Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο Νίκος Τζανάκος μίλησε στην ΕΡΤ για την ιστορία του μεγάλου Ρώσου Φιλέλληνα Νικολάι Ράικο(φ)

Ο Νίκος Τζανάκος μίλησε στην ΕΡΤ για την...

Στην εκπομπή του καθηγητή Παναγιώτη Χριστοδουλάκη

Στα στούντιο της ΕΡΤ στην Αθήνα, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα ο Νίκος Τζανάκος, Δημοτικός Σύμβουλος, Επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα η δική μας πόλη», καλεσμένος στην εκπομπή του καθηγητή Παναγιώτη Χριστοδουλάκη.

Η εισήγηση του Νίκου Τζανάκου, στο διήμερο Ρωσο-ελληνικό φόρουμ, στην οποία και μίλησε για το μεγάλο Ρώσο φιλέλληνα Νικολάι Ράικο(φ) και την εμπιστοσύνη που του είχε ο πρώτος κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδος, Ιωάννης Καποδίστριας, καθώς και το πλήθος των χειρόγραφων, κυρίως αμετάφραστων επιστολών μεταξύ των δύο ανδρών, κέντρισε το ενδιαφέρον των εκπροσώπων των Ρώσικων πανεπιστημίων, οι οποίοι παρευρίσκοντο στο συνέδριο.

Ο Ρώσος φιλέλληνας, πολέμησε αρχικά στη Χίο, στη συνέχεια ανέλαβε διοικητής στο Παλαμήδι στο Ναύπλιο, φρούραρχος της Πάτρας και διοικητής της Σχολής Ευελπίδων. Μετά δε τη δολοφονία του Καποδίστρια ήταν ένας από τους εννέα άνδρες που διοίκησαν την Ελλάδα προσωρινά. Έχει παραμείνει για δύο περίπου αιώνες, προκλητικά άγνωστος, με ελάχιστους ιστορικούς να έχουν ασχοληθεί με τον μεγάλο αυτόν φιλέλληνα και την προσφορά του.

Η προσπάθεια του συλλόγου «Ο Μαρσύας», είναι να γίνει ευρύτερα γνωστή η ιστορία του Ράικο(φ) και η προσφορά του, ιδιαίτερα στην Πάτρα της οποίας υπήρξε ο πρώτος στην ουσία φρούραρχος, μετά την απελευθέρωσή της το 1829, αλλά και ο άνθρωπος που έστησε στα πόδια της, μια στην ουσία κατεστραμμένη πόλη, με ελάχιστα σπίτια και κατοίκους.

Είναι χαρακτηριστικό πως την 1η Αυγούστου του 1829 με εντολή του Ράικο(φ), υψώθηκε για πρώτη φορά η ελληνική σημαία στα φρούρια της Πάτρας και του Ρίου, με τους πολίτες της Πάτρας να πανηγυρίζουν. Στη συνέχεια ο Ράικο έγινε διοικητής της Σχολής Ευελπίδων που τότε είχε ιδρύσει ο Καποδίστριας. Διασώζονται 164 επιστολές μεταξύ των δύο ανδρών στη μεγάλη τους πλειοψηφία αμετάφραστες από τις οποίες μπορούμε να πληροφορηθούμε σημαντικά πολιτιστικά, ιστορικά, θρησκευτικά και κοινωνικά στοιχεία για τα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης.

Εκτός από την πρόταση για μετάφραση των επιστολών έχει γίνει πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας να δοθεί το όνομα του σε πλατεία της πόλης καθώς και να τοποθετηθεί ανδριάντας του στην ίδια πλατεία. Για τα παραπάνω έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο το Ρώσικο προξενείο όσο και το Ρώσικο Ινστιτούτο. Η πρόταση έχει μεταφερθεί και στη Ρώσικη πρεσβεία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις