Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

“Πάτρα, οδός Ευβοίας: «Έργο Μηδέν…»”

“Πάτρα, οδός Ευβοίας: «Έργο Μηδέν…»”

Του εκπαιδευτικού Αντώνη Αγγελόπουλου

Με τίτλο “Πάτρα, οδός Ευβοίας: «Έργο Μηδέν…»”, ο εκπαιδευτικός Άγγελος Αγγελόπουλος απέστειλε στο thebest.gr ένα κείμενο που το συνοδεύουν και αρκετές φωτογραφίες όπου μιλά για ένα έργο που εκτελείται στη περιοχή της Πάτρας και πιο συγκεκριμένα το έργο ανακατασκευής της οδού Ευβοίας, το οποίο όμως όπως υπογραμμίζει, τείνει να αυτοακυρωθεί.

Όπως λέει, ενώ με προσμονή και ανακούφιση είχαν ακούσει τις εξαγγελίες τις Δημοτικής Αρχής σχετικά με την ανακατασκευή της οδού Ευβοίας, εντέλει αυτό που διαπιστώνουν είναι ότι το έργο τείνει να αυτο-ακυρωθεί ως προς την χρηστικότητα και την ουσία του, που δεν είναι άλλη το δημόσιο συμφέρον και την εν γένει βελτίωση και αναβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης των κατοίκων της εν λόγω περιοχής.

Αυτός ο φόβος όπως αναφέρει ο κ. Αγγελόπουλος, έχει απασχολήσει και άλλους περίπου 70 κατοίκους της περιοχής που με επιστολή τους προς την Δημοτική Αρχή ζητούν κάποιες διευκρινήσεις.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο “Πάτρα, οδός Ευβοίας: «Έργο Μηδέν…»” του κ. Αγγελόπουλου.

Ήταν περίπου στα μέσα του περασμένου Μαΐου όταν, με ανακούφιση, ακούσαμε την Αντιδημαρχία Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Περιβάλλοντος και Έργων Υποδομής του Δήμου Πατρέων να δηλώνει ότι ξεκινούν έργα ανακατασκευής της οδού Ευβοίας, στην Πάτρα από την οδό Α. Παπαναστασίου μέχρι και την οδό Μ. Αλεξάνδρου περίπου.

Η συγκεκριμένη οδός έχει πολλή μεγάλη κίνηση οχημάτων και πεζών, αφού είναι ο μοναδικός δρόμος που διασχίζει μια ολόκληρη περιοχή, από τον Αγ. Ιωάννη Πράτσικα και φτάνει  μέχρι την οδό Ανθείας και από κει μέχρι την Λεύκα. Στο συγκεκριμένο κομμάτι του δρόμου που αναφερόμαστε, μεταξύ των οδών Α. Παπαναστασίου μέχρι και την Μ. Αλεξάνδρου, η οδός Ευβοίας φιλοξενεί πληθώρα πολυκατοικιών, καταστημάτων, την Εκκλησία του Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου, 2 Δημοτικά Σχολεία, (53ο και 60ο ) , 3 Νηπιαγωγεία, (13ο, 42ο και 57ο), το 12ο Γυμνάσιο, καθώς επίσης είναι και ο δρόμος μετακίνησης εκατοντάδων μαθητών που πηγαίνουν σε όμορα γυμνάσια και λύκεια. Όπως γίνεται κατανοητό είναι ένας δρόμος σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, με μεγάλο όγκο κίνησης κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες.

Έχω υποστεί και υπομείνει αυτόν τον δρόμο για ολόκληρα 43 χρόνια, από την κούνια μου θα μπορούσε να πει κανείς, όπως και εκατοντάδες άλλοι συμπολίτες μου.  Ένα δρόμο χωρίς πεζοδρόμια, χωρίς φρεάτια όμβριων υδάτων, με ένα οδόστρωμα γεμάτο λακκούβες και νεροφαγώματα. Έχουμε όλοι όσοι διαβιούμε στην περιοχή του Αγ. Διονυσίου Ζαρουχλεΐκων, γίνει μούσκεμα από διερχόμενα αυτοκίνητα όταν βρέχει, αφού αναγκαζόμασταν ελλείψει πεζοδρομίων να περπατάμε πάνω στο οδόστρωμα, έχουμε γίνει μάρτυρες τροχαίων ατυχημάτων,  έχουμε κινδυνέψει τόσο ως οδηγοί, όσο και ως πεζοί.

Δεν είναι λίγες οι φορές που είδαμε παιδάκια που πήγαιναν στο σχολείο, να γλιτώνουν από του χάρου τα δόντια, μανάδες με καρότσια να αγανακτούν μη μπορώντας να διασχίσουν τον δρόμο, άτομα με αναπηρία να μην μπορούν να κινηθούν με ασφάλεια, άτομα τρίτης ηλικίας να κινδυνεύουν από τα διερχόμενα αυτοκίνητα, πεζούς να διαπληκτίζονται με οδηγούς, οχήματα να γίνονται αιτία τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων.

Αυτές οι εικόνες συνοδεύουν τις παιδικές μου μνήμες και εμπειρίες μέχρι την σημερινή ενήλικη ζωή μου. Τίποτα δεν είχε αλλάξει μέσα στα προηγούμενα 43 χρόνια. Η ίδια  πάντα εικόνα, κίνδυνος, υποβάθμιση, τριτοκοσμική πολιτεία. Ξεχασμένοι από Θεό και Δημάρχους. Παιδιά ενός κατώτερου Θεού.

Ώσπου, προς τιμή της, βρέθηκε η σημερινή Δημοτική Αρχή και ανακοινώθηκε ότι θα ανακατασκευαστεί η οδός και θα αποκτήσει σύγχρονό πρόσωπο. Η ανακούφιση όλων  μας ήταν μεγάλη. Επιτέλους μετά από τόσα χρόνια ένα έργο πνοής θα έλυνε χρόνια προβλήματά μας, και θα έπαυε η οδός Ευβοίας να είναι ένας δρόμος επικίνδυνος, ένας δρόμος καρμανιόλα.

Δυστυχώς όμως όπως θα δείτε και στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες, ο δρόμος αυτός θα ανακατασκευαστεί μεν, ασφαλής όμως ΔΕΝ θα είναι ούτε στο ελάχιστο, ούτε φιλικός για τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία, τις μανάδες με καρότσια, τα άτομα της 3ης ηλικίας, αλλά ακόμα και τους οδηγούς των οχημάτων. Όλοι μας θα κινδυνεύουμε ΞΑΝΑ, σε αυτήν την «ανακατασκευασμένη» (ο Θεός να την κάνει…) οδό Ευβοίας. Όλοι μας θα είμαστε υποψήφιοι για ατύχημα και θα παίζουμε ρουλέτα την ζωή μας σε έναν δρόμο που για άγνωστους προς εμέ λόγους, κάθε άλλο παρά δρόμος σύγχρονος μπορεί να ειπωθεί.

Και αυτό γιατί όπως με λύπη διαπιστώνει κανείς, δεν κατασκευάζονται πεζοδρόμια.

Μάλλον για την ακρίβεια πεζοδρόμια κατασκευάζονται, αλλά σε πολλά σημεία του δρόμου, όπου θα έπρεπε να υπάρχει πεζοδρόμιο, υπάρχουν  μάντρες πολυκατοικιών, φράχτες οικοπέδων, κολώνες της ΔΕΗ, σκαλοπάτια οικιών.

Ο δρόμος που θα φτιαχτεί θα είναι σχεδόν σαν αυτόν που πρωτοαντίκρισα πριν 43 χρόνια… Ναι μεν με καινούργιο ασφαλτοτάπητα, αλλά από πρόβλεψη για την ασφάλεια των πολιτών καμιά. Πλήρης ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ… «ΈΡΓΟ ΜΗΔΕΝ».

Είναι εύλογο απορίας και διερεύνησης, το γιατί συνεχίζουν να υπάρχουν τόσα εμπόδια εκεί που θα έπρεπε απροβλημάτιστα και με ασφάλεια να κυκλοφορούν μαθητές σχολείων, μικρά παιδιά, υπερήλικες, πεζοί γενικότερα, να υπάρχουν εμπόδια και να αναγκάζονται όλοι να κινδυνεύουν.

Πώς επιτρέπεται, πολεοδομικώς εννοώ, να βγαίνει άδεια οικοδομής και να κατασκευάζεται πολυκατοικία και να μην αφήνει καθόλου πεζοδρόμιο, ή να αφήνει μόνο επί  της οδού Γοργοποτάμου που έχει είσοδο η πολυκατοικία, αλλά να μην αφήνει επί της οδού Ευβοίας; Ενώ αντίθετα άλλες πολυκατοικίες, παράπλευρες, στην ίδια οικοδομική γραμμή έχουν αφήσει χώρο για πεζοδρόμιο;

Ποιο πολεοδομικό σχέδιο είναι αυτό που δεν υποχρεώνει  και επιτρέπει σε πολίτη, να έχει σκάλες σπιτιού επί του πεζοδρομίου ή να έχει μαντρότοιχους που καταπατούν το πεζοδρόμιο; Το πολεοδομικό σχέδιο δεν προβλέπει να αφήνει ο κάθε ιδιοκτήτης χώρο για να κατασκευαστεί πεζοδρόμιο;

Και τέλος που είναι η έννοια του δημοσίου συμφέροντος; Γιατί θα πρέπει εκατοντάδες πολίτες να ανέχονται την παραξενιά ή ίσως την παρανομία κάποιου ασυνείδητου; Γιατί πρέπει να κινδυνεύουν παιδάκια;

Τι ηθική, τι πολεοδομικός σχεδιασμός, τι νομοθεσία είναι αυτή που αφήνει στο απυρόβλητο τον ασυνείδητο συμπολίτη μας, αλλά στέλνει στην αγκαλιά του χάρου ένα παιδί ή μια μάνα με καρότσι; Αν συμβεί ένα ατύχημα, ένας θάνατος ποιος θα φταίει; «Η κακία η ώρα» μήπως; Δεν νομίζω… Θα φταίει η τυπολατρία, η εμμονή σε νομικά παραθυράκια και η αδιαφορία όλων μας.

Απλά ερωτήματα που βασανίζουν το μυαλό μας και μας κάνουν να απορούμε σε ποια χώρα ζούμε. Ή ίσως σε ποια ήπειρο…

Δεν ξέρω τι ισχύει τελικά. Βλέπουμε ένα έργο πνοής να εκτελείται και καταντάει να γίνει μισό, κινδυνεύει να γίνει χειρότερο από ότι πριν. Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι εξαιρετικά λυπηρό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις