Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

Σε γιορτινό κλίμα ξεκίνησε το βράδυ της Τρίτης η έκθεση των φετινών στολών του Πατρινού Καρναβαλιού -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Σε γιορτινό κλίμα ξεκίνησε το βράδυ της ...

Η 1η φορά που οργανώθηκε η έκθεση ήταν το 2001 και αφορούσε τότε τα βραβευμένα πληρώματα

Σε καρναβαλικούς ρυθμούς συντονίστηκε η Αγορά Αργύρη, η οποία από το βράδυ της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου 2017, φιλοξενεί τις στολές των πληρωμάτων του φετινού Πατρινού Καρναβαλιού.

Η έκθεση – παρουσίαση των στολών των πληρωμάτων που θα διαρκέσει έως και τις 23/2, άνοιξε για το κοινό με μια εορταστική εκδήλωση όπου η Δημοτική Μουσική υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Λούκα έδωσε τον απαραίτητο τόνο παιανίζοντας καρναβαλικά τραγούδια και αποκριάτικους σκοπούς.

Παρών στην έναρξη της έκθεσης των στολών, ήταν ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» Νίκος Χρυσοβιτσάνος, ο οποίος υπογράμμισε ότι στον μικρό χρόνο των δυόμιση εβδομάδων που απομένει για την κορύφωση των φετινών καρναβαλικών εκδηλώσεων θα γίνουν οι μέγιστες προσπάθειες στο πλευρό των πληρωμάτων και των πολιτών για ένα ξεχωριστό Καρναβάλι.

Επισήμανε τη φαντασία και την ποικιλία που χαρακτηρίζει τις φετινές στολές των πληρωμάτων προσθέτοντας ότι το φετινό θέμα του Πατρινού Καρναβαλιού που είναι το «Καρναβαλιζόμαστε ελεύθεροι από ουσίες και εξαρτήσεις» στέλνει το μήνυμα για μια ζωή χωρίς εξαρτήσεις, για μια ζωή που θα διεκδικεί όσα μας ανήκουν.

Η μεταμφίεση και οι στολές είναι σήμα κατατεθέν του Πατρινού Καρναβαλιού. Φέτος μάλιστα όπως ανακοινώθηκε από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου, ο αριθμός των πληρωμάτων είναι εντυπωσιακά μεγάλος. Την ίδια ώρα, στην έκθεση όπως ανέφερε στο thebest.gr, το μέλος της γνωμοδοτικής επιτροπής του Πατρινού Καρναβαλιού Ανέστης Χανουμίδης, ο αριθμός των στολών που παρουσιάζονται είναι πάνω από 60 με την προοπτική μέσα στις επόμενες μέρες να φέρουν τις στολές τους κι άλλα πληρώματα που έχουν καθυστερήσει να ολοκληρώσουν την καρναβαλική τους αμφίεση.

Αυτό γίνεται κάθε χρόνο όπως μας εξήγησε ο κ. Χανουμίδης, δηλαδή η έκθεση να εμπλουτίζεται όσο διαρκεί και με άλλες στολές. Από την άλλη υπάρχει κι ένα ποσοστό γκρουπ που είτε αδιαφορεί να φέρει στην έκθεση την καρναβαλική του στολή, είτε δεν το θεωρεί υποχρεωτικό να το κάνει ή μπορεί να φέρει τη στολή του αλλά χωρίς να το ενδιαφέρει να γράψει μέλη καθώς πιθανόν να είναι μία παρέα που βγαίνει πάνω κάτω η ίδια κάθε χρόνο και δεν γράφει άλλα μέλη. Εκτός από τον τίτλο του γκρουπ συνήθως η στολή συνοδεύεται από τηλέφωνο επικοινωνίας ενώ προαιρετικό είναι αν θα βάλει κάποιος μία ενδεικτική τιμή για την αγορά της στολής και συμμετοχής στο εκάστοτε γκρουπ.

Φέτος πάντως παρατηρείται ακόμη πιο έντονο το γεγονός της τοποθέτησης καρναβαλικών στολών έξω από γνωστά καφέ της πόλης στο κέντρο, ένα θέμα πολύπλοκο που έχει προβληματίσει τους υπεύθυνους της Κοινωφελούς. Μάλιστα όπως ανέφερε ο Ανέστης Χανουμίδης, ενδεχομένως για του χρόνου να αλλάξει ο κανονισμός ενώ για φέτος μιας και το καρναβάλι είναι μικρό σε διάρκεια και δεν υπάρχουν τα περιθώρια για αλλαγές, πιθανόν να επιβληθούν σε κάποια από τα πληρώματα που ακολούθησαν αυτό το…δρόμο, ποινές.

Από την άλλη το καλό και ευοίωνο στοιχείο είναι η δυναμική παρουσία των εκπολιτιστικών συλλόγων της πόλης, οι οποίοι φαίνεται να αλλάζουν τον καρναβαλικό χάρτη, επιστρέφοντας ο θεσμός στις παλιές καλές μέρες του ’80. Μία τέτοια δράση με έντονη την παρουσία και δράση των συλλόγων θα είναι το Γαιτανάκι της ζωής που θα λάβει χώρα αυτό το Σάββατο το απόγευμα στο κέντρο της Πάτρας.

Τέλος να προσθέσουμε πως σημαντική συμβολή στην επιτυχημένη λειτουργία της έκθεσης των στολών έχει η ομάδα των εθελοντών, ενώ όπως μας θύμισε ο Ανέστης Χανουμίδης, η 1η φορά που οργανώθηκε έκθεση στολών των πληρωμάτων του Πατρινού Καρναβαλιού ήταν επί αντιδημαρχίας πολιτισμού της Βικτωρίας Αγγελοπούλου το 2001 στο χώρο των πρώην σταφιδαποθηκών Μπάρι στην Όθωνος Αμαλίας (εκεί που σήμερα στεγάζεται το ΔΗΠΕΘΕ).

Από το 2002 η έκθεση έγινε θεσμός και φιλοξενήθηκε στη συνέχεια στο παλιό Αρσάκειο στη Μαιζώνος, στη Βέσο Μάρε στην αίθουσα «Αίγλη» και τώρα στην Αγορά Αργύρη.

Στόχος της έκθεσης των στολών των πληρωμάτων είναι να προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής στο κοινό για τις φετινές παρελάσεις, δίνοντας συνάμα μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα των φετινών προτάσεων των καρναβαλικών ομάδων.

Στα εγκαίνια ήταν πολύς ο κόσμος που έσπευσε να πάρει μία πρώτη γεύση των φετινών καρναβαλικών αμφιέσεων. Αυτό που κυριαρχεί με μία πρώτη ματιά, κι όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, είναι στολές με έντονα χρώματα, φαντασία, σατιρικό πνεύμα, καλλιτεχνικό προσανατολισμό, ευρηματικότητα, ανατροπή και  πρωτοτυπία, με την επικαιρότητα να είναι φυσικά παρούσα. Την έκθεση – παρουσίαση των στολών πλαισίωσαν οι μακέτες – καλλιτεχνικές και καρναβαλικές δημιουργίες του Θανάση Μοσχόπουλου.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: καθημερινά τις ώρες 18.00-22.00 και τα σαββατοκύριακα 10.00-14.00 και 18.00-22.00.

Τα πληρώματα θα παραλάβουν τις στολές τους από το χώρο την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου και ώρες 18.00-22.00.

Επιμέλεια κειμένου: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ο Νίκος Χρυσοβιτσάνος, δεξιά του ο Νίκος Κανελλάκης και αριστερά διακρίνεται ο Ανέστης Χανουμίδης.

Ο Νίκος Χρυσοβιτσάνος, δεξιά του ο Νίκος...

Ο Νίκος Χρυσοβιτσάνος, δεξιά του ο Νίκος Κανελλάκης και αριστερά διακρίνεται ο Ανέστης Χανουμίδης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Πατρινό Καρναβάλι 2019