Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Οι Περιφέρειες και οι Πόλεις διεκδικούν αναβαθμισμένο ρόλο για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της Μεσογείου

Οι Περιφέρειες και οι Πόλεις διεκδικούν ...

Στην Ετήσια Ολομέλεια της ARLEM ο βοηθός Περιφερειάρχη Γιώργος Αγγελόπουλος

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, στη Μάλτα, η ετήσια Ολομέλεια της ARLEM (Ευρωμεσογειακής Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης), υπό την αιγίδα της Μαλτέζικης Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, στην οποία συμμετείχε ο βοηθός Περιφερειάρχη για τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σχέσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Γιώργος Αγγελόπουλος, εκπροσωπώντας όχι μόνο την Περιφέρειά μας, αλλά και τις Μεσογειακές Περιφέρειες μέλη της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR (Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης), της οποίας η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει την Προεδρία για τη διετία 2016-2018.

Βασικό θέμα στην κύρια συνεδρίαση του έτους της Συνέλευσης των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Μεσογείου, από μεσογειακές χώρες μέλη της ΕΕ αλλά και από μη ενωσιακές χώρες της Μεσογείου, ήταν η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, που αποτελεί και βασική προτεραιότητα της Μαλτεζικής Προεδρίας της ΕΕ.

Μεταξύ των ομιλητών συμπεριλαμβάνονταν οι Υπουργοί της Μάλτας George Vella (Υπουργός Εξωτερικών) και Carmelo Abela (Υπουργός Εσωτερικών και Εθνικής Ασφαλείας), καθώς και οι κκ.: Markku Markkula – Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) και συμπρόεδρος της ARLEM, Hani Abdalmasih Al-Hayek – Δήμαρχος Beit Sahour στην Παλαιστίνη και έτερος συμπρόεδρος της ARLEM, Bettina Muscheidt – Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Λιβύη, Jose Carreira – Εκτελεστικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο, Vincenzo Bianco – εισηγητής της ΕτΠ για το άσυλο και Δήμαρχος της Κατάνιας Ιταλίας, Peter Bossman – εισηγητής της ΕτΠ για τις μεταναστευτικές συμπράξεις της ΕΕ και Δήμαρχος του Πιράν Σλοβενίας, Miriam Dalli – Ευρωβουλευτής Μάλτας, Othman Belbeisi - Επικεφαλής της αποστολής στη Λιβύη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Αγγελόπουλος ανέφερε:

«Ο ρόλος των Περιφερειών και των Πόλεων στην διαχείριση της κρίσης είναι καίριος, και για αυτό, θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη εμπλοκή στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων, και να τύχουν μεγαλύτερης χρηματοδότησης από την ΕΕ, τόσο για την υποδοχή και ενσωμάτωση μεταναστών και προσφύγων, όσο και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες.

Φυσικά και υπάρχουν σημαντικά ζητήματα όπως οι αποτελεσματικότερες διαδικασίες ασύλου, μετεγκατάστασης και επαναπατρισμού, η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, η ασφάλεια των συνόρων της ΕΕ, η καταπολέμηση των δικτύων λαθρεμπόρων, που απαιτούν κεντρική αντιμετώπιση και συνεργασία ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας.

Όμως, οι Περιφέρειες και οι Πόλεις μπορούν και πρέπει να έχουν ρόλο στην κοινή προσπάθεια, με διακριτές ευθύνες και διαδραματίζοντας συμπληρωματικό ρόλο προς την ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις, ιδίως στα ανθρωπιστικά θέματα της κρίσης αυτής.

Επίσης, οι Περιφέρειες και οι Πόλεις μπορούμε να συνεισφέρουμε στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, μέσα από την έμπρακτη συνεργασία μας. Έχουμε μεγάλη εμπειρία αναπτυξιακής συνεργασίας στην περιοχή, ακόμα και υπό τις τρέχουσες δύσκολες συνθήκες. Μια συνεργασία που δημιουργεί προϋποθέσεις οικονομικής και κοινωνικής αναγέννησης στις απέναντι όχθες της Μεσογείου και δεσμούς εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ των κοινωνιών μας.

Όλοι έχουμε ευθύνη να συμβάλουμε όπως μπορούμε. Έχουμε επίσης καθήκον να αντιμετωπίσουμε και άλλες προκλήσεις που απειλούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Μεσογείου, όπως η κλιματική αλλαγή, ο εξτρεμισμός και η ριζοσπατικοποίηση.»

Στο πλαίσιο της Ολομέλειας η ARLEM υιοθέτησε συστάσεις για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική στη Μεσόγειο με εισηγητή το Δήμαρχο Ραμπάτ Μαρόκου Mohamed Sadiki  και για τη διασυνοριακή συνεργασία στη Μεσόγειο με εισηγητή τον Περιφερειάρχη Σαρδηνίας Francesco Pigliaru.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Ανοικτό Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών της Μάρσα, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα στην Μάλτα, που λειτουργεί από το Ίδρυμα Στέγασης και Στήριξης Μεταναστών της Μάλτας (FSM) και συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις