Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΑΥΤΟ είναι το "προφίλ" των Πατρινών που ζητούν ψυχολογική στήριξη- Τηλεφωνική γραμμή κατά των αυτοκτονιών- Κραυγή αγωνίας από τον ΣΟΨΥ

ΑΥΤΟ είναι το "προφίλ" των Πατ...
Χριστακόπουλος Θάνος

Ημερίδα το Σάββατο 8 Απριλίου

Πάνω από 630 συμπολίτες ζήτησαν, από τον Οκτώβριο του 2015, τη βοήθεια του Συλλόγου για την Ψυχική Υγεία-ΣΟΨΥ Πάτρας πέραν των περίπου 120 μελών του που παρακολουθούν σ’ εβδομαδιαία βάση τα δομημένα προγράμματα υποστήριξη του Συλλόγου. Τα αναλυτικά στοιχεία και το προφίλ των ατόμων που προσήλθαν στο ΣΟΨΥ παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ημερίδα με θέμα «Ψυχική Υγεία: Πρόληψη, Παρέμβαση και Αποκατάσταση σε καιρό κρίσης που πραγματοποιεί ο Σύλλογος το Σάββατο 8 Απριλίου στην Αγορά Αργύρη της Πάτρας.

Παράλληλα στην ίδια συνέντευξη η πρόεδρος του Συλλόγου Χριστίνα Μπίκου έβγαλε κραυγή αγωνία για το μέλλον του ΣΟΨΥ από τον Οκτώβριο και μετά οπότε και σταματάει η χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχος η οποία έχει επιτρέψει την πρόσληψη ειδικών ψυχολόγων, ψυχιάτρων, κοινωνικών λειτουργών κ.α..

«Έχουμε μάθει να στηριζόμαστε στους εθελοντές μας οι οποίοι σήμερα φθάνουν τους 50 όμως με το εξειδικευμένο προσωπικό που τώρα διαθέτουμε έχουμε την ευχέρεια να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στους συνανθρώπους μας», σημείωσε η κυρία Μπίκου η οποία ζήτησε την ενεργό και επί της ουσίας βοήθειας των τοπικών φορέων και της Περιφέρειας.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η ψυχολόγος Αγγελική Μενεγή: Από τον Οκτώβριο του 2015 έως και το Φεβρουάριο του 2017 προσήλθαν στο ΣΟΨΥ 635 νέοι ωφελούμενοι.

1) Από αυτούς οι γυναίκες είναι πλειοψηφία με το ποσοστό τους να αγγίζει το 68,9%.

2) Είναι άνθρωποι όλων των ηλικιακών κατηγοριών με τους νέους έως 30 ετών να υπερτερούν αριθμητικά 29,6%. Σημαντικό είναι και το ποσοστό των ανθρώπων που απευθύνονται στο ΣΟΨΥ και είναι πάνω από 50 ετών 23,5%. Γύρω στο 20% κυμαίνονται και οι ενδιάμεσες ηλικιακές κατηγορίες.

3) Προέρχονται από όλα τα εκπαιδευτικά στρώματα με τους περισσότερους όμως να είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ 34,6%. Ακολουθούν οι απόφοιτοι Λυκείου με 29,7% ενώ υψηλό ποσοστό έχουν και οι απόφοιτοι δημοτικού με 12,8%.

4) Το μεγαλύτερο μέρος των νέων ωφελούμενων ήταν άνθρωποι από την κοινότητα με ποσοστό 53,3%, των ΛΥΨΥ 26,6% ενώ ακολουθούν οι φροντιστές με 9,3%. Υπάρχει μικρή προσέλευση παιδιών και των φροντιστών με ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 5%.

5) Το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών είναι άνεργοι 56,1%, οι απασχολούμενοι είναι ένα 29%, με τους συνταξιούχους να αγγίζουν το 14,6%.

6) Ο τρόπος ενημέρωσης για το σύλλογο ποικίλοι με τους περισσότερους ωστόσο να παραπέμπονται σε εμάς 37,4%. Συχνοί τρόποι ενημέρωσης είναι επίσης οι δράσεις που κάνουμε στην κοινότητα 17,4%, άλλοι ωφελούμενοι του συλλόγου13,7% και το internet 15,3%.

7) Το 47,5% είναι άγαμοι, ενώ υψηλό είναι και το ποσοστό των έγγαμων 36,2%. Ακολουθούν οι διαζευγμένοι με 13,1%.

8) Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για ασφαλισμένους συμπολίτες μας 86,3%, ελληνικής εθνικότητας 96,2%.

9) Όσον αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες το 34,2% εκτιμήθηκε ψυχιατρικά, το 49,2% έλαβε ψυχολογική υποστήριξη, σε ομάδες κοινωνικής αποκατάστασης εντάχθηκε το 14,5% ενώ ένα 24,8 ενημερώθηκε για τις δράσει και τις υπηρεσίες του συλλόγου.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Χαροκόπος, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα της Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Βοηθός Περιφερειάρχη κάλεσε τον κόσμο να προσέλθει στην ημερίδα για να ενημερωθεί. Παράλληλα εξήρε το έργο του ΣΟΨΥ σημειώνοντας ότι προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην τοπική κοινωνία γι’ αυτό και η Περιφέρεια στηρίζει τις προσπάθειές του.  

ΑΝΟΙΚΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως προέκυψε στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου από την Μεγάλη Δευτέρα αναμένεται να λειτουργήσει στη Δυτική Ελλάδα ανοικτή τηλεφωνική γραμμή στήριξη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν αυτοκτονικές τάσεις. Οι λεπτομέρειες καθώς και ο αριθμός επικοινωνίας αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως αύριο Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες το τηλεφωνικό κέντρο θα έχει ως βάση του την Ναύπακτο και από εκεί θα γίνεται άμεσα εκτροπή στα κινητά τηλέφωνα των ειδικών επιστημόνων οι οποίοι θα μιλούν με τα άτομα που θα καλούν.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην «Αγορά Αργύρη» (Αγίου Ανδρέου 12) το Σάββατο 8 Απριλίου στις 9:00 – 17:00.

9.00: Προσέλευση
9.00 – 9.30: Εγγραφές
9.30 – 10.00: Χαιρετισμοί

10.00 – 11.00: 1ο Τραπέζι. Πρόληψη στην εποχή της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, ο ρόλος του ΣΟΨΥ Πάτρας

Αραπάκος Λάμπρος, κοινωνικός λειτουργός MSc: «Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για ζητήματα ψυχικής υγείας στο σχολικό περιβάλλον»

Ρηγάλου Χριστίνα, ψυχολόγος MSc – εκπαιδευμένη στη γνωσιακή ψυχοθεραπεία: «Πρόληψη και παρέμβαση στην κοινότητα στο πλαίσιο του Κοινωνικού και Κοινοτικού Σταθμού Ψυχικής Υγείας ΓΕΦΥΡΕΣ ΖΩΗΣ του ΣΟΨΥ Πάτρας»

Τσούμα Ματούλα, παιδοψυχίατρος: «Πρόληψη στην παιδική ηλικία. Ο ρόλος της σχολής γονέων»

11.00 – 11.15: Διάλειμμα

11.15 – 13.00: 2ο Τραπέζι. Πλαίσιο παρέμβασης και θεραπείας των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας
Ανδριόπουλος Ιωάννης, ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Πατρών: «Ο ρόλος του ιατρού στην αναγνώριση των ψυχικών διαταραχών στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας»

Χονδρός Παναγιώτης, ψυχολόγος MSc, πρόεδρος ΕΠΑΨΥ, Γραμματέας Ομοσπονδίας ΑΡΓΩ: «Παράγοντες που διευκολύνουν και εμποδίζουν την υποστήριξη των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας από την οικογένεια»

Μενεγή Αγγελική, ψυχολόγος, επιστημονικά υπεύθυνη ΓΕΦΥΡΕΣ ΖΩΗΣ του ΣΟΨΥ Πάτρας και Καλύβα Μαίρη, κοινωνική λειτουργός: «Φροντίδα οικογενειών των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας»

Χρονοπούλου Μίνα, μέλος ΣΟΨΥ Πάτρας, εργαζόμενη της ΚΟΙΝΣΕΠ Ένταξης καφέ ΓΕΦΥΡΕΣ και Βέργος Ανδρέας, μέλος ΣΟΨΥ Πάτρας: «Ο ΣΟΨΥ Πάτρας υπό το πρίσμα των μελών του»

13.00 – 13.30: Διάλειμμα

13.30 – 15.30: 3ο Τραπέζι. Αποκατάσταση των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας και η επανένταξή τους στην κοινότητα και την εργασία

Τομαράς Βλάσσης, καθηγητής Ψυχιατρικής, τ. πρόεδρος Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου και Προστασίας των Δικαιωμάτων των ατόμων με Ψυχική Διαταραχή: «Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση – Καλές πρακτικές στον καιρό της κρίσης»

Πογιατζή Αρχόντω, ψυχολόγος και Μάρκου Ελένη, κοινωνική λειτουργός: «Το πλαίσιο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας του ΣΟΨΥ Πάτρας»
Θεοδωρόπουλος Δημήτριος, κοινωνικός λειτουργός MSc, μέλος της Κοιν.Σ.Επ.Ένταξηςκαφέ ΓΕΦΥΡΕΣ: «Η κοινωνική οικονομία ως ευκαιρία για την εργασιακή επανένταξη ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας. Παρουσίαση της Κοιν.Σ.Επ.Ένταξηςκαφέ ΓΕΦΥΡΕΣ»

Κουπίδης Σωτήριος, ιατρός εργασίας, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης: «Οι Κοι.Σ.Π.Ε. ως καλές πρακτικές επαγγελματικής αποκατάστασης στην Ελλάδα»

Στέφανος Κούλης, ψυχίατρος, Δ/ντήςΕ.Κε.Ψ.Υ.Ε. Πάτρας, πρόεδρος Δ.Σ. Κοι.Σ.Π.Ε. ΦΑΡΟΣ: «Ο Κοι.Σ.Π.Ε. Ν. Αχαΐας ΦΑΡΟΣ ως εφαρμοσμένο παράδειγμα επαγγελματικής αποκατάστασης προσώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδος»

15.30 – 17.00: 4ο Τραπέζι. Ο εθελοντισμός και η δικτύωση του ΣΟΨΥ Πάτρας με την κοινότητα

Μανωλέσος Γεώργιος, ψυχίατρος, τ. Δ/ντης ΕΣΥ, πρόεδρος ΚΕΚΟΙΨΥ, πρόεδρος επιστημονικής επιτροπής ΣΟΨΥ Πάτρας: «Η αξία του εθελοντισμού διαχρονικά και στις μέρες μας»

Τσούλου Θεοδώρα, ενδυματολόγος – σκηνογράφος και Κελεγκουρίδης Γεώργιος, κοινωνικός λειτουργός: «Η εμπειρία του εθελοντισμού στον ΣΟΨΥ Πάτρας»

Όλγα Αποστολοπούλου, κοινωνική λειτουργός, αναπληρώτρια προϊσταμένη γραφείου εργασίας ειδικών κοινωνικών ομάδων Πάτρας: «Προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες»

Παπανδρέου Χρυσούλα, νοσηλεύτρια ψυχικής υγείας Msc, αναπληρώτρια προϊσταμένη μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ΨΥΧΑΡΓΩΣ ΠΓΝΠ: «Μονάδες Ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ΨΥΧΑΡΓΩΣ Πάτρας, 17 χρονιά μετά»

Ελευθερία Παππά, κοινωνική λειτουργός, υπεύθυνη ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ: «Οικονομική κρίση και εξαρτήσεις»
Θεόδωρος Παξινός, ψυχολόγος MSc, Κέντρο Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων και ευάλωτων πληθυσμών ΣΤΕΓΗ PLUS (+), PRAKSIS: «Προσφυγική κρίση και ασυνόδευτοι ανήλικοι»

17.00: Τέλος της ημερίδας.

Την ημερίδα συντονίζει η δημοσιογράφος Ριζογιάννη Μαρίνα

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις