Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η απάντηση της Energean Oil&Gas στο thebest.gr για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα

Η απάντηση της Energean Oil&Gas  στο...

Τι υποστηρίζει η εταιρεία

Από την Energean Oil&Gas  λάβαμε και δημοσιεύουμε την εξής επιστολή αναφορικά με το ρεπορτάζ του thebest.gr για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Δυτική Ελλάδα. Η απάντηση της εταιρείας έχει ως εξής:

«Κύριε Διευθυντά,

Με αφορμή το άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 13 Μαρτίου στο έγκριτο ηλεκτρονικό μέσο thebest.gr με τίτλο «Το thebest.gr ανοίγει τον φάκελο υδρογονάνθρακες στη Δυτική Ελλάδα: θα γίνουμε Σαουδική Αραβία; Δυστυχώς όχι, ενώ οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι», η Energean είναι υποχρεωμένη να επισημάνει τα εξής:

-Καταρχήν, προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι, ενώ ως αφορμή για τη σύνταξη του άρθρου αναφέρεται η πρόσφατη έγκριση των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οι οποίες αφορούν τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο (Νομοί Αχαϊας και Ηλείας), την Άρτα/Πρέβεζα και την Αιτωλοακαρνανία και ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται ερευνητικά προγράμματα σε δύο ακόμη περιοχές, όπως ο Πατραϊκός Κόλπος και τα Ιωάννινα, το άρθρο ασχολείται αποκλειστικά με το κοίτασμα του Κατακόλου, αναδημοσιεύοντας σειρά στοιχείων από παλαιότερο δημοσίευμα του huffingtonpost.gr.

H εντύπωση γίνεται ακόμη πιο έντονη, με τη διαπίστωση ότι στην αναδημοσίευση έχουν παραλειφθεί στοιχεία του δημοσιεύματος, όπως η έρευνα κοινής γνώμης για την εξόρυξη στο Κατάκολο, η οποία έδειχνε αποδοχή σε ποσοστό περί το 80%.

-Κατά δεύτερον, είναι προφανές ότι ο συντάκτης του δημοσιεύματος κ. Θάνος Νασόπουλος δεν έχει παρακολουθήσει την δραστηριότητα της εταιρείας στο Κατάκολο από τον Οκτώβριο του 2014, όταν και τέθηκε σε ισχύ η σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο, ούτε όμως και προ αυτής, καθώς:

1) Περιγράφει διαδικασίες γεώτρησης (κίνηση σκαφών, ρυμουλκούμενακλπ) και ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που σχετίζονται με την εγκατάσταση εξεδρών και εξόρυξη από την θάλασσα, όταν η εταιρεία μας έχει κατ΄ επανάληψη δηλώσει ότι πρόκειται να επιχειρήσει από την ξηρά, σε θέση ήδη προσδιορισμένη δίπλα στον Βιολογικό Καθαρισμό Πύργου, με οριζόντια γεώτρηση η οποία θα κατευθυνθεί προς το κοίτασμα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας, σε μήκος τεσσάρων χιλιομέτρων και βάθος τριών χιλιομέτρων.

2) Επισημαίνει τον κίνδυνο επηρεασμού της αλιευτικής δραστηριότητας από τις προαναφερόμενες διαδικασίες, οι οποίες όμως στην περίπτωση του Κατακόλου δεν υφίστανται, αφού δεν θα υπάρξει θαλάσσια εξέδρα. Επιπλέον πρέπει να επισημανθεί το γεγονός, ότι στην Καβάλα, όπου βρίσκονται εγκατεστημένες τέσσερις εξέδρες παραγωγής και επεξεργασίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, λειτουργεί η 3η μεγαλύτερη ιχθυόσκαλα της χώρας, αμέσως μετά το Κερατσίνι στον Πειραιά και την Μηχανιώνα στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες βρίσκονται δίπλα σε αστικά κέντρα με πληθυσμό εκατομμυρίων ανθρώπων και όχι σε μια πόλη με 70.000 κατοίκους! Εκτός εάν θεωρούμε ότι θα πληγεί η αλιεία σε μία περιοχή στην οποία δεν θα υπάρξει εξέδρα ενώ αυτή δεν έχει επηρεαστεί σε μια περιοχή με τέσσερις υπεράκτιες εξέδρες και την συνεπαγόμενη συνεχή κίνηση σκαφών.

3) Αναφέρεται σε επιπτώσεις στον τουρισμό, όταν η πετρελαϊκή δραστηριότητα του Πρίνου βρίσκεται λίγα μόλις μίλια μακριά από την πανέμορφη Θάσο, με τις περισσότερες από ένα εκατ. αφίξεις ετησίως, τα πολυτελή 5άστερα ξενοδοχεία και σε έναν Κόλπο, αυτόν της Καβάλας, στον οποίο υπάρχουν δεκαέξι ακτές με γαλάζιες σημαίες! Μάλιστα, η δραστηριότητα στον Πρίνο αποτελεί παράδειγμα –σημείο αναφοράς και για άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως το Μαυροβούνιο και η Κροατία, οι οποίες ενδιαφέρονται να προωθήσουν τις έρευνες υδρογονανθράκων σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες και τουριστικές περιοχές, όπως η Αδριατική.

4) Επισείει τον κίνδυνο έκλυσης υδρόθειου και την επικινδυνότητα αυτού, όταν στον Πρίνο Καβάλας επί 36 χρόνια παράγεται πετρέλαιο από ένα κοίτασμα με μία από τις μεγαλύτερες περιεκτικότητες υδρόθειου παγκοσμίως (άνω του 50%) χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα διαρροής ή ελάχιστης επίδρασης στο περιβάλλον. Για την ενημέρωση των αναγνωστών σας, να σημειώσουμε ότι η περιεκτικότητα του κοιτάσματος του Κατακόλου σε υδρόθειο είναι της τάξης του 7% ως 11% μόλις, με προφανή την ικανότητα της τεχνογνωσίας της εταιρείας μας στη διαχείρισή του.

5) Επισημαίνει τον κίνδυνο …ενεργοποίησης ρηγμάτων από τις γεωτρήσεις, παραλείποντας να αναφέρει ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας στη δεκαετία του ΄80 είχαν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 10 γεωτρήσεις, χωρίς οποιαδήποτε σεισμική ακολουθία, πολύ απλά επειδή με δεδομένη την γεωλογία της χώρας και τις μεθόδους εξόρυξης που χρησιμοποιούνται, δεν είναι δυνατό να υπάρξει συσχέτιση.

Είναι χαρακτηριστικό, οι δύο τελευταίοι μεγάλοι σεισμοί στο νομό Ηλείας (1993 Πύργος, 1999 Βαρθολομιό) απέχουν από …οκτώ ως 14 χρόνια από την τελευταία γεωτρητική δραστηριότητα στην περιοχή. Μόνο δε κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στον Πρίνο έχουν πραγματοποιηθεί πέντε γεωτρήσεις χωρίς οποιαδήποτε εκδήλωση σεισμικής δραστηριότητας. Και σημειώνουμε ότι το κοίτασμα του Πρίνου βρίσκεται ακριβώς επάνω στην προέκταση του ρήγματος της Ανατολίας…

6) Προς επίρρωση, δε, του ισχυρισμού ότι οι γεωτρήσεις προκαλούν σεισμούς, υπάρχει αναφορά σε απόψεις που κατά καιρούς έχει εκφράσει ο κ. Τσελέντης, χωρίς να προσθέτει το αυτονόητο, ότι δηλαδή είναι τελείως διαφορετική η άποψη άλλων σεισμολόγων, οι οποίες εκφράσθηκαν μάλιστα και πολύ πρόσφατα, με αφορμή τον σεισμό των Ιωαννίνων τον Οκτώβριο (Παπαζάχος, Γκρανάς κ.α.) αλλά και ακόμη πιο πρόσφατα στον Πύργο Ηλείας (Λέκκας). Όλες αυτές οι τοποθετήσεις είναι στη διάθεσή σας.

7) Στο άρθρο γίνεται, επίσης λόγος για ... «παντελή έλλειψη ενημέρωσης», όταν:

-Η εταιρεία μας έχει ήδη συμμετάσχει με παρουσιάσεις σε δύο ανοικτές ημερίδες στον Πύργο Ηλείας και σε άλλες τρεις στην Πάτρα, ενώ προετοιμάζει νέα ημερίδα, πιθανότατα αμέσως μετά το Πάσχα, στον Πύργο Ηλείας για την αναλυτική ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος στο Δυτικό Κατάκολο –σχέδιο το οποίο έχει υποβληθεί προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

-Αποτέλεσμα της ενημέρωσης και της διαβούλευσης της Energean με την τοπική κοινωνία ήταν, άλλωστε, και η επιχειρησιακή επιλογή για γεώτρηση από την ξηρά, η οποία σαφώς αποτελεί λύση μεγαλύτερου κόστους, την οποία η εταιρεία μας, βεβαίως, έχει δοκιμάσει με επιτυχία τόσο στον Πρίνο, όσο και στην Αίγυπτο, στο τουριστικό θέρετρο ElGouna.

-Η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων η οποία συνοδεύει το συγκεκριμένο έργο, θα υποβληθεί επίσης στο αρμόδιο υπουργείο, ενώ βάσει του νόμου θα παραπεμφθεί και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για γνωμοδότηση. Σημειώνουμε εδώ ότι κάτι ανάλογο έγινε πέρσι, με ανοικτή διαβούλευση στην Καβάλα και στην Θάσο, για την Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων του σχεδίου ανάπτυξης του κοιτάσματος Έψιλον, δορυφορικού κοιτάσματος του Πρίνου, το οποίο προβλέπει και την εγκατάσταση μιας νέας εξέδρας εξόρυξης στον Κόλπο της Καβάλας.

8) Σε ό,τι, τέλος, αφορά τα οφέλη της εξόρυξης, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι πριν την έναρξη της παραγωγής, με την οποία θα διαπιστωθεί το ορθό της εκτίμησης για τη δυναμικότητα του κοιτάσματος, δεν είναι τεκμηριωμένο να μιλά κανείς για συγκεκριμένους αριθμούς. Οι αριθμοί που παρατίθενται στο άρθρο σας, προφανώς βασίζονται σε κάποιες υποθέσεις εργασίας με βάση την παλαιότερη εκτίμηση για αποληψιμότητα πετρελαίου της τάξης των 3 έως 5 εκατ. βαρελιών συνολικά. Η εκτίμηση της Energean, για την οποία αναμένεται ανεξάρτητη πιστοποίηση, είναι ότι πρόκειται για κοίτασμα από το οποίο είναι δυνατό να παραχθούν περί τα 10 εκατ. βαρέλια συνολικά. Διαφορετικά, δεν θα ήταν δυνατό η εταιρεία μας να προχωρήσει σε δήλωση εκμεταλλευσιμότητας και σε δρομολόγηση μίας επένδυσης της τάξης των 50 εκατ. δολαρίων –τα οποία, όπως αντιλαμβάνεστε, δαπανώνται πριν φτάσει κανείς να έχει έσοδα από μία τέτοια δραστηριότητα, η οποία με βάση τις τρέχουσες τιμές πετρελαίου στα 50 δολάρια θεωρείται οριακή.

Αυτό για το οποίο η εταιρεία μας μπορεί να μιλήσει με συγκεκριμένα νούμερα, τα οποία και άλλωστε δημοσιοποιεί ανά τακτά διαστήματα, είναι η συνεισφορά της στο ελληνικό Δημόσιο και την τοπική κοινωνία του Πρίνου, η οποία έχει υπερβεί τα 330 εκατομμύρια ευρώ από το 2008 και μετά.

Ως προς δε την απασχόληση, οι αναφορές σε πρόσληψη 300 εργαζομένων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η εκτίμησή μας είναι ότι άμεσα θα απασχοληθούν περί τους 60 εργαζόμενους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία από την τοπική κοινωνία, με προοπτική αύξησης των θέσεων εργασίας εφόσον αποδειχθεί οικονομικά εκμεταλλεύσιμο το κοίτασμα φυσικού αερίου, το οποίο σε τέτοια περίπτωση θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις ενεργειακές ανάγκες του Κατακόλου και του Πύργου της Ηλείας και, ανάλογα, να υποστηρίξει τη μεταφορά προς την Πάτρα για χρήση στην πρωτεύουσα της Αχαϊας.

Αντίθετα, αυτό που ισχύει ως προς την απασχόληση, είναι το γεγονός ότι για κάθε άμεση θέση εργασίας δημιουργούνται περίπου τρεις έμμεσες σε παράπλευρες δραστηριότητες όπως οι προμήθειες, οι ενοικιάσεις, οι μεταφορές κ.α.

Κύριε Διευθυντά,

Θέλουμε επίσης να επισημάνουμε ότι η εκτέλεση της σύμβασης για την ανάπτυξη του κοιτάσματος του Δυτικού Κατακόλου παρακολουθείται από τεχνική Επιτροπή, στην οποία προεδρεύει εκπρόσωπος του Δημοσίου. Η Επιτροπή συνέρχεται τουλάχιστον μία φορά ανά τρεις μήνες και, προφανώς, η εκτέλεση της σύμβασης δεν γίνεται ανεξέλεγκτα αλλά με βάση τους όρους που έχουν εγκριθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο, τα προβλεπόμενα στις περιβαλλοντικές μελέτες και, φυσικά, την

ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία αυστηροποιείται διαρκώς σε τέτοια ζητήματα.

Με δεδομένη την εκτίμηση που έχουμε στο thebest.gr, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο σε επισκεψιμότητα περιφερειακό μέσο στο διαδίκτυο, θεωρούμε ότι το δημοσίευμα του συντάκτης σας οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης και δεν υποκρύπτει οποιαδήποτε σκοπιμότητα όπως αυτές με τις οποίες, δυστυχώς, η επιχειρηματική δραστηριότητα έρχεται συχνά αντιμέτωπη στην χώρα μας.

Θεωρούμε συνεπώς ως αυτονόητη τη δημοσίευση της απάντησης της Energean στο έγκριτο μέσο σας με την ανάλογη ως προς εκείνη που είχε το εν λόγω άρθρο προβολή. Είμαστε στη διάθεσή σας για την παροχή κάθε πληροφορίας, η οποία θα συμβάλει στην κατανόηση του έργου, προσβλέποντας στην δημοσιογραφική κάλυψη της δραστηριότητάς μας με τρόπο υπεύθυνο και με βάση τους κανόνες δεοντολογίας που έχουν χαρακτηρίσει την ως τώρα πορεία του thebest.gr στον χάρτη των ενημερωτικών ιστότοπων της χώρας.»

Διαβάστε επίσης:

Το thebest.gr ανοίγει τον φάκελο υδρογονάθρακες στην Δυτική Ελλάδα: Θα γίνουμε Σαουδική Αραβία; Δυστυχώς όχι, ενώ οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις