

Η Ευρώπη πρέπει να μεταβληθεί σε θεσμό οικονομικής και πολιτικής αλληλεγγύης ,είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι είναι αναγκαίος ο εκδημοκρατισμός της ευρωζώνης και ο περιορισμός των κινδύνων μεταξύ της ευρωζώνης.

Μπορούμε να πετύχουμε τη δημοσιονομική ενοποίηση εφόσον πετύχουμε την πολιτική και οικονομική ενοποίηση, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τάχθηκε υπέρ της θέσης Μακρόν υπό προϋποθέσεις για κοινό υπουργό Οικονομικών με δημόσια λογοδοσία αλλά πρόσθεσε πως χρειαζόμαστε και υπουργό κοινωνικής Δικαιοσύνης και κοινοβούλιο της Ευρωζώνης.

19.55: Στο βήμα ο Μαρκόν, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του στα ελληνικά.

19.35: Αυτή την ώρα η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Πνύκα

19.06: «Στηρίζουμε την ανάπτυξη που επιστρέφει στην Ελλάδα», ήταν η φράση -κλειδί του Εμανουέλ Μακρόν, που έκανε εκτενή αναφορά στη γαλλική παρουσία στη χώρα μας:

επί παραδείγματι αύριο θα ενισχυθεί η Τράπεζα Επενδύσεων από την αντίστοιχη γαλλική, η συνεργασία στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης κ.α. Δις, ο Πρόεδρος Μακρόν αναφέρθηκε στο ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ελληνική κρίση: αφού εξέφρασε τη διαφωνία του με την επιτήρηση σε ευρωπαϊκά προγράμματα από το διεθνή αυτό οργανισμό, ζήτησε η παρουσία του να είναι καλή τη πίστει και χωρίς νέους όρους.

«Η Ευρώπη έχει να διαδραματίσει ένα κρίσιμο ρόλο, σταθεροποιητικό για την ειρήνη, την ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα πρέπει λοιπόν να μπορεί να λύνει τα προβλήματα της μόνη της», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα και στο εάν στη νέα αρχιτεκτονική θα έχει θέση.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως «τώρα είναι το μομέντουμ να ανοίξουμε αυτό το διάλογο. Η Ευρώπη να διαθέτει τα δικά της χρηματοδοτικά εργαλεία και τους θεσμούς για να λύνει τα προβλήματα της μόνη της. Να καταστεί η ίδια η Ευρώπη αυτοδύναμη να λύνει τα προβλήματα της» σημείωσε.

18.06 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μακρόν - Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτή την ώρα κάνει δηλώσεις ο Έλληνας πρωθυπουργός.

17.55 Μήνυμα συμπαράστασης στα θύματα του κυκλώνα Ίρμα που έπληξε τον Άγιο Μαρτίνο, αφήνοντας πίσω του νεκρούς και ερείπια, έστειλε η Μπριζίτ Μακρόν από την είσοδο του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης.

«Είναι η πρώτη μου επίσημη επίσκεψη στη χώρα σας και έχει τη σημασία του αυτό. Είναι πολύ μεγάλη χαρά που είμαι εδώ και για την υποδοχή» είπε η κ. Μακρόν δείχνοντας την σύζυγο του Έλληνα πρωθυπουργού Μπέτυ Μπαζιάνα.

Οι δύο κυρίες πραγματοποιούν αυτή την ώρα επίσκεψη στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

O Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν στις 7 το απόγευμα θα μιλήσει στην Πνύκα.

 

16.06 Τη θλίψη του για τα θύματα του τυφώνα Ίρμα που έπληξε τη Γαλλία εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Θέλω να σε ευχαριστήσω για το γεγονός ότι σήμερα είσαι εδώ, παρότι η σκέψη όλων μας είναι στα θύματα από τη φυσική καταστροφή», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός και ευχήθηκε στον Γάλλο Πρόεδρο να πετύχει τους στόχους του για τη χώρα του, αλλά και επιτευχθούν και οι στόχοι για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση και την αναγέννησή της.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα «ορόσημο» για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Μετά τις μεταρρυθμίσεις και τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε ο ελληνικός λαός πρέπει να μιλήσουμε για την έξοδο από την κρίση, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος Πρόεδρος, κατά το σύντομο διάλογο που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μπροστά στους δημοσιογράφους και τις τηλεοπτικές κάμερες. Για εκείνον, τον κ. Μακρόν δηλαδή, «η Ελλάδα είναι κάτι πολύ σημαντικό», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ίδιος.

Στην αρχή της τοποθέτησής του, μίλησε για την καταστροφή στα νησιά του Αγίου Μαρτίνου και του Αγίου Βαρθολομαίου, γνωστοποιώντας ότι θα τα επισκεφθεί μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν παρέλειψε ωστόσο να τονίσει ότι οι φυσικές αυτές καταστροφές έχουν αίτιο, που δεν είναι άλλο από την κλιματική αλλαγή -«και αυτήν πρέπει να αντιμετωπίσουμε», σημείωσε με έμφαση.

 

15.45 Τον Γάλλο Πρόεδρο υποδέχεται αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

14.38 «Σας ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε για τα θερμά σας λόγια. Από χθες η Γαλλία θρηνεί μετά τον τυφώνα (...) και να σας ευχαριστήσω για τα λόγια σας και για άλλες χώρες που έχουν πληγεί, πολλοί λαοί είναι θύματα αυτής της φυσικής καταστροφής» δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Γάλλος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι προτεραιότητα για τη χώρα του αποτελούν δράσεις για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Όλη η κυβέρνησή μου και οι υπουργοί της Γαλλίας θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, και θέλω να συγχαρώ την κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις. Έγιναν πολλές θυσίες από τους Έλληνες» τόνισε ο κ. Μακρόν και υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρχει μία δυνατή Ευρώπη κοντά στις αξίες της.

Οι πρώτες φωτογραφίες από την εμφάνιση της Μπριζίτ Μακρόν στην Αθήνα - Τι φόρεσε η πρώτη κυρία της Γαλλίας

Πρωτοβουλίες για περισσότερη και πιο κοινωνική Ευρώπη ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει ο Γάλλος Πρόεδρος

Για κοινωνική Ευρώπη και οικονομική ισχύς αλλά στο πλαίσιο των κεκτημένων, έκανε ο λόγο ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη βελτίωσης της ζωής των πολιτών, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Η Γαλλία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό σας», τόνισε ο κ. Μακρόν και πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή σας ήθελε πάντα να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν πιέσεις». «Χρειαζόμαστε μια εσωτερική δύναμη» ανέφερε και ανακοίνωσε πως θα αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα για «περισσότερη και πιο κοινωνική Ευρώπη».

Όπως σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, θα ήταν πολύ θετικό να αποκτήσει η Ευρώπη ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αλλά δεν μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα όπως αυτό της Ελλάδας.

«Ήρθα με πολυάριθμη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών και θα ήθελα να ενισχυθούν οι σχέσεις μας» υπογράμμισε ο κ. Μακρόν για να καταλήξει: «Στην Ευρώπη χρειαζόμαστε συνοχή αλλά χρειάζεται να είμαστε φιλόδοξοι, θα πρέπει να δείξουμε τόλμη για να επιστρέψουμε στις αξίες μας».

O Προκόπης Παυλόπουλος

Η Ελλάδα θα εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι και οι εταίροι πρέπει να  πράξουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως σε ό,τι αφορά την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Ο κ. Παυλόπουλος, αναφερόμενος στην αποστολή της Γαλλίας ως προς τον ρόλο της ΕΕ, εκτίμησε ότι αυτή κινείται σε τρεις άξονες, ένας εκ των οποίων αφορά στην υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κράτους Δικαίου, έτσι ώστε ν' αντιμετωπισθούν, στο πλαίσιο των κρατών-μελών, η καταστροφική διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού, που δυστυχώς ευνοούν την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

«Σας καλωσορίζω στην Αθήνα ως συνεχιστή, από την πλευρά της Γαλλίας, της μακράς και ειλικρινούς φιλίας και στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, των οποίων αρχικοί -για να μην αδικώ άλλες προσωπικότητες στην συνέχεια- ιστορικοί σταθμοί υπήρξαν οι δεσμοί που οικοδόμησαν ο Στρατηγός Ντε Γκωλ και ο Βαλερύ Ζισκάρ Ντ' Εσταίν με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας: «Για μιαν ακόμη φορά θέλω, εκ μέρους του ελληνικού λαού, να σας εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες για το ότι η Γαλλία -ο προκάτοχός σας κ. Ολάντ αλλά και εσείς προσωπικώς, ως αρμόδιος υπουργός τότε- διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο ως προς την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την ευρωζώνη.  Γνωρίζετε όμως ότι αυτή η στάση της Γαλλίας είναι αντάξια του ιστορικού της ρόλου ως προς την στερέωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.  Και τούτο διότι η εμπέδωση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σφυρηλάτησε, σε μια κρίσιμη στιγμή, την ενότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.  Δοθέντος ότι η μεν Ελλάδα δεν διανοείται το μέλλον της και την προοπτική της παρά μόνον ως αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα υπερασπιζόταν την ιστορική της ταυτότητα δίχως την Ελλάδα στους κόλπους της».

«Ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, διευκρινίζω μόνο τούτο: Η Ελλάδα θα εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.  Στο πλαίσιο όμως της ευρωπαϊκής έννομης τάξης αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, και στην βάση του κανόνα pacta sunt servanda, έχουμε την πεποίθηση ότι και οι εταίροι μας θα πράξουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως σε ό,τι αφορά την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος

«Επιτρέψατέ μου», συνέχισε, «εφεξής ν' αναφερθώ στην κοινή μας οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση και στον ρόλο της Γαλλίας στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.  Είμαι βέβαιος ότι κατά την διάρκεια της Προεδρίας σας η Γαλλία θα εκπληρώσει στο ακέραιο την ιστορική αποστολή που της αναλογεί ως προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αλλά και ως προς τον πλανητικό ρόλο, τον οποίο οφείλει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτή η αποστολή της Γαλλίας ως προς τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινείται κυρίως σε τρεις άξονες: « Ο πρώτος άξονας αφορά την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει των συνεχώς εντεινόμενων παγκόσμιων προκλήσεων -δείγμα γραφής των οποίων αποτελούν τα τεκταινόμενα σήμερα στην Μέση Ανατολή, στην Βόρεια Αφρική και στην Βόρεια Κορέα- πρέπει αμέσως να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς διαμόρφωσης αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Ο δεύτερος άξονας αφορά την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, η οποία πρέπει να καταστεί επαρκής και βιώσιμη.  Τούτο προϋποθέτει ενεργοποίηση ιδίως των θεσμικών πυλώνων των σχετικών με την συλλογική λειτουργία του Eurogroup, την πλήρη αξιοποίηση του ρόλου του ESM αντί του IMF και, πρωτίστως, την θωράκιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.  Έτσι ώστε αυτή αφενός να εποπτεύει καταλλήλως το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και, αφετέρου, ν, αντιμετωπίσει τα ζέοντα ζητήματα ρευστότητας και δημόσιου χρέους στο σύνολο της ευρωζώνης. Και ο τρίτος άξονας αφορά την υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κράτους Δικαίου.  Έτσι ώστε ν? αντιμετωπισθούν, στο πλαίσιο των κρατών-μελών, η καταστροφική διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού, που δυστυχώς ευνοούν την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.  Και εσείς, Κύριε Πρόεδρε, γνωρίζετε καλά ότι η εκλογή σας ως Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας ήταν ένας θρίαμβος εναντίον αυτών των αντιευρωπαϊκών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος».

«Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω και πάλι στην Αθήνα.  Και εύχομαι να απολαύσετε την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία αλλά και την ανυπόκριτη εκτίμηση και αγάπη του Ελληνικού Λαού», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος.

NΩΡΙΤΕΡΑ

Τη βεβαιότητα της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα διεξαχθεί μία εποικοδομητική συνάντηση, εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στο διάλογο που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κατά την υποδοχή του τελευταίου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας μετέφερε τη θλίψη και την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης για τα θύματα του τυφώνα που έπληξε τον Άγιο Μαρτίνο. «Η Ελλάδα σας συμπαραστέκεται σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

14.25 Με το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος παρασημοφορήθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

«Σας απονέμω την ανώτατη διάκριση του ελληνικού κράτους ως αναγνώριση όλων εκείνων τα οποία, είμαι βέβαιος, θα πράξετε τόσο για τη συνέχιση των εξαιρετικών σχέσεων των δύο χωρών μας, όσο και για τη διασφάλιση (mettre «en marche») της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

 

14.10 Στο Προεδρικό Μέγαρο βρίσκεται αυτήν την ώρα ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, όπου τον υποδέχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Θα ακολουθήσει συνάντηση των δύο ανδρών.

 

 

13.55 Θα ακολουθήσει η επίσημη υποδοχή του Γάλλου Προέδρου στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

 

Μετά την κατάθεση στεφάνου, η επίσημη υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο

Όλα είναι έτοιμα στο Προεδρικό Μέγαρο για την επίσημη υποδοχή του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν και της συζύγου του, Μπριζίτ, οι οποίοι επισκέπτονται τη χώρα μας κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας αναμένεται στο Προεδρικό Μέγαρο στις 13:45, όπου θα τους υποδεχθούν στην Ηρώδου Αττικού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του, Βλασία.

Η επίσημη τελετή υποδοχής περιλαμβάνει την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Γαλλίας και Ελλάδας, την επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος και ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των δύο αντιπροσωπειών.

Εν συνεχεία, οι δύο Πρόεδροι συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους θα διασχίσουν τον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου για να μεταβούν εντός του κτιρίου, όπου θα πραγματοποιηθεί παρασημοφόρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμ. Μακρόν, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, με το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος. Κατόπιν θα γίνουν δηλώσεις των δύο Προέδρων στον Τύπο και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί κατ' ιδίαν συνάντηση.

Περίπου στις 15:30 ο Γάλλος Πρόεδρος και η γαλλική αντιπροσωπεία θα μεταβούν από το Προεδρικό Μέγαρο για το Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τους υποδεχθεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

 

 

13.50 Στο Σύνταγμα βρέθηκε λίγο νωρίτερα ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, για την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου τον υποδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης. Ακολούθως, ο κ. Μακρόν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος θα τον υποδεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο.

 

13.10 Ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Γάλλος πρεσβευτής στην Αθήνα, Κριστόφ Σαντεπί υποδέχθηκαν τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ο κ. Μακρόν θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

12.50 Μολις προσγειώθηκε στο Ελευθέριος Βενιζέλος το αεροσκάφος που μετέφερε στην Αθήνα, τον Γάλλο ΠροέδροΕμανουέλ Μακρόν και τη σύζυγό του Μπριζίτ Μακρόν, κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Στο αεροδρόμιο θα τους υποδεχθεί ο υπουργός Επικρατείας κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος.

 

φωτο απε-μπε

φωτο απε-μπε

φωτο απε-μπε

φωτο ΑΠΕ-ΜΠΕ

φωτο ΑΠΕ-ΜΠΕ

φωτο ΑΠΕ-ΜΠΕ

φωτο eurokinissi

φωτο eurokinissi

φωτο eurokinissi

φωτο eurokinissi

φωτο eurokinissi

φωτο eurokinissi

φωτο eurokinissi

φωτο eurokinissi

φωτο eurokinissi

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Φρούριο η Αθήνα

Απροσπέλαστο θα είναι το κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης (7 και 8 Σεπτεμβρίου) του γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής του κέντρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, δεν επιτρέπεται για λόγους δημόσιας ασφάλειας, κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία κατά το χρονικό διάστημα από 07:00 ώρα της Πέμπτης 07 Σεπτεμβρίου 2017 μέχρι και την 24:00 ώρα της ιδίας, στις ακόλουθες περιοχές:

α. Στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων που περικλείεται από τις οδούς – Λεωφόρους: Ιπποκράτους (από τη συμβολή της με τη Λ. Αλεξάνδρας) – δεξιά Αλεξάνδρας – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – συνέχεια Παναγιώτη Κανελλόπουλου – δεξιά Κοκκινοπούλου – συνέχεια Γκανογιάννη – συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου – συνέχεια Ούλωφ Πάλμε – συνέχεια Υμηττού – συνέχεια Ηλία Ηλιού – δεξιά Αμβροσίου Φραντζή – αριστερά Καλλιρρόης – συνέχεια Π. Τσαλδάρη – δεξιά Πειραιώς – δεξιά Ερμού – αριστερά Αγίων Ασωμάτων – δεξιά Ερμού – αριστερά Αιόλου – δεξιά Κολοκοτρώνη – συνέχεια Αμερικής – συνέχεια Λυκαβηττού – αριστερά Σόλωνος – δεξιά Ιπποκράτους (μέχρι τη συμβολή με τη Λ. Αλεξάνδρας).

β. Στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων, ως και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός – Λ. Κατεχάκη), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών και

γ. Στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.

Σημειώνεται, ότι από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, η οποία βρίσκεται επί ποδός, σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Η Τροχαία, η οποία θα πραγματοποιεί εκτροπές της κυκλοφορίας σε τακτά χρονικά διαστήματα, απευθύνει έκκληση στους οδηγούς να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Εν συνεχεία, θα αναχωρήσουν για το κέντρο της Αθήνας, προκειμένου στις 13.30 ο Γάλλος Πρόεδρος να καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Στις 13.45 ο κ. Μακρόν, μετά της συζύγου του Μπριζίτ Μακρόν, θα μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα τους υποδεχθεί ο Έλληνας ομόλογός του κ. Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του Βλασία Παυλοπούλου.

Η επίσημη τελετή υποδοχής, περιλαμβάνει την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Γαλλίας και Ελλάδος, την επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος και ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των δυο Αντιπροσωπειών.

Ακολούθως, οι δυο Πρόεδροι συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους θα μεταβούν εντός του Προεδρικού Μεγάρου, όπου θα πραγματοποιηθεί παρασημοφόρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Ε. Μακρόν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, με το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος. Κατόπιν θα γίνουν δηλώσεις των δυο Προέδρων στον Τύπο και αμέσως μετά κατ΄ιδίαν τους συνάντηση.

Στις 15:30 ο Γάλλος Πρόεδρος και η Γαλλική Αντιπροσωπεία θα μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τους υποδεχθεί ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει ιδιαίτερη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο.

Στις 16:15 θα ξεκινήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών υπό τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και τον Έλληνα Πρωθυπουργό και αμέσως μετά θα παραχωρηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου (17:00).

Περί τις 17:45 υπολογίζεται η αναχώρηση του κ. Μακρόν και της συζύγου του από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 19:05 ο Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του θα μεταβούν στην Πνύκα, όπου τον Γάλλο Πρόεδρο θα προσφωνήσει ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον κ. Εμανουέλ Μακρόν.

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου και της συζύγου του στην Αθήνα θα κλείσει με το επίσημο δείπνο, που θα παραχωρήσουν προς τιμήν τους, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του στο Προεδρικό Μέγαρο (21.00-23.00).

Την Παρασκευή, το πρόγραμμα ξεκινά στις 10.00 το πρωί, με την πραγματοποίηση συνάντησης εργασίας στρογγυλής τραπέζης επικεφαλής Ελληνικών και Γαλλικής επιχειρήσεων, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Ε. Μακρόν και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Στις 11:45 ο Γάλλος Πρόεδρος συνοδευόμενος από την σύζυγό του, θα επισκεφθούν την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή (Οδός Διδότου 6), όπου θα παρακολουθήσουν παρουσίαση σε μορφή 3D των αρχαιολογικών ανασκαφών στη Δήλο.

Στις 12:00-13:15 θα δοθεί δεξίωση προς τιμήν της Γαλλικής κοινότητας από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει στις 13:30-14:45 γεύμα του Ε.Μακρόν και της συζύγου του, με Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Στις 14:45-15:15, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Μακρόν θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους Ελληνικών και Γαλλικών ΜΜΕ, ενώ στις 15:15 θα αναχωρήσει μαζί με την σύζυγό του και την συνοδεύουσα αντιπροσωπεία, με αυτοκινητοπομπή, για το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου στις 16.00 έχει προγραμματιστεί η αναχώρησή του από την χώρα μας.

Έρχεται με στελέχη 39 γαλλικών πολυεθνικών

39 πρόεδροι ή διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων θα συνοδεύσουν τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Ακολουθεί η αναλυτική λίστα των επιχειρηματιών όπως δόθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την γαλλική προεδρία:

Thierry LAJOIE, πρόεδρος του «Grand Paris Aménagement», εταιρεία σχεδιασμού και αστικής ανάπλασης

Jacques LE PAPE, γενικός επιθεωρητής Οικονομικών, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας

Thierry BEDOIN, Τράπεζα της Γαλλίας (Banque de France), διεύθυνση της ψηφιακής Μετατροπής.

Frιdιric ROSSI, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της BUSINESS FRANCE.

Julien ANGLADE, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του «Groupe Up» και γενικός διευθυντής της Ζώνης Ευρασίας. Το Groupe UP λειτουργεί σε συνεταιριστική βάση/ αλληλέγγυα και κοινωνική οικονομία.

Adrien AUMONT, συνιδρυτής της εταιρeίας Kisskissbankbank που είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς ιστότοπους στην Ευρώπη.

Patrick BERGOUGNOU, πρόεδρος της Cirpack η οποία δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο.

Jean-Marc BIANCHI, πρόεδρος της Kerneos η οποία είναι εξειδικευμένη στην τεχνολογία αργιλικού ασβεστίου.

Paul-Antoine BRIAT, συνδιευθυντής του Yellow Korner, εκδοτικού οίκου με φωτογραφίες τέχνης

Louis-Roch BURGARD, εκτελεστικός πρόεδρος της Saur που ασχολείται με την παραγωγή, διανομή και καθαρισμό ύδατος.

Thierry CAMPOS, πρόεδρος της HGH Systèmes Infrarouges η οποία αναπτύσσει συστήματα «optroniques» υψηλών προδιαγραφών για εφαρμογές παρακολούθησης σε μεγάλες εκτάσεις.

Nicolas CAPPELAERE, πρόεδρος των εργαστηρίων «Laboratoires Ineldea» ειδικευμένων στα συμπληρώματα διατροφής και στα καλλυντικά.

Viviane CHAINE-RIBEIRO, πρόεδρος της Talentia Software, η οποία ασχολείται με λογισμικά διαχείρισης επιχειρήσεων.

Jean-Louis CHAUSSADE, πρόεδρος της Suez Environnement, που ασχολείται με το περιβάλλον, το νερό και την καθαριότητα.

Emmanuel COMMAULT, Γενικός διευθυντής της Cooperl ο οποίος είναι γεωργικός συνεταιρισμός εκτροφής χοίρων.

Julien COULON, συνιδρυτής της Cedexis η οποία προσφέρει εξαιρετικά τεχνικές υπηρεσίες για τη βελτίωση της κυκλοφορίας και της απόδοσης στο Διαδίκτυο, στους ιστότοπους και στις εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας.

Philippe DELLEUR, αντιπρόεδρος της d'Alstom η οποία ασχολείται με τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες στον τομέα των σιδηροδρόμων.

Nicolas DUFOURCQ, γενικός διευθυντής της Bpifrance, Γαλλικής κρατικής τράπεζας επενδύσεων.

Eric ELKAIM, πρόεδρος της Alertgasoil η οποία ασχολείται με εργαλεία μέτρησης αποθεμάτων καύσιμων

Christophe FONTAINE, γενικός διευθυντής της d'OT-Morpho, που ασχολείται με Βιομετρική και ψηφιακή ταυτότητα.

Carole GARCIA, πρόεδρος της Graine De Pastel εταιρείας για φυσικά προϊόντα, καλλυντικά, αρώματα, ιδέες δώρων.

Jean-Marie LEFEVRE, πρόεδρος της Biocodex, η οποία είναι φαρμακευτικό εργαστήριο.

Muriel LELONG, πρόεδρος της 2PS, συμβουλευτικής εταιρείας εμπειρογνωμόνων στο network.

Guillaume LEROY, πρόεδρος της Sanofi, φαρμακευτικής εταιρείας.

Philippe LOUIS, πρόεδρος της Nex Composites, η οποία ασχολείται με την τεχνογνωσία στην κατασκευή αξεσουάρ από πολυεστέρα και υαλοβάμβακα.

Emmanuel MASSON, γενικός διευθυντής του Groupe Clinea,η οποία έχει την φροντίδα οίκων ευγηρίας και ασχολείται με την κλινική αποκατάσταση, την ψυχιατρική, και οικιακές υπηρεσίες.

Gιrard MESTRALLET, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Engie Eνέργεια, εταιρείας φυσικού αερίου.

Pierre MESTRE, πρόεδρος της Orchestra, βιομηχανίας ενδυμάτων.

Jacques MOUSSAFIR, πρόεδρος της Aria Technologies SA, η οποία ασχολείται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Nicolas NOTEBAERT, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Vinci, κατασκευαστικής εταιρείας, (δρόμοι κ.α.)

Agnθs PAILLARD, πρόεδρος της Aerospace Valley, η οποία αποτελεί ομάδα γαλλικών εταιριών και ερευνητικών κέντρων αεροναυπηγικής.

Patrick POUYANNE, πρόεδρος της Total, πετρελαϊκής εταιρείας.

Agnθs TOMAS, Υπεύθυνος εξαγωγών της de Captels, η οποία ασχολείται με γεφυροπλάστιγγες και συστήματα αξονικής ζύγισης.

Suat TOPSU, πρόεδρος της Oledcomm η οποία ασχολείται με την νέα γενιά ευρυζωνικών δικτύων και την μεταφορα δεδομένων μέσω της φωτεινής ακτονοβολίας.

Joλl UGUET, διευθυντής εξαγωγών της Tecofi, κατασκευαστής ηλεκτρονικών βαλβίδων.

David VAUTHRIN, συνιδρυτής της FINALCAD , η οποία ασχολείται με νέες εφαρμογές για κτίρια και δημόσια έργα.

Pascal VEILLAT, πρόεδρος της Thomson Broadcast.

Gregory VERET, πρόεδρος της XOOLOO , η οποία ασχολείται με καινοτόμες εφαρμογές για παιδιά, για καλύτερες ψηφιακές συνήθειες.

Denis ZERVUDACKI, διευθυντής της DZA consulting, συμβουλευτικής εταιρείας για επικοινωνία και δημόσιες σχέσεις.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις