Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Eurogroup: Εκταμιεύεται η δόση των 8,5 δισ. ευρώ - Τσακαλώτος: Δημιουργούμε οδικό χάρτη για να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα - Λαγκάρντ: «Πρόοδος για το χρέος αλλά χρειάζονται περισσότερα»

Eurogroup: Εκταμιεύεται η δόση των 8,5 δ...

Τα βρήκαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε.

Την ικανοποίηση του Eurogroup για την επίτευξη συμφωνίας υπογραμμίζει η ανακοίνωση της Ευρωομάδας για το ελληνικό ζήτημα. Σύμφωνα την ανακοίνωση, το Eurogroup χαιρετίζει:

-την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών σχετικά με τη δέσμη διαρθρωτικών μέτρων που στοχεύει στην ενίσχυση της ανάπτυξης και στην αντιμετώπιση των διαρθρωτικών ανισορροπιών στα δημόσια οικονομικά και ανοίγει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

-την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο των συμφωνημένων προαπαιτούμενων δράσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, και συγκεκριμένα της φιλόδοξης δημοσιονομικής δέσμης για την περίοδο μετά το πρόγραμμα, η οποία αποτελείται από μια μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος που διευρύνει τη φορολογική βάση και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, συνολικού ύψους 2% του ΑΕΠ

-το πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση του ελληνικού δικτύου κοινωνικής προστασίας που θα εφαρμοστεί με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν οι συμφωνηθέντες μεσοπρόθεσμοι στόχοι

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή δράσεων για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, το Eurogroup συγχαίρει στην ανακοίνωσή του την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την τόνωση των επενδύσεων και την υποστήριξη της απασχόλησης και της ανάπτυξης από τον Ιούλιο του 2015, κάνοντας λόγο για συνολικό ποσό σχεδόν 11 δισεκ. ευρώ. Επίσης, καλεί τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλίσουν ότι θα απορροφηθούν πλήρως τα επιπλέον 970 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2017-2020, με τη βοήθεια των εμπειρογνωμόνων από τις ευρωπαϊκές χώρες που θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το σχεδιασμό και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων μέσω τεχνικής βοήθειας.

Επιπλέον, τονίζεται πως θα πρέπει να διερευνηθούν και άλλες δυνατότητες κινητοποίησης πρόσθετων κονδυλίων από τις εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (όπως η ΕΤΕπ και η ΕΤΑΑ).

Υπογραμμίζεται επίσης πως η Ευρωομάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών να συνεργαστούν με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για τη δημιουργία Εθνικής Τράπεζας Ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους η ανακοίνωση περιλαμβάνει τα παρακάτω βασικά σημεία:

-πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και εν συνεχεία μια δημοσιονομική πορεία που θα είναι «σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο και η οποία θα επιτευχθεί σύμφωνα με την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ ή λίγο μεγαλύτερο κατά την περίοδο από το 2023 έως το 2060».

-Η ετήσια εξυπηρέτηση του χρέους θα πρέπει να είναι κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος μειώνεται σταθερά

-Μια μεσοπρόθεσμη δέσμη μέτρων για το χρέος θα εφαρμοστεί στο τέλος του προγράμματος και στο βαθμό που είναι αναγκαίο για την επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων σύμφωνα με τη δήλωση της Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016.

-Στη βάση της τελικής έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων και μιας περαιτέρω περιόδου χάριτος από 0 έως 15 έτη.

-Ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα συμφωνηθεί ένας μηχανισμός που θα επαναϋπολογίζει τις ανάγκες αναδιάρθρωσης του χρέους με βάση τις διαφορές μεταξύ της πραγματικής απόδοσης της ελληνικής οικονομίας και των εκτιμήσεων στο πλαίσιο των αναλύσεων βιωσιμότητας του χρέους

-Μακροπρόθεσμα, σε περίπτωση απροσδόκητα δυσμενέστερου σεναρίου θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός έκτακτης ανάγκης για το χρέος, όπως αναφέρεται στη συμφωνία και του Μαΐου 2016

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η διοίκηση του ΔΝΤ σύντομα θα συστήσει στο ΔΣ του την κατ' αρχήν έγκριση του αιτήματος της Ελλάδας για 14μηνο πρόγραμμα, ενώ εκφράζει την ικανοποίησή του ΔΝΤ για την «περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος» την οποία χαρακτηρίζει «σημαντικό βήμα προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Αναφορικά με το ύψος της δόσης, η ανακοίνωση του Eurogroup επισημαίνει ότι θα είναι ύψους 8,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη των τρεχουσών χρηματοδοτικών αναγκών, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ενδεχομένως για τη αρχή της δημιουργία ενός κεφαλαιακού αποθέματος.

Τέλος, η ανακοίνωση σημειώνει πως «ενόψει του τερματισμού του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, το Eurogroup δεσμεύεται να παράσχει στήριξη στην Ελλάδα για την επιστροφή στις αγορές» επισημαίνοντας ότι οι «μελλοντικές εκταμιεύσεις θα πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο την ανάγκη αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και τη δημιουργία περαιτέρω αποθεμάτων για την υποστήριξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στις αγορές».-

 

 

23.24: Περισσότερη σαφήνεια για τις αγορές τους επενδυτές και τον ελληνικό λαό θα υπάρξει μετά την απόφαση του Eurogroup δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ευχαρίστησε τον Γ. Ντάισελμπλουμ και την γαλλική κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Είναι ζωτικής σημασίας να απαριθμήσουμε το χρέος και να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό ανάπτυξης ανέφερε.

« Όλες οι πλευρές προσπάθησαν για συμβιβασμό , δημιουργούμε οδικό χάρτη για να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα»

Με τα δήλωση του ΔΝΤ ότι γυρίζουμε μια σελίδα εμπρός δεν μπορούμε να είμαστε απογοητευμένοι ανέφερε και υπογράμμισε .ότι το Eurogroup θα κάνει το παν για να γυρίσουμε σελίδα.

Νωρίτερα

Πρώτο βήμα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους χαρακτηρίζει η ΕΚΤ την αποψινή απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα.

«Λαμβάνουμε υπόψη τη συζήτηση στο Eurogroup την οποία βλέπουμε ως πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους», δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Τις επόμενες εβδομάδες θα συζητηθούν τα μέτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους και όταν συμφωνηθούν θα έλθει η πρώτη εκταμίευση εφόσον θέλει η Ελλάδα, καθώς πρόκειται για προληπτικό πακέτο από το ΔΝΤ, είπε η κ. Λαγκάρντ και σημείωσε πως στο τέλος του προγράμματος θα υπάρξει η τελική ρύθμιση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός που θα αποφασιστεί πριν το τέλος του προγράμματος αλλά θα εφαρμοστεί με την ολοκλήρωσή του.

Στο μεταξύ την πρόθεσή της να εισηγηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μία Συμφωνία Επί της Αρχής (Approval In Principle) με την Ελλάδα, εξέφρασε πριν από λίγο η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε ανακοίνωση της επισημαίνει ότι:

"Έχουμε σημειώσει πρόσφατα σημαντική πρόοδο από την ελληνική κυβέρνηση σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις, με την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο η οποία συνοδεύτηκε από την ψήφιση σχετικής νομοθεσίας από το ελληνικό κοινοβούλιο. Διαπιστώσαμε επίσης πρόοδο στην ελάφρυνση του χρέους, παρόλο που απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το πεδίο και το είδος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν από τους ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας".

Όπως διευκρινίζει η κα Λαγκάρντ, "Η Συμφωνία Επί της Αρχής αποτελεί μία μια διαδικασία την οποία το ΔΝΤ εφήρμοσε στο παρελθόν όπου υπήρξε συμφωνία για τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν σε ένα πρόγραμμα, για το οποίο όμως δεν είχε επιτευχθεί πλήρης συμφωνία μεταξύ του μέλους και των πιστωτών του σχετικά με νέα χρηματοδότηση ή των μέτρων ελάφρυνσης χρέους. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να υποστηρίξει την πρόοδο που σημειώθηκε στις πολιτικές, ενώ η αποδέσμευση πόρων του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από τις περαιτέρω δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδος για ελάφρυνση του χρέους οι οποίες πρέπει να είναι επαρκείς για να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους".

"Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η Συμφωνία αυτή Επί της Αρχής στηρίζεται στη βασική αρχή του ΔΝΤ ότι κάθε νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα θα πρέπει να βασίζεται στα "δύο σκέλη" ήτοι των μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους. Επιπλέον, η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους θα καθοδηγείται αποκλειστικά από την ανάλυση του ΔΝΤ" επισημαίνει η κα Λαγκάρντ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "Η Συμφωνία Επί της Αρχής θα περιλαμβάνει προληπτική γραμμή χρηματοδότησης για ποσό δανείου πολύ κάτω από το ελάχιστο όριο πρόσβασης της χώρας από το ΔΝΤ. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα πρέπει να καθορίσει τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες της Συμφωνίας Επί της Αρχής.

Η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση της ότι η Συμφωνία Επί της Αρχής, θα επιτρέψει στους ευρωπαίους πιστωτές να καταβάλουν στην Ελλάδα τη δόση του Ιουλίου - μειώνοντας έτσι μια δυνητικά σοβαρή πίεση στην ελληνική οικονομία - και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών αναφορικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και την ευημερία των πολιτών της."Απαιτείται καλύτερη διατύπωση , ταυτοποίηση και πιο ξεκάθαρη συμφωνία" για το χρέος δήλωσε η Κρ. Λαγκάρντ σημειώνοντας ότι μόνο έτσι θα γίνει εκταμίευση από το ΔΝΤ. Επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές προβλέψεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για τα πλεονάσματα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και ανέφερε ότι "θα πρέπει να ευθυγραμμίσουμε τις προβλέψεις μας στο τέλος του προγράμματος".

Είπε ότι στο εγγύς μέλλον θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις για το ύψος της αναδιάρθρωσης που χρειάζεται για το χρέος. Επανέλαβε πως τα μέτρα θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος.

 

 

Ακρως εντυπωσιακό το πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα το προηγούμενο έτος ανέφερε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ υπογραμμίζοντας πως οι δεσμεύσεις και τα προαπαιτούμενα τηρήθηκαν

Η εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης θα γίνει στις 8 Ιουλίου για την αποπληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα για την αποπληρωμή των εθνικών καθυστερούμενων, ανέφερε.

22.17: Πρόκειται για ένα αρκετά σημαντικό βήμα προς το μέλλον. Πρόκειται για πολύ καλά νέα για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. Συνομολογήσαμε μια σπουδαία συμφωνία για την Ελλάδα που θα της επιτρέψει να γυρίσει σελίδα. Ήταν μια επιτυχία, πρόσθεσε, και υπογράμμισε το θάρρος του Ευκλείδη Τσακαλώτου και υπόλοιπων υπουργών στη διαπραγμάτευση. Έκαναν μια καπλητκική δουλειά είπε και πρόσθεσε: Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν μέτρα ξεκάθαρα για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Δείτε το βίντεο:

22.14: Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως υιοθετήθηκε ρήτρα ανάπτυξης καθώς "εάν υπάρχει περισσότερη ανάπτυξη τότε θα γίνεται ταχύτερη αποπληρωμή των δανείων και αντίστροφα". Είπε πως το eurogroup αποφάσισε εκταμίευση 8,5 δισ ευρώ προς την Ελλάδα και πως έτσι ολοκληρώνεται η δεύτερη αξιολόγηση και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.Το χρέος θα εξεταστεί με βάση τη συμφωνία του Μαΐου του 2016. Η Ελλάδα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022. Τόνισε ότι συζητήθηκαν σενάρια και αποφασίστηκε ότι το eurogroup θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα σε περίπτωση αντίξοων συνθηκών.

Ο Ντάισελμπλουμ αφού ανέφερε πως πρόκειται γιο ένα σημαντικό βήμα συνεχάρη για την επίτευξη της συμφωνίας τους θεσμούς, τις ελληνικές αρχές αλλά κυρίως τον ελληνικό λαό για τις θυσίες του.

Δείτε το βίντεο:

22.03: Ολοκληρώθηκε το Eurogroup και κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση με εκταμίευση 8,5 δισ. ευρώ, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ. Το ΔΝΤ θα εισέλθει στο πρόγραμμα και χρηματοδοτικά επί της αρχής αλλά με την μορφή του "stand by", όταν δηλαδή θα κριθεί ότι είναι βιώσιμο. Προβλέπεται επιστροφή κερδών από ομόλογα της ΕΚΤ , η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι από 0 έως 15 χρόνια και έως 2% πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022 και μετά.

Δίνεται, επίσης, έμφαση στην αναπτυξιακή πολιτική.

Αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι δηλώσεις  των Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πιερ Μοσκοβισί και Κλάους Ρέγκλινγκ.

21.54: «Ομοφωνία στο Eurogroup για Ελλάδα», έγραψε πριν από λίγο στο Twitter πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η συμφωνία στο Eurogroup, σύμφωνα με πηγές τις ευρωζώνης η δόση "κλείδωσε" στα 8,5 δισ. ευρώ και η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι μεταξύ 0 και 15 χρόνια.

21.44: Σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα κατέληξαν πριν από λίγο, όπως μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Σε λίγη ώρα αναμένεται κοινή συνέντευξη Τύπου των Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πιερ Μοσκοβισί και Κλάους Ρέγκλινγκ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκταμιεύεται η δόση των 8,5 δις ευρώ καθώς έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση.

20.56: Η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, ανώτατη κυβερνητική πηγή δήλωσε στην εκπομπή "Live News" του Νίκου Ευαγγελάτου πως η συμφωνία για την αξιολόγηση και τη δόση έχει κλείσει, ενώ υπάρχουν και θετικές εξελίξεις για το χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΙ Ελένη Βαρβιτσιώτη, το προσχέδιο συμφωνίας το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι, περιλαμβάνει πέντε βασικά σημεία.

Πρώτον, καλωσορίζει την υιοθέτηση των μέτρων από την ελληνική βουλή, ενώ γίνεται αναφορά στην εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά φέρεται πάντως να πιέζει για να αυξηθεί το ανωτέρω ποσό. Σημειώνεται ότι από το ανωτέρω ποσό τα 7,4 δισ. αναμένεται αν δοθούν για την αποπληρωμή ομολόγων της ΕΚΤ, με το υπόλοιπο ποσό να προορίζεται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Δεύτερον, αναφορικά με το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, το προσχέδιο προβλέπει πλεόνασμα περί το 2% από 2023 έως το 2060, με την ακριβή διατύπωση – αν δηλαδή θα αναφέρει περίπου 2%, μέσο όρο 2% ή τουλάχιστον 2%- να παραμένει ανοικτή. Όπως είναι προφανές ανάμεσα στις τρεις προαναφερθείσες διατυπώσεις υπάρχει αρκετά μεγάλη απόσταση.

Το τρίτο σημείο αφορά το χρέος και σχετίζεται με την αναφορά στην επέκταση των δανείων του EFSF. Και εδώ ανοιχτή παραμένει η ακριβής λεκτική διατύπωση. Εάν δηλαδή θα γίνεται λόγος για επέκταση από «0 έως 15 χρόνια» ή απλώς «μέχρι 15 χρόνια».

Το τέταρτο σημείο σχετίζεται με την αναφορά που θα κάνει το ΔΝΤ στη δήλωση του Eurogroup. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΙ, το Ταμείο αναμένεται να καλωσορίζει τον περαιτέρω προσδιορισμό των μέτρων για το χρέος, λέγοντας ωστόσο απλώς ότι αποτελούν ένα καλό βήμα για τη βιωσιμότητα του χρέους και όχι ότι εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Τέλος, το πέμπτο σημείο έχει να κάνει με την αναφορά «αν χρειαστεί» σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους. Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε μιλήσει στη Βουλή και ο κ. Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια της ψήφισης των «ουρών» των προαπαιτουμένων πριν από μερικές ημέρες. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του ΣΚΑΙ, η αναφορά πιθανόν να αντικατασταθεί από την φραστική διατύπωση «στο βαθμό που θα χρειαστεί».

Με πληροφορίες από το newsit.gr και το thetoc.gr.

 

 

18:15 Την ελπίδα ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιστρέψει στην Ελλάδα «με μία βαλίτσα γεμάτη χρήματα» εξέφρασε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πίτερ Κάζιμιρ, προσερχόμενος στο Eurogroup. Για τους υπουργούς, αυτό είναι το πιο «σημαντικό», ανέφερε, ενώ ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα απάντησε ότι περισσότερο αναγκαίοι είναι οι «εμπειρογνώμονες» του ΔΝΤ.

«Τα χρήματα είτε έρθουν στο τέλος είτε ποτέ, δεν έχει σημασία για μας» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, σημείωσε ότι η συμφωνία του Μαΐου 2016 κάνει λόγο για ελάφρυνση το 2018, μετά το τέλος του προγράμματος «εάν κριθεί απαραίτητο».

16:00 Την πεποίθησή του ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup θα υπάρξει συμφωνία που θα γίνει αποδεκτή από όλες τις πλευρές, εξέφρασε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί φτάνοντας στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Ελπίζω και πιστεύω, πιστεύω και ελπίζω ότι όχι μόνο είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας σήμερα, αλλά και απολύτως αναγκαία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της σε σχέση με τα προαπαιτούμενα και αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο. Μάλιστα, όπως είπε, αυτό δεν ήταν εύκολο γιατί λήφθηκαν μέτρα που αφορούσαν τις συντάξεις, το αφορολόγητο και την αγορά εργασίας.


Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, τώρα οι εταίροι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης. Η Κομισιόν, συνέχισε, είναι έτοιμη να συνδράμει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό που υπέφερε όλα αυτά τα χρόνια, ώστε η οικονομία να ανακάμψει.
Ερωτηθείς αν η ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχθεί τη συμφωνία, απάντησε ότι έχει γίνει δουλειά και πως ο ίδιος προσωπικά έχει μιλήσει με όλους του εμπλεκόμενους από την πλευρά των δανειστών αλλά και με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για συμφωνία κοινά αποδεκτή από όλους και το ΔΝΤ που το θέλουμε στο πρόγραμμα και το Εurogroup είναι εδώ για να πάει τις αποφάσεις, είπε.

Θέλουμε μια συμφωνία που θα στέλνει μήνυμα εμπιστοσύνης και προς τις αγορές, τόνισε, ενώ ερωτηθείς τι θα γίνει με το χρέος απάντησε ότι από τη σημερινή συζήτηση μπορεί να προκύψουν κάποιες θετικές παράμετροι.

15:39  Σόιμπλε: Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε συμφωνία

Την εκτίμηση ότι σήμερα θα υπάρξει συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Φτάνοντας στη συνεδρίαση του Eurogroup είπε: «Ελπίζω ότι στο τέλος του πακέτου βοήθειας, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές».

Όσον αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως «θα καταφέρουμε ένα βρούμε ένα τρόπο, ώστε να κρατήσουμε το Ταμείο στο πρόγραμμα».

 

Ένα βήμα πριν από τη συμφωνία είναι η κυβέρνηση με τους δανειστές, καθώς υπάρχει ήδη προσχέδιο που συμφωνήθηκε στο Euroworking group. Σύμφωνα με πληροφορίες του NewsIt.gr, το σχέδιο που έχουν συμφωνήσει προβλέπει τη δόση λίγο κάτω από τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς και μια βελτιωμένη φρασεολογία όσον αφορά στο θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης.

Επιπλέον, υπάρχει συμφωνία για τα πλεονάσματα στο 2% μετά το 2022.  
Για τα μεσοπρόθεσμα, θα δώσουν περαιτέρω αποσαφήνιση.Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα υπάρχει μια σχετικά ασαφής αναφορά στη ρήτρα ανάπτυξης, αλλά στην αρχή του κειμένου προβλέπονται αναφορές – σε πομπώδες ύφος- για την Ελλάδα, σχετικά με την επίτευξη των στόχων.

 

Το Eurogroup θα συζητήσει σήμερα το ύψος της νέας δόσης στην Ελλάδα και θα δώσει μεγαλύτερη σαφήνεια στην Ελλάδα και το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους, ανέφερε ο Πρόεδρός του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ESM.

Ερωτηθείς πόση θα είναι η δόση που θα πάρει η Ελλάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι το ύψος της θα είναι μέρος των σημερινών συζητήσεων και θα ανακοινωθεί μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ερωτηθείς σχετικά με τις λεπτομέρειες μίας πιθανής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο Ντάισελμπλουμ είπε: «Σήμερα, θα δώσουμε μεγαλύτερη σαφήνεια στην Ελλάδα και το ΔΝΤ, το οποίο ζητά αυτή τη σαφήνεια, πώς θα κινηθούμε μετά, πώς θα διαμορφώσουμε την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους το επόμενο έτος», τόνισε προσθέτοντας:

«Πρέπει να συμφωνήσουμε στη διαδικασία πώς θα διαμορφώσουμε, ποιος θα διαμορφώσει και πώς θα αποφασίσουμε μετά το συνολικό πακέτο, αυτή θα είναι η μορφή των συζητήσεων που θα έχουμε σήμερα. Δεν θα υπάρχει ένας αριθμός που θα προκύπτει από αυτό. Ο αριθμός θα υπάρχει μόνο στο τέλος του προγράμματος».

 

«Αισιόδοξος» για μια συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος προσερχόμενος στην ετήσια σύνοδο του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) στην έδρα του Μηχανισμού στο Λουξεμβούργο.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν αναμένει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε: "Είμαι αισιόδοξος".

Tην ελπίδα να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup για αποδέσμευση της δόσης στην Ελλάδα εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, δίνοντας το στίγμα για το τι θα πρέπει να περιμένει η Αθήνα ότι θα πάρει σήμερα από τους δανειστές της.

 

πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ newsit.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις