Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ελλάς-Γαλλία συμμαχία και στην Πάτρα- Οι περίπου 300 Ελληνογαλλικές οικογένειες της πόλης απόψε πανηγυρίζουν

Ελλάς-Γαλλία συμμαχία και στην Πάτρα- Οι...
Χριστακόπουλος Θάνος

Κάποιες μας άφησαν λόγω… κρίσης

Οι στενές σχέσεις της Ελλάδας με την Γαλλία δεν επιβεβαιώνονται μόνο σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο αλλά και σε τοπικό, ανθρώπινο επίπεδο στην Πάτρα όπου η γαλλική και εν γένει γαλλόφωνη κοινότητα είναι πολυπληθής και αρκετά δραστήρια. Η τελευταία καταγραφή του γαλλικού προξενείου είχε διαπιστώσει ότι στην αχαϊκή πρωτεύουσα, πριν από λίγα χρόνια, υπήρχαν 300 γαλλικές οικογένειες.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι, ότι ορισμένες από αυτές, μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης που έπληξε την χώρα μας αποφάσισαν να φύγουν από την Ελλάδα και να συνεχίσουν τις ζωές τους πίσω στη μαμά πατρίδα. Ωστόσο οι περισσότερες από αυτές καθώς και αρκετές άλλες που είναι γαλλόφωνες και προέρχονται από Καναδά, Βέλγιο, Ελβετία κ.α. παραμένουν στην πόλη μας καθώς έχουν δημιουργήσει εδώ δεσμούς και σχέσεις ζωής που δύσκολα θ’ άφηναν πίσω.

Απόψε (7-72016) σίγουρα πανηγυρίζουν την πρόκριση της Εθνικής Ομάδας της Γαλλίας στον τελικό του Euro 2016 έναντι της Γερμανίας.


EURO 2016: Πανηγυρική πρόκριση για Γαλλία - Κέρδισε με 2-0 την Γερμανία

 

«Ομπρέλα» και σημείο επαφής όλων αυτών, Γάλλων και γαλλόφωνων, αποτελεί ο Σύνδεσμος Γαλλόφωνων Αχαΐας ο οποίος ιδρύθηκε το 2009 κι έκτοτε έχει αναλάβει πλήθος πρωτοβουλιών.

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο thebest.gr, η πρόεδρος του Συνδέσμου, Ζεραλντίν Ζορζε, οι περισσότερες από τις γαλλόφωνες οικογένειες της Πάτρας είναι μεικτές και ως επί το πλείστον αποτελούνται από Γαλλίδα ή γαλλόφωνη και Έλληνα σύζυγο. Υπάρχουν φυσικά και Γάλλοι που παντρεύτηκαν εδώ καθώς και ζευγάρια Γάλλων τα οποία αποφάσισαν στην πορεία της ζωής τους ν’ αφήσουν την πατρίδα τους και να εγκατασταθούν στην Πάτρα.

 

«Οι Γάλλοι που είναι εδώ ζουν σαν τους Έλληνες, με τις ίδιες δυσκολίες και τα ίδια καλά. Όλοι είμαστε στην Πάτρα πλέον αρκετά χρόνια κι έτσι ότι πλήττει τους Έλληνες πλήττει κι εμάς. Υπάρχει ένα συναισθηματικό δέσιμο με την Ελλάδα αλλά και με την περιοχή. Νιώθουμε και Γάλλοι κι Έλληνες. Μπορεί να είναι εδώ τώρα η ζωή μας αλλά παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Γαλλία. Δεν σας κρύβω ότι επικρατεί προβληματισμός για τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις εκεί», σχολιάζει η κυρία Ζορζέ, σχετικά με τη ζωή Γάλλων και γαλλόφωνων στην Πάτρα.

Αρχικός στόχος της δημιουργία του Συνδέσμου ήταν, πέραν της  ανάπτυξης αλληλεγγύης και κοινωνικών δεσμών μεταξύ των διαφόρων γαλλόφωνων και γαλλόφιλων πληθυσμών της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής, η διάδοση της γαλλικής γλώσσας και πολιτισμού. Έτσι μια από τις πρώτες δράσεις που ανέπτυξαν ήταν τα μαθήματα γαλλικών για τα παιδιά των μελών του Συνδέσμου, ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.

Σε αυτά συμμετέχουν περίπου 20 παιδιά και κρίνονται αναγκαία προκειμένου τα παιδιά να μάθουν σωστά και σε βάθος την γαλλική γλώσσα καθώς στην Πάτρα δεν λειτουργεί γαλλικό σχολείο κι έτσι, παρά το γεγονός ότι μιλάνε γαλλικά με τις οικογένειές τους, υπάρχει ένα σημείο όπου η εξέλιξη τους σταματάει.

«Εμείς τους βοηθάμε να εξελιχθούν στην εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας καθώς αυτό τους επιτρέπει, εάν το επιθυμούν, να κάνουν σπουδές στην Γαλλία ή εάν οι οικογένειές του επιστρέψουν κάποια στιγμή στην πατρίδα, να μπορούν να ενταχθούν εκεί στο σχολείο», μας εξηγεί η κυρία Ζορζέ. Παράλληλα ο Σύνδεσμος λειτουργεί και ατελιέ για τα παιδιά προκειμένου να αναπτύξουν την σχέση με την μητρική τους γλώσσα, εκτός των μαθημάτων και μέσω του παιχνιδιού.

 

 

Στις διάφορες δράσεις του συλλόγου περιλαμβάνονται επίσης μεταξύ άλλων:

•             Οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, συνεδρίων και σεμιναρίων γαλλικής κουλτούρας για τους ενήλικες.

•             Δημιουργία του πρώτου « γλωσσικού καφέ » Le Café français στην Πάτρα για όλους εκείνους που θέλουν να συνομιλήσουν στα γαλλικά. Το οποίο «λειτουργεί» την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα στο καφέ ΝΕΟΝ και βρίσκει ανταπόκριση ακόμα και από Έλληνες που θέλουν να κάνουν πρακτική στα γαλλικά τους αλλά και να συμμετάσχουν στις συζητήσεις που αναπτύσσονται, κυρίως με πολιτιστικό περιεχόμενο.

•             Ενεργή παρουσία του συλλόγου στο Διαδίκτυο και στο Facebook, και ειδικότερα μέσω ενός blog που χρησιμοποιείται παράλληλα ως εκπαιδευτικό εργαλείο και πολιτιστική πλατφόρμα.

•             Ανταλλαγές απόψεων, ιδεών και οργάνωση κοινών εκδηλώσεων με τα μέλη άλλων συλλόγων που μοιράζονται τους ίδιους στόχους.

•             Συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

•             Δημιουργία και διαχείριση γαλλικής βιβλιοθήκης για τα μέλη του συλλόγου.

Πέραν των παραπάνω ο Σύνδεσμος πραγματοποιεί κι εκδρομές, σε  αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής. Φέτος επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, ενώ έχουν επίσης επισκεφτεί την Βούντενη, τις Ηνιάδες κ.α. Στις πολιτικές τους δράσεις περιλαμβάνονται αφιέρωμα στο σατυρικό περιοδικό Σαρλί Εντό, παρουσιάσει βιβλίων ενώ τα τελευταία 4 χρόνια τιμούν συνεχώς την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής πραγματοποιώντας εκδηλώσεις ανοικτές στο κοινό (από την φετινή αντίστοιχη εκδήλωση προέρχονται και οι φωτογραφίες).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις