Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάνω από 600 Πατρινοί σε απόγνωση- Είναι εγκλωβισμένοι σε δάνεια με ελβετικό Φράγκο- Πληρώνουν χωρίς να μειώνεται το κεφάλαιο!

Πάνω από 600 Πατρινοί σε απόγνωση- Είναι...

Ζητούν δικαίωση στην πράξη

Πώς θα σας φαινόταν εάν για παράδειγμα, προ κρίσης, το 2007 είχατε πάρει ένα στεγαστικό δάνειο 200.000 ευρώ (σε ελβετικό Φράγκο) με χρόνο αποπληρωμής 20 έτη, μέχρι σήμερα να είχατε πληρώσει 118.000 ευρώ και χρωστούσατε ακόμα 200.000 ευρώ ίσως και κάτι παραπάνω; Σας πιάνει πανικός μόνο που το σκέφτεστε;

Κι όμως αυτή είναι περίπου η κατάσταση την οποία βιώνουν περίπου 600 Πατρινοί οι οποίοι πείστηκαν από τα λόγια τα μεγάλα των τραπεζών και πήραν δάνειο σε ελβετικό Φράγκο. Οι υποσχέσεις που είχαν λάβει δελεαστικές. Η πιο σημαντική εξ’ αυτών ότι το επιτόκιο θα είναι χαμηλό.

Τα πράγματα όμως, όπως υποστηρίζουν, οι ίδιοι δεν τους είχαν εξηγηθεί αναλυτικά και βάθος. Ο στόχος προφανής, να μην έχουν πλήρη εικόνα των δεδομένων και της ζημιάς που θα μπορούσαν να υποστούν εάν η ισοτιμία Ευρώ-Φράγκου άλλαζε. Και σήμερα βέβαια οι 600 αυτοί δανειολήπτες της αχαϊκής πρωτεύουσας μαζί βέβαια με τους δεκάδες συν-οφειλέτες και όσους (άγνωστο πόσοι) ποτέ δεν γράφτηκαν στον Σύλλογο Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου, βρίσκονται σε απόγνωση.

Πληρώνουν συνεχώς δόσεις, έχουν ξεμείνει οι ίδιοι και οι οικογένειές τους από λεφτά, προσπαθούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, όμως όσο και να πληρώνουν βλέπουν το χρέος τους να αυξάνεται. Πρόσφατα οι συμπολίτες που έχουν μπλέξει σε αυτό τον πραγματικό κυκεώνα, από κοινού με τους εκπροσώπους του Συλλόγου από την Αθήνα, επισκέφτηκαν το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας, τον βουλευτή Αχαΐας Κώστας Σπαρτινό και μέλη της παράταξης ΡΑΠ, προκειμένου να τους ενημερώσουν για το «Γολγοθά» που ανεβαίνουν.

Το δημοτικό συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα στήριξής τους ενώ και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να κατανοεί το πρόβλημα και δεσμεύτηκε να το μεταφέρει στα αρμόδια Υπουργεία. Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr ο Πρόεδρος του Συλλόγου ουσιαστικά οι άνθρωποι αυτοί, συνολικά περίπου 70.000, σε όλη την Ελλάδα, έπεσαν στην «παγίδα» των τραπεζών που ουδέποτε τους εξήγησαν τις τραγικές για εκείνους συνέπειες της κατάρρευσης της ισοτιμίας Ευρώ-Φράγκου.

«Έδωσαν τα δάνεια με ρήτρα ελβετικού Φράγκου χωρίς να υπάρχει πραγματική ενημέρωση για το τι μπορεί να σημαίνει μια απότομη μεταβολή της ισοτιμίας. Δεν υπήρχαν μέτρα και προγράμματα για τον συναλλαγματικό κίνδυνο, ούτε προσυμβατική ενημέρωση με αριθμητικά παραδείγματα όπως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις», μας λέει ο κ. Αντωνιάδης.

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τα «θύματα» αυτή της υπόθεσης, πήραν δάνεια χωρίς να τους γίνει και κατανοητό, ποιο ήταν το ρίσκο που αναλάμβαναν. Έτσι δεν ήταν σε θέση να καταλήξουν νηφάλια εάν άξιζε ή όχι τον κόπο να το πάρουν αυτό το ρίσκο. «Ως εκ τούτο λόγω της κατάρρευσης της ισοτιμίας, όχι μόνο χαμηλά επιτόκια δεν είδαμε ή σταθερότητα αλλά κατέληξαν με ένα τελείως άγνωστο κεφάλαιο που διέπεται από απροσπέλαστους παράγοντες. Είναι ένα δάνειο τελείως εξοντωτικό που μοιάζει με άδειο τσουβάλι. Πληρώνουμε-πληρώνουμε και τίποτα», τονίζει ο κ. Αντωνιάδης.

Για τα παραπάνω οι άμεσα ενδιαφερόμενοι προσέφυγαν με συλλογική αγωγή και από το 2016 έχουν ήδη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που τους δικαιώνει. Εκείνο όμως που απομένει για να λυτρωθούν από τα βάρη που κουβαλούν είναι να νομοθετήσει σχετικά η κυβέρνηση, κάτι όμως που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. «Εμείς πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση που θα αποτελέσει την σωτηρία μας καθώς έτσι οι δόσεις μας θα καταβάλλονται με την ισοτιμία της εποχή που υπογράφτηκε το δάνειο και τα επιπλέον ποσά θα εκπέσουν», σημείωνει ο κ. Αντωνιάδης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις