Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Για ψώνια από τα ρετάλια της χούντας

Για ψώνια από τα ρετάλια της χούντας

Του Δημήτρη Αβραμίδη

Η υπόθεση είναι γνωστή. Δέκα-έξι βουλευτές της Ν.Δ. μαζί με τον Δ. Καμμένο των ΑΝΕΛ και τον απαραίτητο Ν. Νικολόπουλο κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή που απευθύνεται προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τους συναρμόδιους υπουργούς Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Οι βουλευτές στην ερώτησή τους παρατηρούν ότι «ανεκπλήρωτο παραμένει το τάμα του Έθνους περί ανεγέρσεως Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού στην Αθήνα» και ρωτάνε την κυβέρνηση τι σκοπεύει να κάνει με αυτήν την εκκρεμότητα.

Περιμένω με περιέργεια την κυβερνητική απάντηση στην ερώτηση, αλλά ήδη αυτή η ιστορία επιτρέπει μερικές παρατηρήσεις.

Η ανάδειξη του Κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ. καλλιέργησε μια εντύπωση επικράτησης μεταρρυθμιστικών δυνάμεων στο εσωτερικό αυτού του κόμματος. Έρχονται όμως τώρα οι 16 βουλευτές του και μας θυμίζουν την παλιά καλή δεξιά. Συντηρητική ως το κόκαλο, θρησκευτική έως θρησκόληπτη, πατριωτική έως πατριδοκάπηλη και σταθερά λαϊκίστικη. Δεν ξέρω τι σκέφτεται γι’ αυτήν την πρωτοβουλία των βουλευτών του ο Κ. Μητσοτάκης αλλά η εικόνα που προέκυψε είναι τόσο καθαρή που δεν χρειάζεται πολύ συζήτηση.

Για την ιστορία του πράγματος αξίζει να θυμίσουμε ότι η τελευταία φορά που έγινε κουβέντα για το «τάμα του έθνους» ήταν στα χρόνια της χούντας. Τότε ήταν που είχε συγκροτηθεί επιτροπή ανεγέρσεως με επί κεφαλής τον αρχηγό της χούντας και πρωθυπουργό Γ. Παπαδόπουλο. Μαζεύτηκαν μάλιστα μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές που φαγώθηκαν σκανδαλωδώς χωρίς να γίνει η παραμικρή εργασία κι έπειτα, στη μεταπολίτευση, η υπόθεση ξεχάστηκε. Ίσως οι εν λόγω βουλευτές να πιστεύουν ότι έχει έλθει το περιλάλητο τέλος της μεταπολίτευσης και ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα ψωνίζοντας από τα ρετάλια της χουντικής δικτατορίας.

Την ερώτηση, για να τους θυμόμαστε, υπογράφουν οι Σάββας Αναστασιάδης, Γιώργος Βαγιωνάς, Κωνσταντίνος Βλάσης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Στέργιος Γιαννάκης, Θανάσης Δαβάκης, Δημήτρης Καμμένος, Θεόδωρος Καράογλου, Γιώργος Κασαπίδης, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Δημήτρης Κυριαζίδης, Γεωργία Μαρτίνου, Ευάγγελος Μπασιάκος, Χρήστος Μπουκώρος, Νίκος Νικολόπουλος, Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Ράπτη και Κωνσταντίνος Σκρέκας.

Σημ. Το σκίτσο που συνοδεύει αυτό το σημείωμα είναι του Μποστ και φιλοξενήθηκε στο περιοδικό ΑΝΤΙ που τον Οκτώβριο του 1974 είχε δημοσιεύσει ένα αφιέρωμα στο σκάνδαλο του εθνικού τάματος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις