Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κως:Σε φυσιολογικούς ρυθμούς επιστρέφει η ζωή στο νησί, παρά τις μετασεισμικές δονήσεις - ΦΩΤΟ & BΙΝΤΕΟ

Κως:Σε φυσιολογικούς ρυθμούς επιστρέφει ...

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Xουριέτ

Ιδιαιτέρως ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση στο νησί της Κω μετά την σεισμική δόνηση που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα και προκάλεσε αρκετά προβλήματα. Η ζωή στο νησί κινείται στους φυσιολογικούς ρυθμούς, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές μετασεισμικές δονήσεις κάποιες εκ των οποίων γίνονται ακόμη αισθητές.

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι του νησιού, λόγω ζημιών που έχουν προκληθεί και που το έχουν κάνει μη λειτουργικό. Ως εκ τούτου αναμένονται γρήγορες παρεμβάσεις πιθανόν και από αύριο, για να δοθεί η δυνατότητα να συνεχιστούν απρόσκοπτα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Αυτή την ώρα στο χώρο του λιμανιού βρίσκεται ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, με κλιμάκιο μηχανικών της Περιφέρειας και του Δήμου Κω για να εκτιμηθεί, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, ποιες θα είναι οι άμεσες παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν.

Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν προβλήματα στις υποδομές του νησιού, εκτός από μικρές περιπτώσεις που χρειάστηκε να υπάρξουν επεμβάσεις από συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας.

Οι μηχανισμοί τόσο του κράτους, όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης εξακολουθούν να βρίσκονται επί ποδός, για να συνδράμουν όπου χρειαστεί, ενώ βεβαίως αρκετός κόσμος εξακολουθεί να είναι σοκαρισμένος από αυτό που έζησε τις προηγούμενες ώρες, αφού ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι δεν έχει προκληθεί σχεδόν κανένα πρόβλημα σε ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, γεγονός που έχει προκαλέσει ικανοποίηση στους αρμόδιους τοπικούς παράγοντες.

Θέμα συζήτησης βέβαια εξακολουθεί να παραμένει ο θάνατος των δύο τουριστών και ο τραυματισμός άλλων πέντε, οι οποίοι καταπλακώθηκαν από την κατάρρευση μέρους του κτιρίου στο club που διασκέδαζαν.

Σημειώνεται ότι οι νεκροί αλλά και οι τραυματίες βρίσκονταν στην αυλή του κέντρου διασκέδασης.

Π.Κουρουμπλής: Ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε αστραπιαία

Κλιμάκιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστο Λαμπρίδη μεταβαίνει στην Κω, προκειμένου να συνδράμει στις εργασίες που αφορούν στην επιθεώρηση, στην εκτίμηση της ζημιάς και στην επισκευή στο κεντρικό λιμάνι μετά τον ισχυρό σεισμό, που έπληξε τα ξημερώματα το νησί.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, το επιβατικό λιμάνι της Κω και ο προβλήτας Shengen έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές, ενώ έχουν σημειωθεί καθιζήσεις σε πολλά σημεία και έντονες ρηγματώσεις σχεδόν σε όλη την επιφάνεια της χερσαίας λιμενικής ζώνης.

Το κτίριο του ελέγχου διαβατηρίων και του τελωνειακού ελέγχου χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα, μετά την πρώτη αυτοψία.

Προς το παρόν η ενδο-δωδεκανησιακή ακτοπλοϊκή σύνδεση, καθώς και η σύνδεση με την Τουρκία, διεξάγεται από τον προβλήτα της ΔΕΗ, ενώ τα μεγάλα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία που συνδέουν την Κω με τον Πειραιά προσεγγίζουν κατά περίπτωση στο λιμάνι της Κεφάλου και στο Μαστιχάρι.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής διευκρίνισε ότι οι νέες κατασκευές κτιρίων, μετά τον σεισμό του 1981, είναι πολύ γερές και ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε αστραπιαία προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση στο νησί.

Δήλωσε ότι το θέμα χρειάζεται ψύχραιμη αντιμετώπιση, καθώς ο σεισμός σημειώνεται στο μέσον της τουριστικής περιόδου. Πρόσθεσε επίσης ότι το Λιμεναρχείο της Κω δεν έχει υποστεί ζημιές παρά μόνο ένα πλωτό λιμενικού που προσέκρουσε στο κρηπίδωμα του λιμανιού λόγω του ισχυρού κυματισμού μετά τον σεισμό.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, σημείωσε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προσπαθεί να επαναφέρει την ομαλότητα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού, ώστε να εξυπηρετηθούν άμεσα οι τουρίστες και οι ανάγκες των νησιωτών.

Τέλος, τόνισε ότι πρέπει όλοι να επιδείξουν ψυχραιμία και να βοηθήσουν το νησί να επανέλθει στην κανονικότητα.

«Οι κάτοικοι της Κω, αξίζουν την στήριξή μας, δεν πρέπει να διολισθαίνουμε σε κινήσεις πανικού ή παραπληροφόρησης. Γνώμονάς μας πρέπει να είναι η ομαλή συνέχεια της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του νησιού», δήλωσε ο κ. Σαντορινιός.

 

Ο Σινάν Κούρτογλου 39 ετών είναι σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ ο ένας από τους δυο νεκρούς της Κω.

φωτο από newsit.gr

φωτο από newsit.gr

φωτο από newsit.gr

Το ρήγμα που προκάλεσε τον ισχυρό σεισμό στην Κω είναι συνέχεια γνωστού ρήγματος στα παράλια της Μικράς Ασίας το οποίο συνδέεται με καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου το 1493 αλλά και με άλλους ιστορικούς σεισμούς, ανακοίνωσαν ερευνητές του ΑΠΘ.

Στην ανακοίνωση της ομάδας, την οποία δημοσιοποίησε ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης, επισημαίνεται ότι «το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό της Κω-Αλικαρνασσού της 21ης Ιουλίου 2017 αποτελεί συνέχεια του γνωστού χαρτογραφημένου στην ξηρά των παραλίων της Μ. Ασίας ρήγματος Akyaka-Gokova της περιφέρειας Μούγλα (Mugla)».

Στους επίσημους χάρτες Σεισμικών Ρηγμάτων της Τουρκίας αναφέρεται ως ενεργό ρήγμα μόνο το χερσαίο τμήμα του. Η προέκτασή του στη θάλασσα φτάνει μέχρι τις νότιες ακτές της Κω, διέρχεται από το ακρωτήριο Κρίκελλος (Άγιος Φωκάς) στην Κέφαλο και συνεχίζει δυτικότερα.

«Στον κόλπο της Gokova ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα του Αιγαίου, ενώ φαίνεται να συνδέεται με αρκετούς ιστορικούς σεισμούς, με κυριότερο τον ανάλογο και καταστροφικό σεισμό του 1493» αναφέρουν οι ερευνητές.

Σημειώνουν ότι το ρήγμα είναι χαρτογραφημένο και προσδιορισμένο στην Ελληνική Βάση Σεισμογενετικών Πηγών (http://gredass.unife.it/).

 

ΝΕΟΤΕΡΟ: Λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που έπληξε την Κω σήμερα, υπογράφηκε από την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου η υπουργική απόφαση με την οποία δίνεται παράταση μέχρι τις 31 Ιουλίου 2017 στην προθεσμία, που λήγει σήμερα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία τους ή την επαγγελματική τους έδρα στο νησί.

Επιπροσθέτως θα ληφθούν και άλλα μέτρα διευκόλυνσης για τους πολίτες της Κω σχετικά με τις προθεσμίες των φορολογικών τους υποχρεώσεων, τα οποία και θα ανακοινωθούν άμεσα.

 

Επίσης, σε συνέχεια της σημερινής απόφασης του υπουργείου Οικονομικών για παράταση των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσοδων διευκρινίζει ότι οποιοδήποτε μήνυμα περί εκπρόθεσμης υποβολής, σε περίπτωση που αυτό εμφανιστεί για τεχνικούς λόγους, σε κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

 

 

Συλλυπητήρια στους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες, ανοίγοντας τη συνέντευξη που έδωσαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, προκειμένου να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους για την κατάσταση που επικρατεί στην Κω μετά τον σεισμό των 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

 

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι οι υποδομές του νησιού βρίσκονται σε καλή κατάσταση εκτός από το λιμάνι, ενημέρωσε ότι το απόγευμα θα επισκεφτούν λιμενολόγοι που θα μας πουν αν μπορεί αν επιτευχθεί η άμεση αποκατάστασή του και τόνισε:

 

«Για την κυβέρνηση πρώτη προτεραιότητα είναι η γρήγορη αποκατάσταση του νησιού. Η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο. Η όλη κατάσταση δεν προσφέρεται για επικοινωνιακή εκμετάλλευση. Λόγω καλοκαιρινής περιόδου πρέπει να αποφύγουμε την δραματοποίηση. Θέλω να συστήσω ψυχραιμία και στο πολιτικό σύστημα και στα μέσα ενημέρωσης. Οι πολίτες να μην δίνουν βάση σε φήμες και δημοσιεύματα. Πρέπει να ενημερώνονται μόνο από τις επίσημες φωνές».

Την Κω θα επισκεφθεί εντός των επομένων ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος σήμερα επικοινώνησε με τον πρόεδρο Πρωτοδικών του νησιού, Δημήτρη Κίτσιο και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, Παναγιώτη Αβρίθη, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση των κτιρίων που στεγάζονται οι δικαστικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Ευτύχης Φυτράκης, επικοινώνησε με τον διευθυντή της φυλακής Κω.

Και οι δυο ενημερώθηκαν ότι δεν υπάρχουν ζημιές στα κτίρια που στεγάζονται οι δικαστικές υπηρεσίες και οι φυλακές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ: Διακόσιοι μετασεισμοί, από τους οποίους 15 είναι μεγαλύτεροι από 4 Ρίχτερ, έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής στην Κω, σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη.

Επίσης,  το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναθεώρησε προς τα πάνω το μέγεθος του σεισμού, διευκρινίζοντας ότι είναι 6,5 με 6,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο κ. Τσελέντης ανέφερε επίσης, ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα να πρόκειται για τον κύριο σεισμό αυτός που σημειώθηκε στις 1.30 μετά τα μεσάνυχτα. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, υπήρξε και τσουνάμι, με ύψωση της θάλασσας κατά περίπου 60 εκατοστά, την ώρα του σεισμού.

«Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 1:31 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν Πολύ Ισχυρή σεισμική δόνηση, με αναθεωρημένο μέγεθος 6,6 βαθμών της κλίμακας Richter, που προερχόταν από απόσταση 345Χλμ ΑΝΑ της Αθήνας Επίκεντρο της δόνησης: Θαλάσσιο χώρο 20Χλμ ΒΑ της Κω. Από εκείνη την ώρα και μέχρι τις 11:00 ώρα Ελλάδος έχουν σημειωθεί δέκα (10) σεισμικές δονήσεις με μέγεθος πάνω από 4,0 βαθμούς της κλίμακας Richter» αναφέρει η ανακοίνωση του Γεωδυναμικού.

Τα βαθιά συλλυπητήρια του στους συγγενείς των θυμάτων από τον σεισμό στην Κω και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση του με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, την οποία και ευχαρίστησε για τη συμπαράσταση της αυτές τις δύσκολες ώρες.

Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός σε αναρτήσεις του στο Twitter, «το σύνολο του επιχειρησιακού μηχανισμού βρίσκεται σε επιφυλακή, προκειμένου να συνδράμει με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση των συνεπειών».

Αναλυτικά οι διαδοχικές αναρτήσεις του πρωθυπουργού στον λογαριασμό του στο Twitter:

 

- «Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων από τον σεισμό στην Κω και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

 

- Το σύνολο του επιχειρησιακού μηχανισμού βρίσκεται σε επιφυλακή, προκειμένου να συνδράμει με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση των συνεπειών.

 

- Ευχαρίστησα την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας για τη συμπαράστασή της αυτές τις δύσκολες ώρες.

 

- H Ελλάδα στηρίζει τον διεθνή ρόλο της ΕΕ στην προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας».

 

Τηλεφωνικές επικοινωνίες Αλ. Τσίπρα με τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου και τον δήμαρχο της Κω

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, και τον δήμαρχο Κω, Γιώργο Κυρίτση, είχε πριν από λίγη ώρα ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις μετά τον σεισμό των 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το νησί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, στις τηλεφωνικές συνομιλίες τονίστηκε ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων και των επισκεπτών και η ανάγκη να αποτραπεί η δημιουργία κλίματος υπερβολών και δραματοποίησης, το οποίο δεν συμβάλει στην αποκατάσταση της ομαλότητας στην καθημερινότητα του νησιού, ιδιαίτερα στο μέσον της τουριστικής περιόδου.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε στενή επικοινωνία με το κλιμάκιο των τριών υπουργών που βρέθηκαν από τις 5.00 π.μ. της Παρασκευής στο νησί της Κω για την επιτόπια αξιολόγηση και το συντονισμό του σχεδίου αντιμετώπισης των συνεπειών.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο που βρέθηκε στο νησί, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, διαπίστωσε ότι η κατάσταση, παρά την ένταση της σεισμικής δόνησης και τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στον κεντρικό λιμένα του νησιού, είναι υπό πλήρη έλεγχο και όπως διαβεβαιώνουν και οι σεισμολόγοι το φαινόμενο εξελίσσεται φυσιολογικά.

Ο πρωθυπουργός εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τα θύματα του φονικού σεισμού και εύχεται ταχεία ανάρρωση των τραυματισμένων.

Την ανάγκη για πλήρη ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να επουλωθούν άμεσα οι πληγές από τον σεισμό στην Κω, επισήμανε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα, η σκέψη όλων μας είναι στην Κω. Στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, στους τραυματίες και σε όλους όσοι επλήγησαν από το σεισμό» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ήδη, κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας μεταβαίνει στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό θεώρησα αυτονόητη υποχρέωσή μου να ζητήσω από τον Πρόεδρο της Βουλής την αναβολή της σημερινής συζήτησης για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον κ. Καμμένο».

 

 

 

 

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Προσωπική μαρτυρία στο Πρακτορείο 104,9 FM

«Άκουσα ένα έντονο βουητό. Νόμιζα ότι θα καταρρεύσει το σπίτι σαν χάρτινος πύργος, κάτι που ευτυχώς δεν έγινε. Ώσπου να συνειδητοποιήσω τι είχε γίνει σημειώθηκε ακόμη μια σεισμική δόνηση. Κατέβηκα κάτω και είδα πολλούς ανθρώπους στις αυλές και τα πάρκα, ανήσυχους και φοβισμένους». Την εικόνα αυτή, από τα πρώτα λεπτά του σεισμού στην, μετέφερε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Σταύρος Πασάκος, επί σειρά ετών δημοσιογράφος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με καταγωγή από την Κω, όπου περνάει και τα καλοκαίρια του.

«Από το πρωί χοροπηδάει το έδαφος» είπε χαρακτηριστικά και μετέφερε την εικόνα των ζημιών τόσο στο λιμάνι της Κω όσο και στην περιοχή όπου κατέρρευσε το κτίριο και σκότωσε τους δύο τουρίστες. «Είναι μια περιοχή αυτή, που λέγεται Εξάρχεια και έχει δεκάδες μπαράκια. Εκεί μαζεύονται πολλοί τουρίστες. Το συγκεκριμένο κτίριο ήταν παλιό» εξήγησε.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ /Γιάννης Κιάρης

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ /Γιάννης Κιάρης

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ /Γιάννης Κιάρης

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ /Γιάννης Κιάρης

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ /Γιάννης Κιάρης

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ /Γιάννης Κιάρης

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις