Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έφυγε σε ηλικία 107 ετών ο ποτοποιός Σαράντης Παρπαρούσης - H συναρπαστική ζωή του από τη Σμύρνη στην Πάτρα

Έφυγε σε ηλικία 107 ετών ο ποτοποιός Σαρ...

Εζησε από κοντά όλες τις περιπέτειες και τις αλλαγές που επιφύλαξε στην Ελλάδα ο εικοστός αιώνας

Έφυγε σε ηλικία 107 ετών ο Σαράντης Παρπαρούσης, ιδρυτής της ομώνυμης ποτοποιίας. Ο εκλιπών είχε έρθει από τη Σμύρνη στην Πάτρα το 1922 μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Παντρεύτηκε με την Εριφύλη Παρπαρούση με την οποία απέκτησαν δυο παιδιά, την πυρηνική γιατρό Ουρανία Παρπαρούση και τον Θανάση Παρπαρούση, ο οποίος συνεχίζει μέχρι σήμερα την οικογενειακή παράδοση μαζί με τις κόρες του, την Εριφύλη και την Δήμητρα.

Ο εκλιπών, που έμενε τα τελευταία χρόνια στο κτήμα της οικογένειας στο Προάστειο της Πάτρας, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία, καθώς διακρινόταν για το ήθος, την υψηλή καλλιέργειά του και το πάθος για τη δουλειά. Αξίες που μεταλαμπάδευσε σε όλα τα μέλη της οικογένειας Παρπαρούση.

Ποιος ήταν ο Σαράντης Παρπαρούσης

Με μια διαδρομή κατά τη διάρκεια της οποίας έζησε από κοντά όλες τις περιπέτειες και τις αλλαγές που επιφύλαξε στην Ελλάδα ο εικοστός αιώνας, ο Σαράντης Παρπαρούσης γεννήθηκε το 1910 στη Μικρά Ασία, στον Μπουρνόβα της Σμύρνης. Σχεδόν αμέσως έζησε τον πρώτο διωγμό, φτάνοντας στην Αθήνα, όπου ο πατέρας του, επηρεασμένος από τις παραδόσεις της Μικράς Ασίας, άνοιξε ποτοποιία και ουζερί στη πλ. Ομόνοιας, ενώ ο ίδιος πήγε σχολείο στα Κύθηρα όπου βρισκόταν η υπόλοιπη οικογένεια. Στη Σμύρνη επέστρεψαν το 1919, παράλληλα με την είσοδο του ελληνικού στρατού, με την ελπίδα ότι οι εξελίξεις στον πόλεμο και στη διεθνή πολιτική θα ήταν με το μέρος των Ελλήνων.

Αμέσως μετά τη σφαγή της Σμύρνης κι ενώ ο πατέρας του είχε κρεμαστεί από τους Τούρκους στη Μαγνησία μετά από «λαϊκό δικαστήριο», διέφυγε με ελληνικό καΐκι στο Πλωμάρι της Μυτιλήνης κι από κει στην Πάτρα. Τη δεκαετία του 1930 άσκησε τα επαγγέλματα του επιπλοποιού (είχε επιπλοποιείο στην πλ. Όλγας) και του κατασκευαστή μπιλιάρδων, δραστηριότητα την οποία σταμάτησε όταν αυτή απαγορεύτηκε από τη δικτατορία του Μεταξά.

Από το 1937 ως το 1974 ακολούθησε με επιτυχία το επάγγελμα του οινοποιού - ποτοποιού, διατηρώντας με τον αδελφό του ποτοποιία στην Πάτρα επί της οδού Πατρέως (δίπλα στην Παλιά Νομαρχία) και οινοποιία – αποσταγματοποιία στα Μποζαΐτικα, ενώ μαζί με τον χημικό Βασίλη Νικολόπουλο έφτιαξαν τις πορτοκαλάδες «Ζενίθ». Ήταν παντρεμένος με την Εριφύλη Κρεμμύδα, που διατηρούσε οικογενειακή επιχείρηση με καπέλα και φορέματα, στο κτήριο Κουμανιώτη επί της οδού Πατρέως.

 

Η κηδεία του θα γίνει από το Α’ Νεκροταφείο στις 10 το πρωί του Σαββάτου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις