Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο... "αιθέρας" της Πάτρας- Το πρότυπο σύστημα μέτρησης ρύπανσης του πανεπιστημίου έρχεται στο κέντρο με ψηφιακές κάμερες,μετρητές και ειδικό app

Ο... "αιθέρας" της Πάτρας- Το ...

Τα πρώτα συμπεράσματα προσεχώς σε εκδήλωση της Κοινο_τοπίας

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία και μεταβάλλουν τις κλιματικές συνθήκες. Ειδικά οι επιπτώσεις στην υγεία θεωρούνται σημαντικές για μια σειρά από νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος και για ευαίσθητες κατηγορίες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο πολεοδομικό συγκρότημα της Πάτρας είναι το αντικείμενο που εξετάζει το δίκτυο καταγραφής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών .

Πλέον, η αξιοπρόσεκτη προσπάθεια με την ονομασία ΑΙΘΕΡΑΣ έρχεται να συμπληρώσει και αναβαθμίσει τις πληροφορίες από τις καταγραφές που ήδη γίνονται αλλά κυρίως να παρέχει μέσω εφαρμογής στοιχεία για τις τρέχουσες συνθήκες ατμοσφαιρικής ρύπανσης (on time) .

Σε μια πόλη που έχει αρκετή ατμοσφαιρική ρύπανση, είτε λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (π.χ. κυκλοφορία αυτοκινήτων, τζάκια, πυρκαγιές σε αγροτικές περιοχές) είτε από φυσικούς λόγους (π.χ. σκόνη από τη Σαχάρα) η καταγραφή κρίνεται εκ των ων ουκ άνευ.

Την πρωτοβουλία για την εγκατάσταση του συστήματος μέτρησης και ενημέρωσης του κοινού στην Πάτρα πήραν οι επιστήμονες, συνεργάτες του εργαστηρίου Γιώργος Κοσμόπουλος και Βασίλης Σαλαμαλίκης σε συνεργασία με τον καθηγητή του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών Ανδρέα Καζαντζίδη.

Το προτεινόμενο σύστημα με την ονομασία ΑΙΘΕΡΑΣ θα αποτελείται από:

· Ψηφιακές κάμερες 180 μοιρών και υψηλής ανάλυσης για την καταγραφή της ορατότητας και των ατμοσφαιρικών συνθηκών στην πόλη της Πάτρας

· Μετρητές για την καταγραφή των αιωρούμενων σωματιδίων

· Διαδικτυακή πλατφόρμα και app για την παρουσίαση της πληροφορίας στο κοινό σε πραγματικό χρόνο και με φιλικό τρόπο.

Το πλήρες σύστημα αναμένεται να εγκατασταθεί στο κέντρο της πόλης, στο νέο λιμάνι, στην περιοχή του Κάστρου και στο Ρίο, ενώ σταθμοί μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων θα εγκατασταθούν σε περισσότερα μέρη μέσα στην πόλη.

*Το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών κατέχει εξοπλισμό και παρέχει σχετικές υπηρεσίες που αφορούν μετεωρολογικά δεδομένα, μετρήσεις και εκτιμήσεις ηλιακής ακτινοβολίας και ενέργειας, προγνώσεις καιρού και ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκδήλωση της «Κοινο_Τοπίας» για την στμοσφαιρική ρύπανση στην Πάτρα

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις