Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Σαρωτική νίκη του Μακρόν στη Γαλλία -"Περιμένουν από εμάς να επανιδρύσουμε την Ευρώπη"

Σαρωτική νίκη του Μακρόν στη Γαλλία -&qu...

Ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλίας

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας την Κυριακή επικρατώντας της Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων.Ο Μακρόν εξασφαλίζει ποσοστό 65,5% έως 66,1% των ψήφων έναντι της Λεπέν με 33,9% έως 34,5%.

Ο 39χρονος επικεφαλής του En Marche! γίνεται ο 8ος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας έχοντας πετύχει μια ξεκάθαρη νίκη έναντι της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου, ηλικίας 48 ετών.

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις από το thebest.gr

00.02: Η είσοδος του Μακρόν στο Λούβρο υπό τους ήχους του ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

O Εμανουέλ Μακρόν έφτασε στην αυλή του Ναπολέοντα στο μουσείο του Λούβρου υπό τους ήχους του ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της "Ωδής στην Χαρά" του Μπετόβεν. Εκεί τον περίμεναν χιλιάδες υποστηρικτές του.

Δείτε το βίντεο από το BBC.

23.57: Ένταση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στο Παρίσι

Περίπου 100 διαδηλωτές που πρόσκεινται στην άκρα αριστερά και είχαν συγκεντρωθεί στο βορειοανατολικό Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν για τις προεδρικές εκλογές, ήρθαν αντιμέτωποι νωρίτερα σήμερα με πολλούς αστυνομικούς που τους περικύκλωσαν, αφού έκαναν χρήση δακρυγόνων, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σε κλίμα έντασης, φωνάζοντας «όλος ο κόσμος σιχαίνεται την αστυνομία», νεαροί, οι περισσότεροι ντυμένοι στα μαύρα και με το πρόσωπο καλυμμένο, άρχισαν να πετούν αντικείμενα.

Κατόπιν, γύρω στις 21.00 τοπική ώρα επιχείρησαν να φύγουν από τη συνοικία Μενιλμοντάν, ωστόσο σύντομα τους εμπόδισαν οι δυνάμεις της αστυνομίας.

Τουλάχιστον ένας εξ αυτών προσήχθη, μετέδωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι αστυνομικοί σκόπευαν να προχωρήσουν σε ελέγχους, προκειμένου να εξακριβώσουν εάν ορισμένοι από το πλήθος βρίσκονταν μεταξύ των 69 προσώπων σε βάρος των οποίων η αστυνομία εξέδωσε απαγόρευσης παραμονής, διευκρίνισε η αστυνομική διεύθυνση.

Ο σταθμός του μετρό του Μενιλμοντάν έκλεισε. Οι διαδηλωτές φώναζαν «Μακρόν, παραιτήσου!», ενώ ορισμένοι από το πλήθος άρχισαν να αποδοκιμάζουν μια οδηγό που κόρναρε για να πανηγυρίσει για την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν.

23.49: Μακρόν: Περιμένουν από εμάς να επανιδρύσουμε την Ευρώπη

Το καθήκον μας είναι τεράστιο και απαιτεί να οικοδομήσουμε μια ισχυρή πλειοψηφία που θα φέρει την αλλαγή

Το καθήκον μας είναι τεράστιο και θα απαιτήσει να μιλήσουμε το λόγο της αλήθειας

Περιμένουν από εμάς να επανιδρύσουμε την Ευρώπη

Όλοι περιμένουν από εμάς ένα νέο ουμανισμό. Το καθήκον μας ξεκινά από αύριο.

23.45: Μακρόν: Απόψε μας παρακολουθεί όλος ο κόσμος

Απόψε μας παρακολουθεί όλος ο κόσμος, η Ευρώπη. Αναμένουν από εμάς να υπερασπιστούμε τις ελευθερίες

Θα σεβαστώ τις διαφωνίες αλλά θα τηρήσω τις δεσμεύσεις μου

Οι ψηφοφόροι της Λεπέν εξέφρασαν σήμερα θυμό, απογοήτευση, ή και τις πεποιθήσεις τους.

Τα επόμενα 5 χρόνια θα κάνω τα πάντα ώστε να μην έχουν κανένα λόγο να ξαναψηφίσουν Λεπέν

23.36:Ο Εμανουέλ Μακρόν έφτασε στο Λούβρο υπό τους ήχους του ύμνου της Ευρώπης

Υπό τους ήχους της «Ωδής στη Χαρά» του Μπετόβεν, που αποτελεί και τον ύμνο της Ε.Ε., ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, έφτασε πεζός στο Λούβρο για τα επινίκεια.

23.33: Το τέλος της λιτότητας ζητούν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες

Την «καθαρή νίκη» του Εμμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας χαιρέτισε ο ηγέτης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν πριν από λίγο οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, ο Τζιάνι Πιτέλα τονίζει ότι η νίκη Μακρόν αποτελεί ανακούφιση για τη Γαλλία και την Ευρώπη, καθώς απεφεύχθη το χειρότερο σενάριο. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η νίκη αυτή αφήνει παράλληλα μια «πικρή γεύση», καθώς η ακροδεξιά υποψήφια που είχε στόχο την διάλυση της ΕΕ πήρε πάνω από το ένα τρίτο των ψήφων.

Ο Πιτέλα τονίζει ότι οι γαλλικές εκλογές αποκάλυψαν σημαντικές κοινωνικές και πολιτιστικές διαφορές μεταξύ των υπερασπιστών της ανοιχτής κοινωνίας και αυτών που νιώθουν ότι αδικούνται από την παγκοσμιοποίηση. «Αυτή η ρωγμή δεν είναι καινούργια ούτε και μοναδική στη Γαλλία. Επηρεάζει άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία, οι Κάτω Χώρες και ακόμη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Περιοχές όπου οι δεξιές δυνάμεις συνεχίζουν να ευημερούν. Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να παραμένει αδρανής και να περιμένει να περάσει η καταιγίδα», επισημαίνει ο Πιτέλα.

Καταλήγοντας ο ηγέτης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών καλεί το νέο Πρόεδρο της Γαλλίας να μιλήσει στους εκατομμύρια Γάλλους πολίτες που εξέφρασαν αμφιβολίες για την Ευρώπη και το πρόγραμμά της, λέγοντας πως «θα ήταν μεγάλο λάθος αν αγνοήσουμε αυτές τις ανησυχίες». «Από την πλευρά μας οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έχουμε ξεκινήσει τον επαναπροσανατολισμό της Ευρώπης. Πρέπει να αφήσουμε τη λιτότητα και να δώσουμε μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, για να επιστρέψουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη», καταλήγει ο Τζιάνι Πιτέλα.

23.18: Ζαν-Μαρί Λεπέν: Ευρώ και συντάξεις έριξαν τη Μαρίν

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ιδρυτής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, δήλωσε την Κυριακή πως η εκστρατεία της κόρης του, Μαρίν, για τις προεδρικές εκλογές υπονομεύθηκε από τις προτάσεις της για αποχώρηση από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είναι τα προβλήματα του ευρώ, της Ευρώπης, των συντάξεων που έριξαν την εκστρατεία της κυρίας Λεπέν, νομίζω», είπε ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος αποπέμφθηκε από το κόμμα το 2015.

«Νομίζω πως πρέπει να μιλήσουμε στη Γαλλία για τα πραγματικά προβλήματα, τα δημογραφικά προβλήματα, τα προβλήματα της μαζικής μετανάστευσης», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Η Μαρίν Λεπέν δήλωσε όταν η ήττα της κατέστη σαφής πως το Εθνικό Μέτωπο πρέπει να κάνει μια επανεκκίνηση και ο υπαρχηγός του, Φλοριάν Φιλιπό, είπε πως το νέο κόμμα δεν θα πρέπει να αποκαλείται Εθνικό Μέτωπο.

Αντίθετα, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είπε «πιστεύω πως πρέπει να μείνουμε πιστοί (...) στις βασικές αρχές του Εθνικού Μετώπου», οι οποίες «επέτρεψαν σε αυτό το κίνημα να είναι το μοναδικό που δημιουργήθηκε τον 20ό αιώνα και το οποίο συνεχίζεται, κανένα άλλο».

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είπε πως ο Φιλιπό είναι ένας από τους κύριους υπεύθυνους για την ήττα της Μαρίν Λεπέν.

23.11"Πολύ θερμή" επικοινωνία του νέου πρόεδρου με την Μέρκελ

Μια "πολύ θερμή" τηλεφωνική συνδιάλεξη είχαν ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον του Μακρόν.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε την πρώτη του επαφή με έναν ξένο ηγέτη, (συγκεκριμένα) με την Άγγελα Μέρκελ. Συνομίλησαν για περίπου 10 λεπτά και η συνδιάλεξή τους ήταν πολύ θερμή» διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Μεταξύ άλλων ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε στην Άγγελα Μέρκελ ότι θα επισκεφθεί σύντομα το Βερολίνο.

Χαίρονται οι Ιταλοί για τη νίκη Μακρόν

«Ζήτω ο πρόεδρος Μακρόν. Μια ελπίδα πλανάται πάνω από την Ευρώπη», έγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

«H ξεκάθαρη νίκη του Μακρόν γράφει μια σελίδα ελπίδας για την Γαλλία και την Ευρώπη» έκρινε από την μεριά του ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς Ματέο Ρέντσι. Στενοί συνεργάτες του Ρέντσι, τις τελευταίες ημέρες, σημείωναν τη μεγάλη ομοιότητα του εκλογικού προγράμματος του Μακρόν με τις θέσεις του αρχηγού του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος.

Στο πλευρό της Μαρίν Λεπέν τάχθηκε, όπως πάντα, ο γραμματέας της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι. «Ευχαριστούμε τη Μαρίν Λεπέν. Όποιος αγωνίζεται δεν χάνει ποτέ», έγραψε στο προφίλ του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook o Σαλβίνι.

Κατά την άποψη της προέδρου της ιταλικής βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι, «η νίκη του Μακρόν αποδεικνύει ότι το λαϊκίστικο κύμα μπορεί να ανασχεθεί». Σημείωσε ότι «η όμορφη αυτή βραδιά για την Ευρώπη» μας δείχνει ότι «πρέπει να δοθεί νέα ώθηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

23.00Η πρώτη δημόσια εμφάνιση Μακρόν αύριο στο πλευρό του Ολάντ

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα βρίσκεται στο πλευρό του Φρανσουά Ολάντ την Δευτέρα για την τελετή μνήμης στα Ηλύσια της γερμανικής συνθηκολόγησης της 8ης Μαΐου 1945, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο από τη γαλλική προεδρία.

«Ο Φρανσουά Ολάντ τον προσκάλεσε να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης και ο Εμανουέλ Μακρόν δέχθηκε», σύμφωνα με το Ελιζέ.

Θα πρόκειται για την πρώτη συμμετοχή του εκλεγμένου προέδρου της Γαλλίας σε μια επίσημη τελετή, την επομένη της νίκης του. Αλλά αυτή η τελετή θα αποτελέσει επανάληψη της παρόμοιας πρωτοβουλίας, το 2012, όταν ο μόλις εκλεγμένος τότε πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συμμετείχε στην τελετή στην Αψίδα του Θριάμβου μαζί με τον απερχόμενο συντηρητικό πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Αύριο, όπως ορίζει η παράδοση, μια πρώτη κατάθεση στεφάνων προβλέπεται να γίνει μπροστά στο άγαλμα του στρατηγού ντε Γκολ, στην πλατεία Κλεμανσό.

Ο αρχηγός του κράτους θα βαδίσει κατόπιν σε μια από τις πιο γνωστές λεωφόρους του κόσμου, συνοδευόμενος από μοτοσικλετιστές της αστυνομίας και έφιππους της προεδρικής φρουράς, ως την πλατεία Ετουάλ.

Μετά την απόδοση τιμών στον αρχηγό του κράτους και την επιθεώρηση ενός στρατιωτικού αποσπάσματος θα γίνει κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Η παράδοση της εξουσίας από τον Φρανσουά Ολάντ στον Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να γίνει στο τέλος της εβδομάδας, αν και η ακριβής ημερομηνία δεν είχε ακόμη οριστεί πριν από λίγο, σύμφωνα με το Ελιζέ.

22.54: Περισσότεροι από 4,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι που προσήλθαν σήμερα στις κάλπεις στη Γαλλία ψήφισαν λευκό ή άκυρο, ένας αριθμός ρεκόρ σε μια εκλογική αναμέτρηση για τον προεδρικό θώκο, που έχει επιπλέον σηματοδοτήσει και η μεγάλη αποχή (26%).

Συμφώνα με αρκετές εταιρείες δημοσκοπήσεων, μεταξύ 8,8% (Ipsos- Steria) και 9% (Elabe) των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, δηλαδή περισσότεροι από 4,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι επέλεξαν τη λευκή ή την άκυρη ψήφο.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Kantar Sofres τα λευκά ανέρχονται σε 8,4% και τα άκυρα 3,6% μεταξύ των ψηφοφόρων.

Πρόκειται για ένα ρεκόρ στο πλαίσιο μιας εκλογικής αναμέτρησης για τον προεδρικό θώκο, καθώς το προηγούμενο ρεκόρ σε ποσοστιαίες μονάδες σχετικά με τους ψηφοφόρους χρονολογείται από το 1969 και τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τότε, όπου το 6,42% των ψηφοφόρων είχε αρνηθεί να επιλέξει μεταξύ των δύο υποψηφίων, του Ζορζ Πομπιντού και Αλάν Ποέ.

Τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια είναι σχεδόν διπλάσια σε αριθμό σε σύγκριση με το 2012 όπου 2,15 εκατομμύρια ψηφοφόροι (5,82% των ψηφοφόρων) δεν θέλησαν να επιλέξουν μεταξύ του Φρανσουά Ολάντ και του Νικολά Σαρκοζί.

Το 1995 ο αριθμός τους ανερχόταν σε 6%.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Ipsos-Stéria για τα France Télévisions, Radio France, LCP/Public Sénat, France24, Le Point και Le Monde σχετικά με τα κίνητρα των ψηφοφόρων, το 51% εκείνων που επέλεξαν το λευκό ή το άκυρο αρνήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ των δύο υποψηφίων, του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν, τους οποίους «απέρριψαν πλήρως».

Για το 39% αυτή η ψήφος δεν ισοδυναμεί με απόρριψη αλλά «κανείς δεν αντιπροσωπεύει τις ιδέες τους». Για το 10% μια ψήφος δεν θα χρησίμευε σε τίποτα, η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν ήταν βέβαιη.

22.48: Ο μεγάλος ραβίνος της Γαλλίας χαιρέτισε σήμερα τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές, εκφράζοντας τη ικανοποίησή του για τον «θρίαμβο των δημοκρατικών αξιών», ενώ το Τέμενος του Παρισιού είδε στη νίκη του κεντρώου υποψηφίου ένα μήνυμα «ενότητας» απέναντι στις «απειλές διαίρεσης».

Ο μεγάλος ραβίνος της Γαλλίας, Χαΐμ Κορσιά, «εκφράζει την ικανοποίησή του για τον θρίαμβο των δημοκρατικών αξιών και χαιρετίζει τους Γάλλους που κινητοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό προκειμένου να υψώσουν φράγμα στην άκρα δεξιά», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεδομένου ωστόσο ότι πολλές ψήφοι κατευθύνθηκαν προς την υποψήφια του Εθνικού Μετώπου» Μαρίν Λεπέν, καλεί τους πολιτικούς «να λάβουν υπόψη, με σοβαρότητα, την κραυγή απελπισίας και θυμού των εκλογέων» ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Το μεγάλο τέμενος του Παρισιού χαιρέτισε από την πλευρά του την «έξοχη εκλογή» του Μακρόν και «την εθνική ορμή που τον ψήφισε».

Βλέπει στο αποτέλεσμα των εκλογών το «μήνυμα μιας Γαλλίας συμφιλιωμένης με όλες τις πνευματικές και θρησκευτικές συνιστώσες της προκειμένου να ανταποκριθεί με ενότητα στις απειλές της διαίρεσης που βαραίνουν πάνω στο έθνος».

Είναι επίσης ένα σαφές μήνυμα ελπίδας για τους γάλλους μουσουλμάνους, «ότι μπορούμε να ζούμε μαζί ενωμένοι γύρω από τις δημοκρατικές, ανθρωπιστικές, πατριωτικές και λαϊκές αξίες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

22.44: Η γαλλική συνομοσπονδία συνδικάτων CGT κάλεσε πριν από λίγο σε μια διαδήλωση αύριο Δευτέρα 8η Μαΐου ενόψει της προεδρίας του Εμανουέλ Μακρόν.

22.36: Νίκη – ανάσα για τη Γαλλία και την Ευρώπη χαρακτήρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την εκλογή του Εμανουέλ Μαρκόν στη θέση του πρόεδρου της Γαλλίας. Με ανάρτησή του στο twitter, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τα εξής:

Η νίκη του Εμενουέλ Μακρόν είναι μια ανάσα για την Γαλλία και ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαι βέβαιος ότι θα εργαστούμε μαζί στενά προκειμένου να αλλάξει πορεία η Ευρώπη, να εμπνεύσει ξανά τους λαούς της, να μη ξαναζήσουμε ποτέ τον εφιάλτη της ακροδεξιάς.

22.30: Μέσω Twitter, επέλεξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, να στείλει τα συγχαρητήρια του προς τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε «μεγάλη νίκη» την επικράτηση Μακρόν στις γαλλικές εκλογές και πρόσθεσε πως ανυπομονεί να συνεργαστεί μαζί του.

22.19: Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ευχαρίστησε πριν από λίγο τους πολίτες της Γαλλίας για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, στέλνοντας το μήνυμα "ας αγαπήσουμε τη Γαλλία". Ο ίδιος τόνισε ότι θα βάλει όλη του την ενέργεια για να αποδείξει ότι αξίζει της εμπιστοσύνης του λαού της Γαλλίας, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υποτιμά τις δυσκολίες της οικονομίας που πρέπει να αντιμετωπίσει.

Αφού χαιρέτισε την αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν, σημείωσε ότι έχει επίγνωση του θυμού, της αμφιβολίας και του άγχους που οι Γάλλοι εξέφρασαν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε επίσης ότι τα ποσοστά των ακραίων κομμάτων τον υποχρεώνουν να εργαστεί με στόχο τη συμφιλίωση του έθνους.

"Είναι ευθύνη μου να ακούσω όλους τους Γάλλους" περιλαμβανομένων των ψηφοφόρων του Εθνικού Μετώπου, τόνισε ο νεός πρόεδρος.

"Θα εργαστώ για να αναμορφώσω τους δεσμούς μεταξύ της Ευρώπης και των πολιτών" πρόσθεσε και επισήμανε ότι η Γαλλία θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε επίσης ότι τα ποσοστά των ακραίων κομμάτων τον υποχρεώνουν να εργαστεί με στόχο τη συμφιλίωση του έθνους.

"Είναι ευθύνη μου να ακούσω όλους τους Γάλλους" περιλαμβανομένων των ψηφοφόρων του Εθνικού Μετώπου, τόνισε ο νέος πρόεδρος.

"Θα εργαστώ για να αναμορφώσω τους δεσμούς μεταξύ της Ευρώπης και των πολιτών" πρόσθεσε και επισήμανε ότι η Γαλλία θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.

22.15: Θα υπερασπιστώ τη Γαλλία και δεσμεύομαι να υπερασπιστώ την Ευρώπη, το κοινό πεπρωμένο μας. Αυτό τόνισε πριν από λίγο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος στην πρώτη του ομιλία προς τους Γάλλους τόνισε τα εξής:

«Σήμερα απευθύνομαι σε όλους σας. Είμαστε κληρονόμοι μιας μακράς ιστορίας κι ενός ουμανιστικού μηνύματος. Η χώρα μας διαιρέθηκε σε πολλές διαφορετικές ψήφους. Ευθύνη μου να διασφαλίσω την ενότητα του έθνους.

Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες που μας αποδυνάμωσαν, αλλά τίποτα δεν μας καταβάλει απόψε.»

22.01: Ο εκπρόσωπος του αριστερού Ζαν Λικ Μελανσό, Αλεξί Κορμπιέρ, δήλωσε ότι η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν ήταν αποτέλεσμα της ψήφου των Γάλλων κατά της Μαρίν Λεπέν κι όχι υπέρ των πολιτικών που πρεσβεύει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας.

Νίκη των πολιτών που υπερασπίζονται την ανοιχτή δημοκρατία και τις ανοιχτές κοινωνίες είναι η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, ενός νέου, τολμηρού και προοδευτικού Ευρωπαίου που τοποθετείται πέραν της Δεξιάς και της Αριστεράς, χαρακτηρίζει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του, την εκλογή του νέου Προέδρου της Γαλλίας.

Προσθέτει ότι τα δικαιώματα και ευκαιρίες για όλους, ανάπτυξη και αξιοκρατία, όρια σε συμφέροντα, συντεχνίες και κομματικούς μηχανισμούς, διαφάνεια, δικαιοσύνη και ελεύθερα ΜΜΕ, είναι όσα υπερασπίστηκε ο Εμανουέλ. «Γι΄αυτό δεν είχαμε κανένα δισταγμό να ταχθούμε απο την πρώτη στιγμή στο πλευρό του, πράγμα που δεν έκαναν δυνάμεις και πολιτικοί που δηλώνουν προοδευτικοί αλλά τελικά είναι προσκολλημένοι σε παλιά σχήματα», σημειώνει. Επίσης τονίζει ότι εθνικιστές, λαϊκιστές, κρατιστές, δημαγωγοί, αντιευρωπαϊστές έχασαν στη Γαλλία μια μεγάλη μάχη. Ενώθηκαν, πάλεψαν, χρησιμοποίησαν ύπουλα μέσα, αλλά στη Γαλλία δεν τα κατάφεραν.

Και καταλήγει:«Ο Εμανουέλ Μακρόν και οι αληθινά προοδευτικές δυνάμεις της ηπείρου πρέπει να προχωρήσουν σε ρήξη με το παλιό σύστημα προς όφελος των λαών της Ευρώπης. Να πάρουμε όλοι -πολίτες και πολιτικοί- το ρίσκο που μας αναλογεί. Αυτή η μάχη μπορεί να κερδηθεί και όχι μόνο στη Γαλλία».

21.56: «Ανοίγει μια νέα σελίδα» για τη Γαλλία, «αυτή της ελπίδας και της εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται», δήλωσε απόψε ο νικητής των προεδρικών εκλογών Εμανουέλ Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Γυρίζουμε μια νέα σελίδα στη μακρά ιστορία μας απόψε», τόνισε ο Μακρόν εκφράζοντας την ευχή αυτή να είναι μια σελίδα «ελπίδας και εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται».

Ο Μακρόν, που είχε μια «σύντομη» και «εγκάρδια» τηλεφωνική συνδιάλεξη με τη Μαρίν Λεπέν, λίγο πριν ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα, κέρδισε με μεγάλη διαφορά την υποψήφια της ακροδεξιάς στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που σημαδεύτηκε από μεγάλη αποχή.

Αναμένεται να κάνει εκτενέστερες δηλώσεις από στιγμή σε στιγμή στα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας του στο Παρίσι, πριν πάει στο Λούβρο για να γιορτάσει τη νίκη του μαζί με τους υποστηρικτές του.

Συγχαρητήριο μήνυμα στον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας μέσω twitter απέστειλε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. «Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν, συγχαρητήρια στους Γάλλους πολίτες που διάλεξαν την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αλληλεγγύη από την τυραννία των ψεύτικών ειδήσεων», έγραψε ο Ντ. Τουσκ.

Το ποσοστό αποχής εκτιμάται από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων μεταξύ 25,3% και 27% του εκλογικού σώματος. Στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου, η αποχή ανήλθε σε 22,23% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Τα λευκά και άκυρα προσεγγίζουν το 9% των ψηφοφόρων, ένα ρεκόρ για μια εκλογική αναμέτρηση για τον προεδρικό θώκο.

Σύμφωνα με το Ifop-Fiducial για λογαριασμό των Cnews, Sud Radio και Paris Match, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει ποσοστό 65,5% και η Μαρίν Λεπέν 34,5%.

Σύμφωνα με το Elabe για το BFMTV και RMC, ο 39χρονος πολιτικός εξασφαλίζει ποσοστό 65,9% και η Λεπέν 34,1%. Τα λευκά και άκυρα ανέρχονται σε 9%.

Σύμφωνα με το Harris Interactive για το M6, ο Εμανουέλ Μακρόν λαμβάνει 66,1% και η Λεπέν 33,9%. Τα λευκά και άκυρα ανέρχονται σε 8,9%.

Σύμφωνα με το Kantar Sofres Onepoint για το TF1, RTL, LCI, ο Μακρόν εξασφαλίζει 65,5% και η Λεπέν 34,5%. Στο 12% το ποσοστό των λευκών και άκυρων.

Σύμφωνα με το IPSOS-Sopra Steria για τα France Télévisions, Radio France, LCP/Public Sénat, France24, Le Point και Le Monde, το ποσοστό του Μακρόν ανέρχεται σε 65,5% και της Λεπέν 34,5%. Λευκά και άκυρα ανέρχονται σε 8,8%

21.51: Το νεανικό πρόσωπο του Εμανουέλ Μακρόν εμφανίσθηκε στις τηλεοράσεις στις οκτώ ακριβώς ώρα Γαλλίας, εν μέσω αλαλαγμών των οπαδών του, που έχουν δώσει ραντεβού στον περίβολο του Λούβρου. « Η Γαλλία μπορεί να είναι περήφανη», φωνάζει μια νεανική παρέα, «θα έχουμε το νεότερο και τον καλύτερο Πρόεδρο στην Ευρώπη », «ο Μακρόν θα πετύχει ότι δεν πέτυχε ο Ολάντ, θα την αλλάξει αυτήν την Ευρώπη».

Οι Γάλλοι έχουν πλήρη συναίσθηση ότι ο κόσμος όλος και ιδιαίτερα οι Ευρωπαίοι, παρακολούθησαν με προσοχή την έκβαση αυτής της προεδρικής εκλογής. Η νίκη του Μακρόν αντιμετωπίζεται με ανακούφιση από πολλούς, οι οποίοι την εκλαμβάνουν και ως ένα ενθαρρυντικό μήνυμα «υποχώρησης» του ακροδεξιού λαϊκισμού.

«Η Γαλλία τα κατάφερε», ο Μακρόν, τα κατάφερε με 65,9% έναντι 34,1% για την Λεπέν με μεγάλη διαφορά στα ποσοστά από την αντίπαλό του, σε μια εκλογή όμως, με το υψηλότερο ποτέ ποσοστό αποχής σε προεδρική εκλογή.

Η υψηλή αποχή θα μπορούσε να αποδοθεί σε διάφορα αίτια: Πρώτ' απ' όλα στην χωρίς προηγούμενο πολιτική προσφορά του δεύτερου γύρου: με ένα Εθνικό Μέτωπο που δεν ήταν ποτέ στην εξουσία και έναν Εμανουέλ Μακρόν που μόλις πριν από έναν χρόνο ήταν άγνωστος για τους πολλούς. Το άλλο στοιχείο είναι ότι τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα είχαν αποκλεισθεί από το δεύτερο γύρο, με συνέπεια να μη δραστηριοποιηθούν ιδιαίτερα και οι μηχανισμοί τους για την κινητοποίηση των ψηφοφόρων.

Θα μπορούσε επομένως να θεωρηθεί ο Μακρόν, ως ένα «χαμηλά» εκλεγμένος πρόεδρος. Πολλοί τον ψήφισαν όχι για το πρόγραμμα, αλλά για να μπει φραγμός στην Λεπέν. Ήταν ψήφος κρίσης, ψήφος δυσαρέσκειας. Η Γαλλία έχει βγει θρυμματισμένη από τη φετινή εκστρατεία και ο Μακρόν θα πρέπει να επιδείξει ταλέντα μεγάλου «μαέστρου», για να επανενώσει τα κομμάτια της χώρας που προέρχονται από τα τέσσερα πολιτικά μπλοκ του πρώτου γύρου: Μακρόν, Λεπέν, Φιγιόν, Μελανσόν. Τέσσερα πολιτικά μπλοκ που έχουν αποδειχθεί ασυμφιλίωτα.

Όση δυναμική πάντως έχει κερδίσει ο Μακρόν από τη σημερινή εκλογή, θα πρέπει να τη διατηρήσει και αξιοποιήσει άμεσα, για τον λεγόμενο «τρίτο γύρο» των βουλευτικών στις 11 και 18 Ιουνίου. Με τη ελπίδα ότι οι Γάλλοι θα έχουν τα ίδια αντανακλαστικά που έχουν γενικά επιδείξει σε κάθε προεδρική εκλογή, και που είναι να προσφέρουν στον νέο Πρόεδρο την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τα πρώτα βήματα και την εφαρμογή του προγράμματός του.

 

21.42: Οι Γάλλοι επέλεξαν τον δρόμο του «ευρωπαϊκού μέλλοντος» της χώρας τους, σημείωσε με ικανοποίηση απόψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Εμανουέλ Μακρόν μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Είμαι ευτυχής που οι Γάλλοι επέλεξαν ένα ευρωπαϊκό μέλλον», ανέφερε ο Γιούνκερ, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουρκ χαιρέτισε την ψήφο των Γάλλων υπέρ «της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αδελφοσύνης».

«Χαιρετίζω τη μεγάλη νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν. Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή ρεαλισμού και ελπίδας για τη Γαλλία», δήλωσε πριν απο λίγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το αποτέλεσμα των Γαλλικών εκλογών.

«Είναι μία νίκη με αντανάκλαση σε όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που μάχονται για την ελευθερία, την αλληλεγγύη και τις μεταρρυθμίσεις, που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. Είναι μια ήττα των δυνάμεων της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και του εθνικιστικού απομονωτισμού», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Είναι ταυτόχρονα ένα μήνυμα νέων πολιτικών συνθέσεων που ενώνουν δυναμικά πολιτικά ρεύματα. Αλλά και μία επιτυχία που δίνει νέα πνοή στην ευρωπαϊκή ιδέα. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε με γενναιότητα. Για να πάμε μπροστά με ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη. Αργά ή γρήγορα θα έρθει και η σειρά της πατρίδας μας».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε και δυο σχετικές αναρτήσεις στο Twitter.

«Νίκη της ελευθερίας, της Ευρώπης, των μεταρρυθμίσεων. Ήττα του δημαγωγικού εθνολαϊκισμού. Συγχαρητήρια #EmmanuelMacron . #France2017», έγραψε στην πρώτη ενώ στη δεύτερη τόνισε: «Η νίκη #Macron δείχνει ότι το πολιτικό εκκρεμές στην Ε.Ε. αλλάζει φορά. Οι δυνάμεις του ρεαλισμού, της λογικής & της συνεργασίας επιστρέφουν».

21.38: Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ "συνεχάρη θερμά" τον Εμανουέλ Μακρόν για της εκλογή του στο προεδρικό θώκο της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρικό μέγαρο, ο Ολάντ επισήμανε ότι η νίκη του Μακρόν δείχνει ότι η πλειονότητα των Γάλλων πολιτών επιθυμεί να ενωθεί γύρω "από τις αξίες της Δημοκρατίας".

Για τον Φρανσουά Μπαϊρού, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών είναι «θαυμάσιο και απίστευτα σημαντικό».

Ενώ για τον Τζακ Λανγκ, τον πρώην υπουργό Πολιτισμού των Σοσιαλιστών, η «εκκωφαντική» νίκη του Εμανουέλ Μακρόν είναι μια θετική εξέλιξη «για τις ελευθερίες, τη δημοκρατία και για τη χώρα».

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, σύμφωνα με μια ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο.

"Η πρωθυπουργός συνεχάρη θερμά τον εκλεγμένο πρόεδρο Μακρόν για την εκλογική του επιτυχία. Η Γαλλία είναι μία από τις στενότερες συμμάχους μας και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το νέο πρόεδρο σε ένα εύρος κοινών προτεραιοτήτων" επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

21.21: «Ανοίγει μια νέα σελίδα», «αυτή της ελπίδας και της εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται», δήλωσε πριν από λίγο ο νικητής των προεδρικών εκλογών Εμανουέλ Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

21.19: Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει 65,5% με 66,1% έναντι 33,9% έως 34,5% της Μαρίν Λε Πεν. Η Λε Πεν, η οποία λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Κυριακής, παραδέχθηκε την ήττα της, πήρε 10 εκατομμύρια ψήφους και φυσικά αυτό αποτελεί νέο ρεκόρ ψήφων. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Παρίσι Θωμαΐς Παπαϊωάννου, το 1/3 των ψηφοφόρων στον δεύτερο γύρο ψήφισε είτε άκυρο ή λευκό ή απείχε.

Η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Η ίδια χαρακτήρισε τα ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα της, το Εθνικό Μέτωπο, ιστορικά.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών Σεγκολέν Ρουαγιάλ δήλωσε πριν από λίγο ότι η διαφαινόμενη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής γενιάς και φέρνει ελπίδα.

21.14: Εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ εξέφρασε μέσω Twitter συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν, κάνοντας λόγο για μια νίκη υπέρ μιας ισχυρής ενωμένης Ευρώπης και υπέρ της γαλλογερμανικής φιλίας.

21.12: Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι οι Γάλλοι πολίτες επέλεξαν τον Εμανουέλ Μακρόν για πρόεδρο της χώρας επιλέγοντας να κρατήσει η Γαλλία την θέση της στην καρδιά της Ευρώπης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν είχαν μια "σύντομη" και "φιλική" τηλεφωνική συνδιάλεξη, σύμφωνα με το περιβάλλον του νέου προέδρου της Γαλλίας.

21.03: Ο Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας εξασφαλίζοντας το 65,5% έως 66,1% των ψήφων έναντι της Μαρίν Λεπέν (33,9% έως 34,5%), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων Ifop και Harris Interactive.

Νωρίτερα

Τα εκλογικά κέντρα άρχισαν να κλείνουν στη Γαλλία όπου 47 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν σήμερα να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους, στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, μεταξύ του 39χρονου κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν και της επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που διεξήχθη σε κλίμα έντασης.

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης αναμένονται γύρω στις 21.00 ώρα Ελλάδας.

Τα στελέχη των εκστρατειών των δύο υποψηφίων και οι υποστηρικτές τους άρχισαν ήδη να συγκεντρώνονται στα αρχηγεία των δύο στρατοπέδων.

Δείτε ζωντανά τις εξελίξεις από το France 24, στα αγγλικά.

 

Μεταξύ 62% και 65% αναμένεται να κινηθεί το ποσοστό του Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν βελγικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται τα exit polls Γαλλικών εταιριών δημοσκοπήσεων.

Ως προς την αποχή εκτιμούν ότι θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη, (μετά την επικράτηση Πομπιντού το 1969), στο ιστορικό της πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Με βάση επίσης τα βελγικά ΜΜΕ, περίπου το 10% των Γάλλων αναμένεται οτι θα επιλέξουν να ρίξουν στην κάλπη άκυρο ή λευκό ψηφοδέλτιο.

Μεταξύ αυτών ίσως και ο Αλαίν Ντελόν ο οποίος σε συνέντευξή του σε βελγική εφημερίδα, αφού υπενθυμίζει ότι στον πρώτο γύρο ψήφισε Φιγιόν δηλώνει πως πολλοί Γάλλοι είναι «σε κατάσταση πανικού» και ότι το λευκό είναι ίσως μια λύση.

Νωρίτερα: Μέσα μαζικής ενημέρωσης στη Γαλλία κατήγγειλαν σήμερα ότι τους «απαγορεύτηκε» να παραστούν και να καλύψουν τη βραδιά των εκλογών στο στρατόπεδο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Ως ένδειξη αλληλεγγύης η εφημερίδα Liberation και το περιοδικό Inrocks ανακοίνωσαν «μποϊκοτάζ».

Με αναρτήσεις τους στο Twitter, δημοσιογράφοι των ενημερωτικών ιστότοπων Buzzfeed, Mediapart, Les Jours, Rue89, StreetPress, Politico, Bondy Blog, Explicite, Brut, Konbini, όπως επίσης του περιοδικού Politis ή της εκπομπής Quotidien του TMC κατήγγειλαν ότι δεν τους δόθηκαν διαπιστεύσεις από το ακροδεξιό κόμμα.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στον ιστότοπο Mediapart, στην εκπομπή Quotidien και στον δημοσιογράφο του περιοδικού Marianne, που συνέγραψε το βιβλίο- έρευνα για τη Μαρίν Λεπέν, είχε ήδη απαγορευτεί η είσοδος στη βραδιά των εκλογών στο Ενίν Μπομόν (Πα ντε Καλαί).

«Ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συναδέλφους μας, η ομάδα σύνταξης της Libération, που δεν γνωρίζει έως αυτή την ώρα που γράφουμε αυτές τις γραμμές εάν θα αντιμετωπίσει το ίδιο μέτρο, αποφάσισε να μην πάει στη βραδιά που οργανώνει το ακροδεξιό κόμμα. Αυτά τα αντιδημοκρατικά μέτρα, που αντίκεινται στην ελευθερία της ενημέρωσης πρέπει να σταματήσουν, όπως ο εκφοβισμός των δημοσιογράφων στις εκδηλώσεις» επισήμανε από την πλευρά του σε ένα άρθρο ο Ζοάν Ιφναζέλ, αναπληρωτής διευθυντής της Libération.

«Ως ένδειξη αλληλεγγύης, μποϊκοτάρουμε επίσης την εκλογική βραδιά του FN» γνωστοποίησε το περιοδικό Les Inrocks στο Twitter.

 

Νωρίτερα: Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία με αντιπάλους τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν ανερχόταν σε 65,30% στις 17.00 τοπική ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Το ποσοστό συμμετοχής καταγράφει μεγάλη πτώση τόσο σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 23ης Απριλίου (69,42%) όσο και σε σύγκριση με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012 (71,96%).

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής στις 17.00 τοπική ώρα από το 1969, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Το 2002, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με αντιπάλους τον Ζακ Σιράκ και τον Ζαν Μαρί Λεπέν το ποσοστό συμμετοχής την ίδια ώρα ανερχόταν σε 67,60%.

Έχοντας επικρατήσει της αντιπάλου του στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο 39χρονος Εμανουέλ Μακρόν, ένας πρώην τραπεζίτης και πρώην υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, θεωρείται φαβορί για τον προεδρικό θώκο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του έδιναν ποσοστό 61,5%- 63% των ψήφων έναντι 37- 38,% της Λεπέν.

Ωστόσο η απόφαση- έκπληξη των Βρετανών υπέρ του Brexit ή η απροσδόκητη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, επιβάλλουν να είναι κανείς επιφυλακτικός, ειδικά καθώς οι δημοσκοπήσεις στη Γαλλία δεν μπορούν να εκτιμήσουν με ακρίβεια τις πιθανές επιπτώσεις της «λευκής ψήφου» και της αποχής, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η συμμετοχή άλλωστε αποτελεί ένα από τα στοιχήματα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, όπου για πρώτη φορά εδώ και 60 χρόνια, τα δύο παραδοσιακά κόμματα της πολιτικής σκηνής, της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, δεν κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο.

Από το 1969 η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας.

Νωρίτερα: Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ανερχόταν σε 65,30% στις 17.00 τοπική ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο κατά σχεδόν 4% σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο (69,42%).

Το 2012 την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου, το ποσοστό συμμετοχής ανερχόταν σε 71,96%.

 

Νωρίτερα: Ο Εμάνουελ Μακρόν θα υπερβεί το 60% με βάση τα exit polls που έχουν ως τώρα πραγματοποιήσει τέσσερις εταιρίες δημοσκοπήσεων στη Γαλλία, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η γαλλόφωνη βελγικη εφημεριδα Le Soir.

H βελγική εφημερίδα, που δεν δεσμεύεται από την ισχύουσα στη Γαλλία νομοθεσία, η οποία απαγορεύει τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων πριν κλείσουν οι κάλπες, επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές από τις γαλλικές εταίρίες δημοσκοπήσεων, οι οποίες εκτιμούν επίσης οτι ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων έχουν ψηφίσει λευκό ή άκυρο.

Νωρίτερα: Σαφέστατη είναι η επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν στα εκλογικά τμήματα της Αμερικής και των λεγόμενων γαλλικών υπερπόντιων περιοχών (Dom Tom), με βάση τα exit polls που ήδη δημοσιεύουν γαλλόφωνα βελγικά μέσα ενημέρωσης. Οι κάλπες στις περιοχές αυτές έκλεισαν χθες και τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν δεσμεύονται από τη γαλλική νομοθεσία που απαγορεύει τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων πριν την περάτωση της εκλογικής διαδικασίας στη Γαλλία, δημοσιεύουν τα πρώτα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που έγιναν μετά την ψηφοφορία.

Στις ΗΠΑ και ειδικότερα στα εκλογικά τμήματα της Νέας Υόρκης, της Βοστώνης και του Σικάγου, ο Μακρόν λαμβάνει ποσοστά άνω του 90%, οπως άλλωστε και στα εκλογικά τμήματα της Οττάβας και του Μοντρεάλ στον Καναδά. Σε ότι αφορά τα Dom Tom, που ανήκουν στη γαλλική επικράτεια, στη Γουαδελούπη και στη Μαρτινίκα κινείται γύρω στο 75%, ενώ στη Γουιάνα και στον 'Αγιο Μαρτίνο γύρω στο 66%.

Πάνω από ένα εκατομμύριο Γάλλοι ψηφίζουν στα εκτός Γαλλίας εκλογικά τμήματα. Στην Ευρώπη ψηφίζουν σήμερα, οι περισσότεροι δε εξ αυτών στο Λονδίνο, όπου ειναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους περίπου 70.000 Γάλλοι πολίτες. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Μακρόν είχε λάβει στα εκτός Γαλλίας εκλογικά τμήματα ποσοστά που υπερέβαιναν κατά μέσο όρο τα ποσοστά του στη Γαλλία. Στην Ευρώπη οι περισσότερες κάλπες κλείνουν, οπως και στη Γαλλία, στις 21.00 ώρα Ελλάδας.

16.40: Ο χώρος μπροστά από το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, απ΄όπου ο γάλλος προεδρικός υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να απευθυνθεί στους υποστηρικτές του αργότερα σήμερα, εκκενώθηκε για λίγο μετά τον εντοπισμό μιας ύποπτης τσάντας.

Η αστυνομία στη γαλλική πρωτεύουσα ανέφερε πως διενήργησε ελέγχους ασφαλείας στην περιοχή ως προληπτικό μέτρο και αργότερα ανακοίνωσε πως η κατάσταση έχει επανέλθει στο κανονικό.

Ο κεντρώος Μακρόν, ο οποίος φέρεται από τις δημοσκοπήσεις να κερδίζει την υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν στις εκλογές που διεξάγονται σήμερα, αναμένεται να απευθυνθεί στους υποστηρικτές του από την περιοχή του Λούβρου το βράδυ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

 

15.15 Το ποσοστό συμμετοχής, στις 12:00 ώρα Γαλλίας, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στον οποίο αντιπαρατίθενται ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν και η υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν, ανερχόταν στο 28,23%, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Η συμμετοχή είναι έτσι περίπου σταθερή σε σχέση με εκείνην του πρώτου γύρου της 23ης Απριλίου (28,54%), αλλά είναι μειωμένη σε σχέση με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012, που ανερχόταν στο 30,66% την ίδια ώρα.

Είναι επίσης μειωμένη σε σχέση με το ποσοστό συμμετοχής στις 12:00 στις προεδρικές εκλογές του 2007 (34,11%), αλλά μεγαλύτερη από εκείνην του 2002 (26,19%).

Ο Εμανουέλ Μακρόν, 39 ετών, πρώην επενδυτικός τραπεζίτης και πρώην υπουργός Οικονομίας του απερχόμενου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, που είχε αναδειχθεί νικητής στον πρώτο γύρο, θεωρείται φαβορί στον δεύτερο γύρο σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που του δίνουν ποσοστό από 61,5% έως 63% των ψήφων, έναντι 37 έως 38,5% για την αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν, 48 ετών.

Όμως η απροσδόκητη ψήφος υπέρ του Brexit στη Βρετανία ή η αναπάντεχη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες υποδεικνύουν ότι πρέπει να υπάρξει σύνεση όσον αφορά τις έρευνες της κοινής γνώμης που δυσκολεύονται στη Γαλλία να μετρήσουν την απήχηση που θα έχουν ενδεχομένως η «λευκή ψήφος» και η αποχή.

Η συμμετοχή είναι ένα από τα διακυβεύματα της ψηφοφορίας καθώς, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια, τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς έχουν αποκλειστεί από τον δεύτερο γύρο.

Από το 1969, η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο είναι πιο αυξημένη απ΄ό,τι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Η επόμενη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών για το ποσοστό συμμετοχής αναμένεται να δοθεί στις 18:00 ώρα Ελλάδας.

 

 

13.30 Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία είχε φθάσει το 28,23% στις 12:00 ώρα Γαλλίας (13:00 ώρα Ελλάδας), ποσοστό χαμηλότερο εκείνου πριν από πέντε χρόνια, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Στις αμέσως προηγούμενες προεδρικές εκλογές, που διεξήχθησαν το 2012, το αντίστοιχο ποσοστό συμμετοχής είχε φθάσει το 30,7%, το 2007 το 34,1% και το 26,2% το 2002.

 

 

ΝΕΟΤΕΡΟ Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ψήφισε σήμερα στην Τιλ, στην εκλογική του περιφέρεια στην Κορέζ της νοτιοανατολικής Γαλλίας, καλώντας τους Γάλλους να μην αμελήσουν να πάνε στις κάλπες.«Κάθε φορά που ψηφίζω είναι μια συναισθηματική εμπειρία», σχολίασε ο Ολάντ προτού ρίξει την ψήφο του.

«Πάντα (οι εκλογές) αφορούν μια χώρα, τη δική μου (…). Είναι πάντα μια σημαντική πράξη, με νόημα, γεμάτη επιπτώσεις, γι’ αυτό πρέπει κανείς να ψηφίζει», τόνισε.

Η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου (FN), Μαρίν Λεπέν, ψήφισε σήμερα γύρω στις 11:00 (τοπική ώρα) στο προπύργιό της Ενίν-Μπομόν (Πα-ντε-Καλέ) για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών όπου αντιμετωπίζει τον Εμανουέλ Μακρόν.

Μερικά λεπτά αφού ο υποψήφιος του κινήματος En marche! είχε ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, η Λεπέν εμφανίστηκε στο εκλογικό τμήμα του σχολείου Ζαν-Ζακ Ρουσό, συνοδευόμενη από τον δήμαρχο της πόλης που είναι μέλος του FN, τον Στιβ Μπριουά, και έναν από τους αντιδημάρχους του, τον Μπρινό Μπιλντ.

Ενώ τις προηγούμενες φορές είχε έρθει στο εκλογικό κέντρο με τα πόδια, αυτή τη φορά η Μαρίν Λεπέν έφθασε με αυτοκίνητο, για λόγους ασφαλείας. Προηγουμένως είχε περάσει από την κατοικία του Μπριουά. Περίπου πενήντα φωτογράφοι και δημοσιογράφοι την ανέμεναν.

Η Λεπέν πήρε στα χέρια της τα δύο ψηφοδέλτια που δίνονται στους ψηφοφόρους, εκείνο που φέρει το όνομά της και το άλλο όπου αναγράφεται το όνομα του αντιπάλου της Εμανουέλ Μακρόν.

Αφού ψήφισε, χαιρέτισε για λίγο κάποιους κατοίκους της πόλης αυτής όπου είχε έρθει πρώτη στον πρώτο γύρο, με 46,5% των ψήφων, προτού αναχωρήσει και πάλι με αυτοκίνητο.

 

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ Άνοιξαν οι κάλπες σήμερα το πρωί στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, με αντιμέτωπους τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.Από τους συνολικά σχεδόν 47,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους που καλούνται στις κάλπες, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στα υπερπόντια εδάφη ξεκίνησαν ήδη από χθες Σάββατο να ψηφίζουν.

Τα περίπου 66.500 εκλογικά κέντρα σε όλη τη Γαλλία άνοιξαν στις 08:00 και θα κλείσουν στις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) στις περισσότερες περιοχές. Σε κάποιες μεγάλες πόλεις, και κυρίως στο Παρίσι, θα παραμείνουν ανοικτά ως τις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας).

Πολλές δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί και χωροφύλακες έχουν κινητοποιηθεί για τις εκλογές, μαζί με τους 7.000 στρατιωτικούς της επιχείρησης Σεντινέλ.

Είναι η πρώτη φορά που οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το οποίο τέθηκε σε ισχύ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015.

Όπως και σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, το ποσοστό συμμετοχής αποτελεί τον μεγάλο άγνωστο. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων εκτιμούν ότι το ποσοστό αποχής θα φτάσει περίπου το 25% στον δεύτερο γύρο.

Ο Μακρόν, που θα ψηφίσει το πρωί στην Τουκέ, εμφανίζεται φαβορί να κερδίσει. Η Λεπέν θα ψηφίσει στο Ενίν-Μπομόν.

 

amna.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις