Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τιμάται το σαββατοκύριακο η 37η επέτειος της Επανακομιδής του Σταυρού του Αγίου Ανδρέου στην Πάτρα από τη Μασσαλία

Τιμάται το σαββατοκύριακο η 37η επέτειος...

Ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος κάλεσε τον Πατραικό λαό να παραστεί στις εκδηλώσεις

Τριάντα επτά χρόνια συμπληρώθηκαν από τις 19 Ιανουαρίου 1980 που επανήλθε ο Σταυρός του μαρτυρίου του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου από το ναό του Αγίου Βίκτωρος της Μασσαλίας, στην Πάτρα.

Με την αφορμή της επετείου αυτής, όπως κάθε χρόνο, θα γίνουν θρησκευτικές εκδηλώσεις που θα περιλαμβάνουν, όπως μας περιέγραψε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο γραφείο του ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, Μέγα αρχιερατικό εσπερινό στο νέο ιερό ναό του Πολιούχου Αγίου Αποστόλου Ανδρέου στις 18.00 το Σάββατο 21/1 και όρθρο και Θεία λειτουργία την Κυριακή 22/1 το πρωί.

Στο τέλος μάλιστα της Θείας λειτουργίας θα τελεστεί και ιερό μνημόσυνο για τον αείμνηστο π. Παναγιώτη Σιμιγιάτο, ο οποίος τότε ως γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας είχε βοηθήσει σημαντικά ώστε να διεκπεραιωθούν όλες οι καταστάσεις και λεπτομέρειες και να επιστραφεί το ξύλο του Σταυρού του μαρτυρίου στην Πάτρα.

Ο κ.κ. Χρυσόστομος απηύθυνε πρόσκληση στον Πατραικό λαό να τιμήσει και να παραστεί στη λαμπρά αυτή επέτειο ενώ θύμισε ότι επί ημερών του, η Τιμία Κάρα του Αποστόλου Ανδρέου μεταφέρθηκε για προσκύνημα στην Ρουμανία και Κύπρο ενώ ο Σταυρός ταξίδεψε για 22 μέρες σε Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία και από αυτό το ταξίδι τα πνευματικά οφέλη ήσαν πολλά.

Επίσης ο κ.κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι ο Σταυρός του Αγίου Ανδρέου επεστράφη όταν Μητροπολίτης ήταν ο μακαριστός προκάτοχος του κυρός Νικόδημος, ότι για τον άγιο σκοπό της επανακομιδής του χαριτόβρυτου αυτού θησαυρού συνεργάστηκαν τότε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως αλλά και οι τοπικοί άρχοντες της Πάτρας ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αποκάλυψη που έκανε ο κ.κ. Χρυσόστομος ότι το τμήμα του ξύλου του Σταυρού του Αγίου είναι ότι απέμεινε από τον Σταυρό που είχε ριχτεί στην πυρά στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης και τότε ένας Χριστιανός μοναχός με κίνδυνο της ζωής του έπεσε στη φωτιά και έτσι έσωσε ένα μεγάλο τμήμα του.

Η Πάτρα όπως υπογράμμισε ο κ.κ. Χρυσόστομος, έχει πλέον ταυτιστεί με τον προστάτη και Πολιούχο της Άγιο Ανδρέα καθώς έχει την ξεχωριστή ιδιαιτερότητα και χάρη να φυλάσσει την Τιμία Κάρα και τον Σταυρό του μαρτυρίου του Πρωτόκλητου Αποστόλου Ανδρέου ενώ στον παλαιό ναό υπάρχει και ο τάφος του Αγίου.

Στη συνέντευξη Τύπου ο κ.κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε και στην ίδρυση της Αδελφότητας Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Πατρών, το καταστατικό της οποίας ήδη έχει συνταχθεί και υπογραφεί με στόχο στο μέλλον να γίνεται η καλύτερη δυνατή προβολή σε όλο τον κόσμο της Πάτρας ως πόλης του Αγίου Ανδρέα.

«Είναι ένα καλό, μεγάλο βήμα και θα πρέπει να προχωρήσουμε και να εργαστούμε ενωμένοι προς τον σκοπό αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο κ.κ. Χρυσόστομος προσθέτοντας ότι η Μητρόπολη Πατρών συνεργάζεται με το ρωσικό ίδρυμα «Άγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος», το οποίο είχε αναλάβει την ευθύνη της μεταφοράς του μοναδικού ιερού κειμηλίου του Χριστιανισμού, του Σταυρού του Αγ. Ανδρέου στη Ρωσία, την Ουκρανία και την Λευκορωσία. Μάλιστα για τις αυξημένες ανάγκες εκείνου του ταξιδιού, κατασκευάστηκε και νέα ανθεκτική, ξύλινη θήκη στην οποία τοποθετήθηκε ο Σταυρός.

Ο Σταυρός έχει στο μεταξύ μεταφερθεί από το σημείο πίσω από την Τιμία Κάρα που ήταν παλιά, στο άλλο κλίτος του νέου ναού όπου κάθε Τρίτη στις 6 το απόγευμα τελούνται οι χαιρετισμοί του Αγίου Ανδρέου.

ΑΡΤΟΣ ΑΓΑΠΗΣ

Τέλος ενδιαφέρον είχαν και τα στοιχεία που έδωσε ο Μητροπολίτης Πατρών για τη νέα δομή κοινωνικού συσσιτίου, τον «Άρτο Αγάπης» που στεγάζεται στο κτίριο της οδού Φιλοποίμενος που αγόρασε από την οικογένεια Βρη, η Μητρόπολη. Καθημερινά από την κεντρική αυτή δομή συσσιτίου μοιράζονται 200 μερίδες φαγητό. «Δίνεται φαγητό καλομαγειρεμένο και υψηλών προδιαγραφών και σε όσους ήδη έρχονται, προστίθενται ολοένα και περισσότεροι. Φροντίζουμε να μην πεινάσει κανένας.

Ευχαριστούμε όσους βοηθούν που είναι όλος ο Πατραικός λαός από το υστέρημα του. Παράλληλα λειτουργούν και οι ήδη υπάρχουσες τράπεζες αγάπης στις ενορίες Αγ. Ανδρέου, Αγίας Βαρβάρας, Αγ. Σοφίας, κ.α. Συνολικά οι μερίδες φαγητό που μοιράζονται φτάνουν τις 2.000 επί καθημερινής βάσεως», είπε ο κ.κ. Χρυσόστομος προσθέτοντας ότι όποιος δεν έχει φαγητό μπορεί να προσέλθει και να λάβει αυτό το ελάχιστο που μπορεί να προσφέρει η εκκλησία και να βιώσει την αγάπη και θαλπωρή.

Ακόμα να αναφέρουμε ότι στο κτίριο της Φιλοποίμενος προχωρούν οι εργασίες στους άλλους 3 ορόφους ώστε από την επόμενη εκπαιδευτική χρονιά, να μπορούν φιλοξενηθούν εμπερίστατοι φοιτητές δωρεάν. «Ότι έχει η εκκλησία ανήκει στο λαό, η εκκλησία είναι ο κόσμος και η αγκαλιά της αγάπης για τους ανθρώπους», τόνισε τέλος ο κ.κ. Χρυσόστομος.

*Στον εσπερινό του Σαββάτου και στην Θεία λειτουργία της Κυριακής, θα συγχοροστατήσουν ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθος.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

*Οι φωτ. είναι του Δημήτρη Χριστοδουλόπουλου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις