Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ιάσονας Φωτήλας: "Τα ημίμετρα δε λύνουν το πρόβλημα φύλαξης του Κέντρου φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών στην Κόρινθο"

Ιάσονας Φωτήλας: "Τα ημίμετρα δε λύ...

Η ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής

Στα ημίμετρα μέσω μετάβασης - με επακόλουθη αποδυνάμωση - αστυνομικού προσωπικού του Νομού Αχαΐας για φύλαξη στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων/ μεταναστών στην Κόρινθο αναφέρεται με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής ΝΔ Αχαΐας.

Η εγκληματικότητα στο Νομό Αχαΐας είναι ιδιαίτερα αυξημένη, μεγάλο μέρος της αστυνομικής δύναμης έχει αναλάβει την περιφρούρηση του Λιμανιού της Πάτρας στο οποίο έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός προσφύγων/ μεταναστών, κατά τις τακτικές μεταθέσεις παρέλαβε μόλις 11 αστυνομικούς και παρόλα αυτά περίπου 50 άνδρες οφείλουν να μεταβαίνουν τρεις φορές την εβδομάδα στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Κόρινθο προκειμένου να ενισχύσουν την εκεί φύλαξη. Ταυτόχρονα το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων/ μεταναστών στην Κόρινθο εκτός του γεγονότος ότι βρίσκεται εντός του αστικού ιστού, έχει συχνά εμφανίσει περιστατικά αυξημένης εγκληματικότητας και έχει ανάγκη επιπλέον προσωπικού. Για το λόγο αυτό ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί για ποιους λόγους δεν αυξάνεται – όπως είναι απαραίτητο - το προσωπικό στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων/ μεταναστών στην Κόρινθο καθώς και για πόσο χρονικό διάστημα το αστυνομικό προσωπικό του νομού Αχαΐας θα συμβάλει στο έργο τους.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τους Υπουργούς

- Εσωτερικών

- Μεταναστευτικής Πολιτικής

Θέμα: Τα ημίμετρα δε λύνουν το πρόβλημα φύλαξης του Κέντρου φιλοξενίας προσφύγων/ μεταναστών στην Κόρινθο

 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η εγκληματικότητα συνεχώς αυξάνεται και πολλά περιστατικά καταγράφονται και στην Αχαΐα. Για παράδειγμα οι κάτοικοι της Αιγιαλείας – και ιδιαίτερα της περιοχής της Ροδοδάφνης – καθημερινά καταγράφουν υλικές ζημιές στα σπίτια και τις περιουσίες τους και ζουν με φόβο πίσω από «διπλοαμπαρωμένες πόρτες». Για το λόγο αυτό πρόσφατα προχώρησαν και στην πρόσληψη σεκιούριτι ώστε να προφυλάξουν τους εαυτούς τους χωρίς όμως το μέτρο αυτό να αποδώσει τα αναμενόμενα. Ταυτόχρονα, μεγάλο μέρος της αστυνομικής δύναμης Αχαΐας έχει αναλάβει την περιφρούρηση του Λιμανιού της Πάτρας στο οποίο έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός προσφύγων/ μεταναστών.

Εντύπωση λοιπόν προκάλεσαν πρόσφατες καταγγελίες που κάνουν γνωστή την απόφαση των αρμόδιων φορέων για ενίσχυση της φύλαξης του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στην Κόρινθο με προσωπικό από την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας. Συγκεκριμένα,  περίπου 50 άνδρες της αστυνομικής δύναμης της Αχαΐας θα μεταβαίνουν τρεις φορές την εβδομάδα στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Κόρινθο προκειμένου να ενισχύσουν την εκεί φύλαξη, η οποία επιβάλλεται να ενισχυθεί.

Το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων/ μεταναστών στην Κόρινθο έχει τη δυνατότητα κράτησης 1.800 ατόμων. Στο εν λόγω κέντρο «φιλοξενούνται» κυρίως Μαροκινοί και Αλγερινοί, οι οποίοι έχουν προκαλέσει στο παρελθόν προβλήματα και γι’ αυτό το λόγο εντάσσονται στην κατηγορία των απελάσιμων οικονομικών μεταναστών. Το κέντρο βρίσκεται εντός του αστικού ιστού και κατά καιρούς έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των κατοίκων αναφορικά με την επικινδυνότητά του δεδομένων και των κακών συνθηκών διαβίωσης εντός του κέντρου. Γίνεται επομένως εύκολα κατανοητό ότι η φύλαξη του εν λόγω κέντρου είναι ιδιαίτερης σημασίας δεδομένης της επικινδυνότητάς του αλλά και της ιδιαίτερης θέσης του.

Επειδή είναι αναγκαία η μόνιμη ορθή φύλαξη του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων/ μεταναστών στην Κόρινθο

Επειδή η αστυνομική δύναμη της Αχαΐας έχει ανάγκη όχι μόνο το υπάρχον προσωπικό αλλά και ακόμη περισσότερο ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι παρέλαβε μόλις 11 αστυνομικούς κατά τις τακτικές μεταθέσεις και είναι αναγκασμένη να ασχολείται με πλήθος καθηκόντων

Ερωτώνται ο αρμόδιοι Υπουργοί:

Για ποιους λόγους δεν αυξάνεται η αστυνομική δύναμη του νομού Κορινθίας προκειμένου να είναι σε θέση από μόνη της να επιτελέσει το έργο της φύλαξης του κέντρου φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών;

Ποιο είναι το χρονικό διάστημα όπου το αστυνομικό προσωπικό του νομού Αχαΐας θα συμβάλει στη φύλαξη του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων/ μεταναστών στην Κόρινθο; Έχει ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι υπάρξουν αυξημένες ανάγκες του αστυνομικού προσωπικού και στον ίδιο τον νομό Αχαΐας; Πώς θα αντιμετωπιστεί η έλλειψή του λόγω παρουσίας του στην Κόρινθο;

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις