Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μετά το Πάσχα οι εργασίες διαμόρφωσης του Πλατανόδασους στον Καστελόκαμπο σε χώρο αναψυχής-Το μεγάλης αξίας οικοσύστημα... ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Μετά το Πάσχα οι εργασίες διαμόρφωσης το...

Ο χώρος αποδόθηκε από τον ΟΑΕΔ στο Δήμο Πατρέων

Μετα το Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσουν από το Δήμο της Πάτρας οι εργασίες για τη διαμόρφωση του Πλατανόδασους στον Καστελόκαμπο σε χώρο αναψυχής και περιπάτου. Ο δρόμος για τις εργασίες στην περιοχή άνοιξε μετά την παράδοση του χώρου από τον ΟΑΕΔ πριν από λίγες εβδομάδες.

Και με τη "βούλα" οι παραχωρήσεις ΟΑΕΔ στο Δήμο-Πώς θα ...

Το αλσύλλιο, το οποίο (σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς) καταλαμβάνει έκταση γύρω στα 50 στρέμματα, σε μια μακρόστενη λωρίδα πλάτους 100 περίπου μέτρων και μήκους 500, οριοθετείται δε βόρεια από το χείμαρρο Χάραδρο και νότια από την οδό Νηρέως.

Πάτρα: Το Πλατανόδασος στον Καστελόκαμπο που θα γίνει πάρκο ...

Πρόκειται για ένα τυπικό παραποτάμιο, αλλά και παρόχθιο (στη θάλασσα), δασικό οικοσύστημα με κυρίαρχο είδος τα πλατάνια, που διατηρεί σε πολύ καλή κατάσταση τόσο την υπόροφη βλάστησή του όσο και σημαντικό αριθμό ζωικών οργανισμών. Περπατώντας κατά μήκος των ήδη διανοιγμένων και χαλικοστρωμένων δρόμων του αλσυλλίου, τους προηγούμενους μήνες, είχε διαπιστωθεί πως πέρα από τα μπάζα, τα σκουπίδια και τα κλαδέματα, που κάποιοι συμπολίτες εγκατέλειψαν εκεί, υπάρχει εύρωστη και πυκνή βλάστηση, που αποτελείται από σχίνους, μυρτιές, αγριελιές, λυγαριές, αρκοδόβατους και άλλα τυπικά μεσογειακά είδη, τα οποία μαζί με τα πανύψηλα πλατάνια δημιουργούν ένα οικοσύστημα σπάνιας φυσικής ομορφιάς και μεγάλης οικολογικής αξίας.

Μετά το Νότιο Πάρκο και τις Ιτιές άλλους 4 χώρους πρασίνου και ...

Σε διάφορα σημεία του αλσυλλίου, τόσο περιμετρικά στο νότιο και δυτικό (προς τη θάλασσα) τμήμα όσο και στο εσωτερικό του, υπάρχουν ασκεπείς εκτάσεις (ξέφωτα).

Έντονο είναι και το υγροτοπικό στοιχείο στο δυτικό τμήμα του αλσυλίου, λίγο πριν από τη ζώνη του αιγιαλού, όπου τόσο τα στάσιμα νερά που παρατηρήσαμε, όσο και η υδροχαρής βλάστηση (βούρλα, καλάμια κλπ) μαρτυρούν την ύπαρξη πηγών γλυκού νερού, που καθιστά ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την πανίδα της περιοχής (αμφίβια, ερπετά κλπ).

Παλαιότερη έκθεση του Πανεπιστημίου Πατρών αναδεικνύει ότι το δάσος είναι ένα από τα λίγα στο είδος του πανελλαδικά, αφού παρόμοια οικοσυστήματα σε τόσο μικρή απόσταση από πόλεις είναι πολύ σπάνια. Επίσης, η δημιουργία τέτοιου είδους δάσους είναι πολύ δύσκολη γιατί απαιτείται ειδικό οικολογικό περιβάλλον και μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Παρ' όλες τις έντονες ανθρωπογενείς επιδράσεις που έχει υποστεί (καλλιέργειες, υλοτομίες, κυνήγι, τσιμεντόστρωση της κοίτης του ρέματος), η μικρή αυτή δασική έκταση διατηρείται ακόμα σε σχετικά καλή κατάσταση, γεγονός που αποδεικνύεται από την υψηλή του βιοποικιλότητα σε φυτικά και ζωικά είδη» αναφέρεται στην έκθεση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις