Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γιώργος Σπέντζας: Η πορεία και η ξεχωριστή οικογενειακή ιστορία του γνωστού επιχειρηματία που πέθανε ξαφνικά

Γιώργος Σπέντζας: Η πορεία και η ξεχωρισ...

Ένας από τους πιο γνωστούς ποτοποιούς της Λέσβου

Θλίψη σκόρπισε στη Μυτιλήνη ο ξαφνικός θάνατος του γνωστού επιχειρηματία Γιώργου Σπέντζα. Καταγόταν από το νησί έχοντας πίσω του μια ξεχωριστή οικογενειακή ιστορία, συνεχίζοντας την παράδοση μιας σπουδαίας διαδρομής.

Ένας από τους πιο γνωστούς ποτοποιούς της Λέσβου, ο Γιώργος Σπέντζας, της ποτοποιίας «Ούζο VETO Γ. ΣΠΕΝΤΖΑΣ Ε.Ε.», έφυγε ξαφνικά από τη ζωή χθες Κυριακή σε ηλικία 60 ετών. Ο Γιώργος Σπέντζας ήταν η τρίτη γένια της ποτοποιίας VETO. Το μεράκι του, οι εμμονές του στην ποιότητα, την συνέπεια, την καινοτομία και προπάντων το πάθος για πρόοδο και ανάπτυξη, αποτέλεσαν σημαντικούς παράγοντες για την εξέλιξη των προϊόντων της επιχείρησής του. Το 2004 πέτυχε την έγκριση της πρώτης πανελλαδικά επίσημης άδειας, από το Γενικό Χημείο του κράτους, για την εμφιάλωση και εμπορεία του Ούζου σε μεταλλικούς περιέκτες. Το 2014 δημιούργησε ένα γνήσιο premium Ούζο 100% εξ αποστάξεως, ολοκληρώνοντας την σειρά των προϊόντων με την ονομασία Ούζο «SPENTZA», για όσους αναζητούν πιο σπάνιες γεύσεις. Όλα αυτά τα χρόνια, η αποσταγματοποιία του Γιώργου Σπέντζα συνδύασε στην παραγωγή των προϊόντων τις σύγχρονες μεθόδους και αξίες, με στόχο να προσφέρει συνεχώς τα καλύτερα προϊόντα στην ελληνική και παγκόσμια αγορά.

Η ιστορία της οικογενειακής επιχείρησης

Ο Γιώργος Σπέντζας θα γνωριστεί και θα παντρευτεί με την πρωτότοκη κόρη του Κερετζόγλου, την Παρασκευή, το 1909 και σχεδόν αμέσως θα μυηθεί από τον πεθερό του στα μυστικά της απόσταξης. Από κει και πέρα οι αποστάξεις ούζου και ροδέλαιου της μιας οικογένειας και το εμπορικό δίκτυο των καταστημάτων της άλλης ενώνονται και δημιουργούν μια πολύ δυναμική επιχείρηση της περιοχής της Περγάμου, που έγινε γνωστή και δραστηριοποιούνταν εμπορικά και εξαγωγικά για αρκετά χρόνια μέχρι που δέχτηκε καίριο πλήγμα με την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Η οικογένεια Σπέντζα, πρόσφυγες όπως χιλιάδες Έλληνες, θα περάσουν με καράβια πρώτα στο Ηράκλειο της Κρήτης, για να εγκατασταθούν μόνιμα τελικά λίγα χρόνια αργότερα στην Μυτιλήνη. Ο Γιώργης είχε μεταφέρει όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια, στον γιο του τον Δημήτρη, όλα τα μυστικά της απόσταξης της συνταγής και των υλικών παραγωγής του ούζου , μα πάνω από όλα την αγάπη του ούζου.

Ετσι, βγαίνοντας από ακόμα μια ταραγμένη περίοδο η Ελλάδα, το 1948, ο Δημήτρης Σπέντζας, μαθαίνοντας πως πουλιέται μια άδεια ποτοποιίας στην Μυτιλήνη, όπου η οικογένεια ζούσε μόνιμα πιά, δεν διστάζει λεπτό! Την αποκτά και ιδρύει το πρώτο εργοστάσιο της ποτοποιίας στην Μυτιλήνη. Δυναμικός με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στο παραγόμενο ούζο της ποτοποιάς, βαφτίζει το ούζο VETO, με τη βεβαιότητα ότι θα επιβληθεί όχι μόνο στην εγχώρια αγορά, αλλά θα υπάρξει και μελλοντική δυναμική πορεία και στον εξαγωγικό τομέα. Και δεν διαψεύστηκε! Μέχρι τον θάνατό του θα μιλά με τον γιο του Γιώργο- που ουσιαστικά μεγάλωσε μες στην ποτοποιία- για το αγαπημένο του ούζο και τα όνειρά του.

Η ποτοποιία κατάφερε να αποκτήσει ένα ανταγωνιστικό προϊόν, με σταθερή ποιότητα, διαλεκτές πρώτες ύλες εκσυγχρονίστηκε και από τη δεκαετία του ΄70 και μετά, τα ηνία της εταιρείας ανέλαβε πια ολοκληρωτικά ο γιος τού Δημήτρη, ο Γιώργος Σπέντζας. Νέες κτιριακές εγκαταστάσεις πιστοποιημένα προϊόντα, καλές και προσεγμένες πρώτες ύλες, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και καινοτόμα διάθεση προσφέρουν και στις μέρες μας ένα προϊόν με όλη την αυθεντικότητα της διαχρονικής παράδοσης. Ο γιος του Γιώργου Σπέντζα Δημήτρης αναλαμβάνει τη μεγάλη υπερεκατοντάχρονη ποτοποιία της Λέσβου.

Πηγή

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις