Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στο «κόκκινο» ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας στην Πάτρα – Κινδυνεύουμε να γίνουμε Πύργος και Ζάκυνθος δηλώνει στο thebest.gr, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας

Στο «κόκκινο» ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας στην...
Βγενόπουλος Φάνης

Ο Δήμος πιέζει για χρηματοδότηση των έργων

Μάχη με το χρόνο σε δυο μέτωπα, δίνει η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου της Πάτρας, για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Το πρώτο και άμεσο μέτωπο έχει να κάνει με την επέκταση του χρόνου ζωής του ΧΥΤΑ στην Ξερόλακκα και το δεύτερο, εξίσου σημαντικό, με την επέκταση του ΧΥΤΑ στου Φλόκα, ο οποίος μελλοντικά θα δεχθεί και τα απορρίμματα της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Ο στόχος του Δήμου της Πάτρας, είναι μέχρι να λειτουργήσει η μονάδα στο Φλόκα της Δυτικής Αχαΐας, να ελαχιστοποιήσει κατά το δυνατόν τον όγκο των απορριμμάτων της πόλης, ώστε να παραταθεί ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ στην Ξερόλακκα.

Στο πλαίσιο αυτό η δημοτική Αρχή, όπως εξηγεί στο thebest.gr, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Χρήστος Κορδάς έχει προωθήσει τρεις παρεμβάσεις: Τη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), ώστε ένα μέρος των απορριμμάτων να κατευθύνεται στο ΧΥΤΑ στο Φλόκα στο μεσοδιάστημα ολοκλήρωσης του έργου. Την κατασκευή σταθμού αντιστήριξης στο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας, ώστε να δεχθεί μεγαλύτερο όγκο απορριμμάτων και την αγορά ειδικού μηχανήματος που θα τεμαχίζει τα απορρίμματα.

Αυτές οι παρεμβάσεις είναι συνολικού ύψους, περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ και για να υλοποιηθούν πρέπει να χρηματοδοτηθούν από την κεντρική εξουσία.

«Εμείς έχουμε κάνει όλες τις διαδικασίες για τα τρία αυτά έργα. Περιμένουμε την έγκριση των κονδυλίων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να προχωρήσουμε. Οι μελέτες και οι διαγωνισμοί έχουν γίνει, αλλά για να ανοίξουν οι προσφορές πρέπει να εγκριθούν τα κονδύλια συνολικού ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ», εξηγεί ο Χρήστος Κορδάς και τονίζει πως:

«Πρέπει να γίνει κατανοητό προς όλους και κυρίως στην κυβέρνηση, ότι η Πάτρα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να γίνει Πύργος και Ζάκυνθος. Ο ΧΥΤΑ στην Ξερόλακκα λειτουργεί οριακά. Ρίχνουμε τα σκουπίδια το ένα πάνω στο άλλο υπάρχουν κίνδυνοι κατολίσθησης, ωστόσο μέχρι σήμερα η ταφή είναι άψογη και για αυτό δεν υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες από τους περίοικους».

Παράλληλα, από τον Δήμο ροχωρά η μελέτη για την καύση του βιοαρίου στο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας και η ανάθεση μελετών για το εργοστάσιο στου Φλόκα και της δημιουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις