Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Βγήκε δίσκος την Κυριακή στους ναούς της Πάτρας, για τη Μονή της Βαρνάκοβας

Βγήκε δίσκος την Κυριακή στους ναούς της...

Το ποσό που συγκεντρώθηκε θα σταλεί στο μοναστήρι που υπέστη πρόσφατα μεγάλες ζημιές από την φωτιά

Στο πλευρό της ιεράς Μονής Παναγίας Βαρνάκοβας στην ιερά Μητρόπολη Φωκίδας στέκεται η Αποστολική Μητρόπολη των Πατρών.

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η περιπέτεια που έζησε το μοναστήρι με την μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πριν από οκτώ περίπου ημέρες, θέλησε να βοηθήσει με κάθε τρόπο. Η φωτιά κατέστρεψε μεγάλο μέρος των κοιτώνων της γυναικείας αυτής ιστορικής μονής αλλά και μέρος των αρχείων και κειμηλίων που φυλάσσονται. Ευτυχώς η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας δεν έπαθε κάτι. Το μοναστήρι πανηγυρίζει ως γνωστό, τον Δεκαπενταύγουστο.

Με εντολή του Μητροπολίτη Πατρών, ο οποίος επικοινώνησε και με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φωκίδος κ.κ. Θεόκτιστο, έγινε στο τέλος της Κυριακάτικης Θείας λειτουργίας 5 Φεβρουαρίου 2017, δισκοφορία σε όλους τους ναούς της επικράτειας της Μητρόπολης Πατρών προκειμένου το ποσό που θα συγκεντρωθεί να σταλεί για να βοηθηθεί το μοναστήρι στις στερεωτικές και επισκευαστικές εργασίες που θα χρειαστεί να γίνουν το επόμενο διάστημα. Επίσης όπως ανέφερε η εγκύκλιος του Μητροπολίτη Πατρών, την κρίσιμη αυτή στιγμή θα πρέπει να στηρίξουμε και να εμψυχώσουμε τις καλόγριες.

Να σημειωθεί πως η Βαρνάκοβα είναι το 5ο αρχαιότερο μοναστήρι της πατρίδας μας.

Ο ναός ανεγέρθηκε το 1077 από τον πρώτο μοναχό, τον Αρσένιο υπό την προστασία των Κομνηνών (και όπως μαρτυρεί σχετική κτητική επιγραφή ανακαινίστηκε στα 1448), έπειτα περιήλθε το 1204 στη δικαιοδοσία του Δεσποτάτου της Ηπείρου, οι ηγεμόνες του οποίου κόσμησαν το μοναστήρι.

Σε έγγραφο του 1212 αναφέρονταν 96 Ιερομόναχοι. Η ιερά Μονή της Παναγίας Βαρνάκοβας βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Φωκίδας, στο Δήμο Ευπαλίου, 25 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ναυπάκτου, στον παλαιό δρόμο του Λιδωρικίου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις