Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Πήγαμε στα "Οινοξένεια" του Αιγίου και δοκιμάσαμε εξαιρετικά τοπικά κρασιά

Πήγαμε στα "Οινοξένεια" του Αι...

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

Οινοξένεια 2017, «Τα χρώματα της γεύσης» οι εκδηλώσεις που μας συστήνουν τα κρασιά της Αιγιάλειας. Οι πλαγιές της Αιγιάλειας είναι αναγνωρισμένη Προστατευόμενη Γεωγραφική ένδειξη Π.Γ.Ε και ένα από τα κορυφαία αμπελοτόπια - terroir - της Ελλάδος.
Οινοποιεία ιστορικά, όπως τα Οινοφόρος-Ρούβαλη και Cavino, νεοσυστηθέντα στην οινική αγορά όπως το ορεινό οινοποιείο RIRA της Κουνινά Αιγίου και του Καρανικόλα, αλλά και με γυναίκες οινοποιούς στο τιμόνι όπως η Αχαιών Οινοποιητική ή και με σοβαρές εξαγωγές ακόμη και στην Γαλλία όπως ο πανέμορφος Τετράμυθος.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών παρακολούθησα μία εκδήλωση γνωριμίας και γευστικής δοκιμής των κρασιών του Δικτύου Οινοξένεια με εισηγητή τον οινογράφο και
έγκριτο κριτικό οίνου κο Σίμο Γεωργόπουλο. Ήταν ένα άκρως απολαυστικό δίωρο όπου βρήκαν τον δρόμο τους δέκα τρία από τα κρασιά της Αχαίας μας και παντρεύτηκαν τέλεια με τα πιο εμβληματικά πιάτα, της ελληνικής και όχι μόνο, γαστρονομίας. Σας μεταφέρω λοιπόν την εμπειρία μου για κάποια από αυτά, μαζί με τις προσωπικές μου "αγάπες", γιατί ο food lover είναι πάντα και wine lover.
Aς ξεκινήσουμε με όλα τα τηγανητά, ψαράκια, καλαμαράκια αλλά και λαχανικά η σαλάτες με βινεγρέτ. Απολαύστε τα με έναν λευκό τραγανό Ροδίτη Ασπρολίθι που χάρην του
πιονιέρου κου Ρούβαλη μπήκε απ’τα αλώνια στα σαλόνια όπως εύστοχα είπε και ο κος Γεωργόπουλος.

Γλυκόξινα πιάτα, κοτόπουλο με δαμάσκηνα, κολοκυθόπιτες ή και εξωτική κουζίνα, βάλτε στο τραπέζι σας ένα μπουκάλι Coryphee ποικιλίας Gewurzttraminer του RIRA.
Μαγειρευτά λαδερά, Aσπρογιάχνι, Ριζότο με λαχανικά, γεμίστε τα ποτήρια σας με ένα κορυφαίο πληθωρικό ροζέ από Syrah όπως το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο του Cavino.

Καλοκαίρι, ζέστη και σερβίρετε μια κρεατόπιτα, ένα πιάτο με κοκκινιστούς κεφτέδες, έναν κόκορα μακαρονάδα ή και κάποιο ψάρι πλακί;  Δροσίστε μέχρι τους 14° -15°C ένα μπουκάλι "Τετράμυθος" της ποικιλίας Μαύρο Καλαβρυτινό με μαλακωμένες τις τανίνες του και καταρρίψτε τον μύθο ότι το καλοκαίρι δεν πίνουμε κόκκινο δροσερό κρασί.

Και για το τέλος την πριγκίπισσα της περιοχής μας την Μαυροδάφνη σε ξηρή οινοποιήση. Ο κος Γεωργόπουλος μας την σύστησε σαν την 2 η καλύτερη ποικιλία μετά το Ξινόμαυρο.
Αρνάκι λαδορίγανη, κρέατα κοκκινιστά, συκώτι με σάλτσα, σαλάτες με φακές αλλά και φρέσκοψαρεμένος τόνος αναδεικνύονται τέλεια με ένα ποτήρι Laura Nera της Αχαιών
Οινοποιητική δια χειρός της κας Σωσάννας Κατσικόστα. Ενα κρασί για παλαίωση, φούλ στα αρώματα όπωςσταφίδας ξερής, βιολέτας κ.λ.π. και από τα πιο αγαπημένα μου.

Και αν θέλουμε να πιούμε ένα ποτήρι κρασί σαν απεριτίφ η να συνοδέψουμε κάποια γλυκά με κρέμα και φρούτα η δροσερές καλοκαιρινές φρουτοσαλάτες, ας διαλέξουμε ένα
ημιαφρώδη ημίγλυκο Μοσχάτο DEUS της Cavino, που βάζει γυαλιά σε πολλά μετριότατα Ιταλικά Moscato d’ Asti.

Όλα τα οινοποιεία είναι επισκέψιμα και σας τα προτείνω ακόμα και σαν μια ωραία Κυριακάτικη εκδρομούλα όπου θα γνωρίσουμε από κοντά τα κρασιά της περιοχής μας αλλά και το γεμάτο αντιθέσεις τοπίο της Αιγιαλείας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life