Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Νέα Μανωλάδα: Κάνουν μάθημα στο προαύλιο οι μαθητές – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Νέα Μανωλάδα: Κάνουν μάθημα στο προαύλιο...

Συνεχίζεται η κατάληψη για την κακή κατάσταση του σχολείου

Στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου κάνουν μάθημα οι μαθητές της Ν. Μανωλάδας στην Ηλεία, αφού το σχολείο τους βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Για το λόγο αυτό οι γονείς έχουν ξεκινήσει κατάληψη διαμαρτυρίας καλώντας τους αρμόδιους να δώσουν άμεσα λύση.

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες που δημοσιεύει το ilialive.gr με τους μαθητές και τους δασκάλους τους να έχουν μεταφέρει τα θρανία και τις καρέκλες τους στο προαύλιο. Η κατάληψη συνεχίζεται, τα παιδιά δεν μπαίνουν στις μουχλιασμένες αίθουσες και οι γονείς μαζί στους συνεχίζουν τον αγώνα για αξιοπρεπείς συνθήκες μάθησης. Το σχολείο τους που καταστράφηκε από το σεισμό του 2008, στέκει ως φάντασμα και δίπλα οι «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» λυόμενες αίθουσες που πλέον κρίνονται ακατάλληλες

Οι γονείς δηλώνουν να φτάσουν όπου χρειαστεί για να δικαιωθούν.

Εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ο Ανδρέας Σπατιώτης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τους υπεύθυνους της κατάστασης που επικρατεί. «Το μπαλάκι των ευθυνών δεν μπορεί να συνεχίζεται για το θέμα μας. Όλες αυτές τις ημέρες που έχουμε ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις όλοι οι αρμόδιοι φορείς, ο δήμος, η περιφέρεια και το υπουργείο, αποποιούνται τις ευθύνες τους και τις επιρρίπτει στους άλλους. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Έχουμε βρεθεί οι πολίτες στη μέση από κάποιους που είναι ακατάλληλοι να διαχειρίζονται θέσεις και προνόμια που έχουν λάβει από το λαό και την πολιτεία.

Ο λαός πληρώνει αδρά για να έχουν όλοι αυτοί τους παχυλούς μισθούς. Ουσιαστικά ο δήμος έχει μεγάλες ευθύνες αυτή τη στιγμή. Η Περιφέρεια μας είπε πως δύο φορές έχουν στείλει ενημέρωση πως υπήρχαν χρήματα να διατεθούν από το ΕΣΠΑ, για κατασκευή σχολείου, και αυτά κατέληξαν στην Αιτωλοακαρνανία.

Δυστυχώς ο νομός Ηλείας είναι ο τελευταίος των τελευταίων. Ντρέπομαι ειλικρινά και θλίβομαι για την κατάσταση αυτή. Εν έτη 2017 στο πιο πλούσιο χωριό του νομού, να κάνουν μάθημα τα παιδιά στην ύπαιθρο και κανένας από εκείνους που υποτίθεται είναι υπεύθυνοι να μην νοιάζεται να κάνει κάτι. Μπορούν να κάνουν με ένα τηλέφωνο τα πάντα. Ας προσέξουν πλέον οι πολίτες του δήμου ποιους ψηφίζουν για τοπικούς άρχοντες και βουλευτές. Όσο για τη σκέψη να μεταφερθούν τα παιδιά σε άλλης περιοχής σχολείο για μάθημα, αυτή να ξεχαστεί. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο» κατέληξε προοιωνίζοντας δυναμικότερες μορφές κινητοποιήσεων.

Μιλώντας στο star ο διευθυντής του σχολείου Διονύσης Κυπριώτης, σημείωσε πως:

«το 2008 μετά τον σεισμό του Ιουνίου, το σχολείο μας καταστράφηκε ολοσχερώς. Έκτοτε μπήκαν οι προκατασκευασμένες αίθουσες ελαφρού τύπου για να κάνουμε μάθημα ως προσωρινή λύση μέχρι να γίνει το καινούργιο διδακτήριο, το οποίο έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Είμαστε 9 χρόνια τώρα μέσα στα προκατασκευασμένα, τα οποία έχουν μουχλιάσει. Χημικές μυρωδιές έχουμε γιατί έχουν παλιώσει και αποσυντίθενται τα υλικά τους, τα πατώματα σάπισαν και βρωμάνε, και οι αίθουσες είναι μικρές και ανθυγιεινές, με αποτέλεσμα τα παιδιά να έχουν πάρα πολλά προβλήματα υγείας. Αρρωσταίνουν, και ενδεχομένως οι μούχλες τους έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο άσθμα το οποίο είναι μη ιάσιμο».

Αναφερόμενος στην κατάληψη που ξεκίνησε από τους γονείς, ο κύριος Κυπριώτης δεν έκρυψε πως «θαυμάζω τόσα χρόνια την υπομονή τους. Οι γονείς πάντοτε διαμαρτυρόντουσαν αλλά δεν είχαν φτάσει σε τέτοια έσχατα μέτρα, γιατί όλο και κάποιος ερχόταν, κάτι πήγαινε να γίνει, αλλά η κοροϊδία έχει ξεπεράσει πια κάθε όριο δεν βλέπουμε ελπίδα από πουθενά.

Όλοι οι φορείς δεν αναλαμβάνουν ευθύνες. Δεν ξέρουμε ποιος φταίει και ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλον. Ούτε κι οι γονείς συμφωνούν που τα παιδιά χάνουν μαθήματα, αλλά τι άλλο να κάνουν. Κάνουμε μαθήματα μέχρι και στο προαύλιο. Προσπαθούμε κι εμείς να μην χάνουν τα παιδιά τα μαθήματα. Οι γονείς είναι έτοιμοι να προσλάβουν δικηγόρο ώστε να το ψάξουν και νομικά να κάνουν μηνύσεις, να δουν ποιος φταίει».

Αν και όπως μας εξηγεί «έχουν γίνει κάποιες μελέτες, τα σχέδια έχουν γίνει αλλά δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Είχαν πει ότι θα μπούμε στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, έληξε το σχολείο δεν μπήκε, είπαν κάτι άλλο θα βρεθεί, δεν βρέθηκε, διάφορες υποσχέσεις στον αέρα και εννέα χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα.

Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (η σημερινή δηλαδή ΚΤ.ΥΠ, Κτιριακές υποδομές) προφασίζεται διάφορες αστείες δικαιολογίες, ότι του λείπει κάποιο χαρτί που ακόμα δεν έχουμε αναβαθμιστεί σε εξαθέσιο. Ουδέποτε όμως ήμασταν πενταθέσιο όπως ισχυρίζονται εκείνοι, από το 1951. Είναι αστεία αυτά που λένε! Είμαστε πέμπτη μέρα σε κατάληψη και απάντηση δεν έχουμε λάβει.

Ήρθαν και από τον Δήμο, και από την Περιφέρεια και κάποιος βουλευτής της περιοχής, αλλά ο καθένας αποποιείται των ευθυνών του. Ο Δήμος λέει φταίει η ΚΤ.ΥΠ. η ΚΤ.ΥΠ λέει φταίει ο Δήμος, άλλος λέει φταίει η Περιφέρεια, η Περιφέρεια λέει πως τα έχει όλα καλά, το Υπουργείο λέει πως δεν είναι υπεύθυνο… Τι να πούμε κι εμείς!»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις