Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Βολές του Δήμου κατά της κυβέρνησης για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης -Eλάχιστοι έχουν εξυπηρετηθεί

Πάτρα: Βολές του Δήμου κατά της κυβέρνησ...

Δόθηκε συνέντευξη τύπου

Συνέντευξη Τύπου με θέμα το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), παραχώρησαν σήμερα Αντιδήμαρχος Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας, Δημήτρης Πελεκούδας και ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ), Θόδωρος Τουλγαρίδης. Ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Πελεκούδας ανέφερε τα εξής:

«Το ΚΕΑ προπαγανδίζεται από την κυβέρνηση σαν «εγγύηση κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού». Η αλήθεια είναι πως δεν προσθέτει, αλλά περικόπτει, από τις ελάχιστες προνοιακές παροχές που υπάρχουν σε κατηγορίες φτωχών λαϊκών στρωμάτων,  τις προορίζει για ένα μικρό μόνο μέρος της ακραίας φτώχειας.

Προϋποθέτει μείωση δαπανών για την Πρόνοια,  σφαγή επιδομάτων και παροχών. Η αρχή έγινε με την κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για το ΚΕΑ είναι τόσο χαμηλά (σ.σ. ατομικό ετήσιο εισόδημα μέχρι 2.400 ευρώ ή 4.800 ευρώ για οικογένεια με δυο ανήλικα παιδιά), που εξαιρούν τη συντριπτική πλειοψηφία όσων λαμβάνουν τα κατώτερα όρια των συντάξεων. Όσο για την ένταξη του 10% των δικαιούχων ΚΕΑ σε προγράμματα εργασίας και κατάρτισης, τι να πει κανείς; Είναι προγράμματα που καταδικάζουν τους εργαζόμενους στη φτώχεια, όπως η  Κοινωφελής Εργασία με 490 ευρώ μισθό και υποτυπώδη δικαιώματα.

Αυτή είναι η ουσία της κυβερνητικής και ευρωπαϊκής πολιτικής: Κόβει δισεκατομμύρια ευρώ από τους φτωχούς, τσακίζει συντάξεις, μισθούς, παροχές για Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο, λεηλατεί το λαϊκό εισόδημα και υπόσχεται λίγα ψίχουλα στους εξαθλιωμένους.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνει οτιδήποτε για να έχει η «κοινωνική πολιτική» της, το χαμηλότερο δυνατό κόστος για το κράτος! Διευκολύνοντας έτσι το κλείσιμο της αξιολόγησης με τους θεσμούς και τηρώντας την υπόσχεσή της για την πιστή τήρηση του Γ’ μνημονίου.

Επιδιώκει, με μειωμένες δαπάνες, να «καλύψει» ορισμένες κατεπείγουσες ανάγκες για μεγαλύτερο αριθμό απόλυτα φτωχών. Αυτό εξασφαλίζεται με την προς τα κάτω ενοποίηση των παροχών και με την εξατομίκευση, ώστε το συνολικό ατομικό εισόδημα από κάθε πηγή, μαζί με το ΚΕΑ, να μην υπερβαίνει ένα όριο, που είναι πολύ χαμηλό.

Με την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων στην ουσία δίνοντας ψίχουλα στα πιο φτωχά και εξαθλιωμένα στρώματα,  προσπαθούν από την μία  να «ρίξουν στάχτη στα ματιά»  του λαού και από την άλλη να συνηθίσουν και να συναινέσουν αυτοί στη πολιτική που τους εξαθλιώνει».

Ο Αντιδήμαρχος Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας κατέληξε τονίζοντας:

«Οι λαϊκές οικογένειες έχουν ανάγκη μόνιμη και σταθερή δουλειά για την ικανοποίηση των αναγκών τους και όχι ψίχουλα και ελεημοσύνη. Από ουσιαστικά μέτρα προστασίας των άνεργων και των οικογενειών τους, που συνεχώς διεκδικούμε ως Δημοτική Αρχή.

Καλούμε άμεσα την κυβέρνηση και του αρμόδιο υπουργείο να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται για να εξυπηρετούνται άμεσα όλοι οι ενδιαφερόμενοι να αποφευχθεί  η ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων και να προστατευθεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΟΔΗΠ, Θόδωρος Τουλγαρίδης, ανέφερε τα εξής:

«Από τη Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2017, ως Δήμος, υλοποιούμε το πρόγραμμα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., το οποίο αφορά συμπολίτες μας που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Ο Δήμος μας συμβάλλει με προσωπικό και υποδομές χωρίς καμία στήριξη από το κράτος, (παρ όλες τις επισημάνσεις που έγιναν προς τον αρμόδιο υπουργό για επιπλέον  χρηματοδότηση και πρόσληψη  αναγκαίου προσωπικού).

Παρ όλες τις προσπάθειες  που γίνονται από το προσωπικό του δήμου μας προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι δημότες μας,  αυτό δεν μπορεί να γίνει εφικτό λόγο της αδυναμίας του ηλεκτρονικού συστήματος να ανταπεξέλθει, που την ευθύνη του την έχει αποκλειστικά το αρμόδιο υπουργείο, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται πλήθος κόσμου στα κέντρα υποβολείς αιτήσεων. Έως σήμερα έχουμε καταφέρει (λόγο αδυναμίας του συστήματος) να εξυπηρετήσουμε ελάχιστους ενδιαφερόμενους.

Το ΚΕΑ είναι παροχές σε χρήμα (επίδομα), σε είδος (π.χ. κάρτα σίτισης) και σε υπηρεσίες (π.χ. παρακολούθηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης).

Έγκαιρα είχαμε εντοπίσει και επισημάνει , λαμβάνοντας υπόψη και την πείρα από τους άλλους Δήμους, ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα (15 λεπτά περίπου η κάθε αίτηση), αυτό  σε συνδυασμό με το ότι οι ωφελούμενοι είναι χιλιάδες απαιτεί τη δημιουργία πολλών «κέντρων» καταγραφής.  Ωστόσο οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές θα προκαλέσουν τεράστιες δυσκολίες στην υλοποίηση της καταγραφής.

Εξαρχής είχαμε δηλώσει πως θα καταβάλουμε κάθε  δυνατή προσπάθεια να εξυπηρετηθούν οι δικαιούχοι.  Μέχρι στιγμής λειτουργούν 2 κέντρα καταγραφής (από το πρωί, μέχρι το βράδυ στις 8) με σκοπό το επόμενο διάστημα να λειτουργήσουν και άλλα. Η λειτουργία των επιπλέον κέντρων, εξαρτάται και από την σωστή λειτουργία του συστήματος, αφού η κακή λειτουργία του δεν διευκολύνει την εκπαίδευση περισσότερων υπαλλήλων.

Διεκδικούμε άμεσα την έκτακτη επιχορήγηση από το αντίστοιχο υπουργείο προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες μας με το απαραίτητο προσωπικό και τον ανάλογο εξοπλισμό, για να ανταποκριθούμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους στις ανάγκες των  ωφελούμενων. Το αίτημα έχει ήδη κατατεθεί από τον Πρόεδρο του ΚΟΔΗΠ, Θόδωρο Τουλγαρίδη, στον αρμόδιο Υπουργό για να αποφευχθούν οι ουρές της ντροπής και η ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων και να προστατευθεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις