Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τεράστιες οι ζημιές στην Ηλεία από τη θεομηνία- "Πρόβλημα με την αποζημίωση σταφίδας και θερμοκηπίων"

Τεράστιες οι ζημιές στην Ηλεία από τη θε...

Αναζητούνται τρόποι ενίσχυσης των πληγέντων

Επιτάχυνση των διαδικασιών εκτιμήσεων αλλά και ταχεία καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες στην Ηλεία ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Νομό. Ο υπουργός συνοδευόταν από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φ. Κουρεμπέ και τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Απόστολο Κατσιφάρα.

Για τις ζημιές που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, ο κ. Αποστούλου δεσμεύτηκε ότι θα συνταχθεί φάκελος που θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ε.Ε., στο πλαίσιο του Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών (ΠΣΕΑ), ενώ θα επιδιωχθεί η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για αποκατάσταση ζημιών.

Στο θέμα αναφέρθηκε μιλώντας το πρωί της Τρίτης «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο κ. Κατσιφάρας ο οποίος έκανε λόγο για εκτεταμένες ζημιές στη διάρκεια ενός 10ήμερου κακοκαιρία που ξεκίνησε με τις πλημμύρες στο δήμο Πύργου και την Ήλιδα,  ακολούθησε ο καταστροφικός υδροστρόβιλος και φθάσαμε στα χθεσινά-σημερινά γεγονότα.

«Είμαστε σε επαγρύπνηση. Έχει γίνει μια πολύ μεθοδική δουλειά και το μυαλό μας είναι στραμμένο στο κομμάτι των αποζημιώσεων στην Ηλεία, αυτό είναι ένα δύσκολο σημείο. Δεν έχουμε προϊόντα από επιδοτήσεις, αλλά από την παραγωγή και τον ανταγωνισμό», είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος. Όπως εξήγησε δύο είναι τα μεγάλα προβλήματα στο κομμάτι των αποζημιώσεων: Το πρώτο είναι η ξερή σταφίδα και το δεύτερο τα θερμοκήπια, και τα δύο δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.

Για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την σταφίδα ο κ. Κατσιφάρας σημείωσε: «Πρόκειται για την αποξηραμένη σταφίδα, αυτή που ήταν στα αλώνια γιατί είχε τρυγηθεί. Το ένα τρίτο της σταφίδας έχει καταστραφεί, το 30% δηλαδή της παραγωγής, δηλαδή πάνω από 2.000 τόνους. Εδώ υπάρχει ένα θεσμικό κενό το οποίο πρέπει να καλυφθεί άμεσα. Οι κανονισμοί του ΕΛΓΑ αποζημιώνουν μόνο την σταφίδα που χαλάει όταν είναι πάνω στο κλήμα και όχι αυτή που ήταν στην φάση της αποξήρανσης γιατί το θεωρούν μεταποίηση. Εμείς την σταφίδα την βλέπουμε ως αγροτικό προϊόν. Το αλώνι είναι καμία μεταποιητική εγκατάσταση; Είναι κομμάτι της αγροτικής παραγωγής».

Το δεύτερο ζήτημα, όπως προαναφέρθηκε, αφορά τις πάγιες εγκαταστάσεις των παραγωγών και πιο συγκεκριμένα τα θερμοκήπια. «Ούτε αυτά αποζημιώνονται με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει. Ένα θερμοκήπιο κοστίζει, το στρέμμα, από 2.500 έως 5.000 ευρώ, για αυτόν δηλαδή που έχει 100στρ. μιλάμε για πάνω από 250.000 ευρώ κόστος. Ποιος θα βρει χρήματα να ξαναφτιάξει τις εγκαταστάσεις;», διερωτήθηκε ο κ. Κατσιφάρας.

Πάντως αναφορικά με τις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε τα δύο αυτά κομμάτια να αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις ειδικά για την σταφίδα «Τα θερμοκήπια τα τελευταία 5-6 χρόνια έχουν πάρει αυτή τη δυναμική καθώς παλιότερα είχαμε άλλα θερμοκήπια που ήταν στο μισό μέτρο ύψος. Όσο προχωράει η ζωή και οι νέες καλλιεργητικές λογικές στον κάμπο δεν ακολουθήθηκαν και θεσμικά… Οι υδροστρόβιλοι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν παρουσιαστεί. Όσον αφορά την σταφίδα έχετε δίκιο, έπρεπε να έχει υπάρξει μια πρόβλεψη κι υπάρχουν κι άλλα προϊόντα όπως τα σύκα κ.α.. Αυτό είναι ένα κενό που έρχεται από πολύ μακριά κι έχουμε ένα πρόσφατο θέμα που αφορά τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες».

Τέλος σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να παγώσει για ένα εξάμηνο όλες τις οφειλές των πληγέντων προς το Δημόσιο μέχρι να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους και να ορθοποδήσουν, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος σημείωσε:

«Το εξάμηνο είναι μια ανάσα, δεν παραγράφεται τίποτα. Οι οφειλές θα πληρωθούν με μια μεγάλη διευκόλυνση. Το μεγάλο πρόβλημα είναι με τα θερμοκήπια γιατί μιλάμε για 2.000 στρέμματα. Δεν ξαναφτιάχνεται αυτή η υποδομή και είναι οι καινοτόμοι αγρότες μας εκεί. Αν καθίσει το υπουργείο με τα στελέχη του μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Μπορεί ένα μέρος να το λύσει από τον ΕΛΓΑ, ένα άλλο από τα ΠΣΕΑ, με σύντομες διαδικασίες, και ένα άλλο από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις