Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τρία χρόνια συμπληρώνονται από την εκδημία του Πατρινού καθηγητή, πρωτοψάλτη και χοράρχη Ανδρέα Τσιμάρα

Τρία χρόνια συμπληρώνονται από την εκδημ...

Θα τελεστεί ιερό μνημόσυνο το Σάββατο στο παρεκκλήσι της Αρχιεπισκοπής

Τρία χρόνια συμπληρώνονται από τότε που έφυγε από τη ζωή μόλις στα 47 του χρόνια, ο Πατρινός πρωτοψάλτης, καθηγητής Βυζαντινής μουσικής και ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της εταιρείας «Πορφύρα», Ανδρέας Τσιμάρας.

Επρόκειτο για μία μεγάλη απώλεια για την τοπική κοινωνία καθώς ο εκλιπών υπήρξε ένας ταλαντούχος άνθρωπος με κλίση και κατάρτιση στη Βυζαντινή υμνολογία και σημαντική προσφορά στον χώρο της εκκλησιαστικής μουσικής.

Έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιουνίου του 2014 και με αφορμή τη συμπλήρωση των τριών ετών, όπως μας ενημέρωσε η αδελφή του Ανδρέα Τσιμάρα, Έφη Ι. Τσιμάρα, γνωστή δημοσιογράφος, θα τελεστεί το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017 στις 8.30 το πρωί, ιερό μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, πλάι στο κτίριο της Αρχιεπισκοπής, πίσω από το ναό του Πολιούχου Αποστόλου Ανδρέου.

Η επιλογή για να τελεστεί εκεί το τριετές μνημόσυνο, έγινε μιας κι όπως μας εξήγησε η Έφη Τσιμάρα, υπάρχει ένας συμβολισμός με το χώρο. Στο παρεκκλήσι μετά από άδεια που έπαιρνε από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο, ο Ανδρέας Τσιμάρας, πραγματοποιούσε τις πρόβες του 20μελούς συνόλου «Νυν & Αεί» της «Πορφύρας» για όλες τις προγραμματισμένες εμφανίσεις και συναυλίες τους είτε στα Πρωτοκλήτεια είτε αλλού.

Όλες οι πρόβες της «Πορφύρας» λοιπόν με μαέστρο τον Ανδρέα Τσιμάρα γίνονταν εκεί, γι’ αυτό και επελέγη για να πραγματοποιηθεί το ιερό μνημόσυνο και δέηση για την ανάπαυση της ψυχής του εκλεκτού και σεμνού χοράρχη.

Να θυμίσουμε ότι η εταιρεία «Πορφύρα» ιδρύθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2003 με σκοπό την προώθηση του Βυζαντινού Πολιτισμού. H δημοσιογράφοs Ευτυχία Ι. Τσιμάρα είχε εξ’ αρχής αναλάβει τη διεύθυνση παραγωγής της όλης προσπάθειας ενώ συνέβαλε τα μέγιστα και στο κομμάτι της επικοινωνίας και προβολής του έργου της εταιρείας.

Στο 20μελές Βυζαντινό Σύνολο «Νυν και Αεί» που διηύθυνε ο καθηγητής – πρωτοψάλτης Ανδρέας Τσιμάρας, μετείχαν ως μέλη, Πρωτοψάλτες και Λαμπαδάριοι Ιερών Ναών των Πατρών και περιχώρων.

Η εξόδιος ακολουθία του Ανδρέα Ι. Τσιμάρα είχε ψαλεί στις 27 Ιουνίου 2014 το πρωί μέσα σε κλίμα βαθιάς θλίψης οδύνης, στο νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου παρουσία του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και πολλών ακόμη ιερέων όπως ο προιστάμενος του ναού του Αγίου Ανδρέου, πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης.

Ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος που βρίσκεται στη Σάμο αλλά αν προλάβει να έχει γυρίσει στην Πάτρα, θα παραστεί στο ιερό μνημόσυνο του Ανδρέα Τσιμάρα, είχε αναφέρει για τον εκλιπόντα πως υπήρξε ένας σημαντικός γνώστης της Βυζαντινής μουσικής παράδοσης και της εκκλησιαστικής μουσικής, καλλίφωνος, συνεργάσιμος και με μεγάλη προσφορά στα μουσικά και πολιτιστικά πράγματα της πόλης της Πάτρας.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις