Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αγρίνιο: Συσκέφθηκαν για τους ρομά, συμφωνησαν για Επιτροπή, θύμωσαν για την απουσία των βουλευτών

Αγρίνιο: Συσκέφθηκαν για τους ρομά, συμφ...

Τι είπαν οι εμπλεκόμενοι

Ο σύλλογος «Νέα Γη», που εδρεύει στα Αη-Βασιλιώτικα του Αγρινίου κατάφερε  έστω και με την τρίτη φορά, να οργανώσει σύσκεψη για  τα προβλήματα που υφίστανται με την συμβίωση με τους πληθυσμούς των ρομά, όχι μόνο στο Αγρίνιο αλλά και την ευρύτερη περιοχή

Πρωταρχικός σκοπός των διοργανωτών ήταν και παραμένει η δημιουργία μιας «διαρκούς»  Επιτροπής, που θα πάρει μορφή ακόμη και πανελλαδική, ώστε το θέμα να τύχει της αντιμετώπισης που αξίζει .

Η σημερινή σύσκεψη που έγινε στην αίθουσα του πρώην κτηρίου της Τράπεζας της Ελλάδος,  είχε πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από όσους παρέστησαν και σε πολλές περιπτώσεις  το θέμα τέθηκε στις πραγματικές του διαστάσεις και με ρεαλισμό.

Παρόντες ήταν οι αντιδήμαρχοι Αγρινίου κ. Καζαντζής και Καλαντζής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας Δημήτρης Παπαευθυμίου, ο Υποδιευθυντής της Δ.Α Ακαρνανίας Παναγιώτης Πετσίνης και ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δημήτρης Ραφτογιάννης. Οι δικαστικές αρχές δεν εκπροσωπήθηκαν ενώ απουσίασαν και όλοι οι βουλευτές που είχαν προσκληθεί. Η απουσία αυτή μάλιστα προκάλεσε έντονη δυσφορία στους διοργανωτές που στηλίτευσαν την στάση των βουλευτών και των πολιτευτών απέναντι σε ένα μείζον και εκρηκτικό πρόβλημα στο οποίο όλοι οφείλουν να πάρουν θέση, όπως σημειώθηκε.

Εκεί ήταν και πολίτες, μεταξύ τους και ρομά ενώ την συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου  «Νέα Γη» κ. Κώστας Παπαθανάσης Ακόμη  παρέστησαν  δημοτικοί σύμβουλοι , ενώ παρόντες ήταν και πολίτες από την περιοχή του ΔΑΚ που και αυτοί αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα με αυτούς των Αη Βασιλιώτικων.

Στην σύσκεψη συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί σύντομα μια Επιτροπή που σε πρώτη φάση θα συνέρχεται όσο πιο τακτικά γίνεται ώστε το πρόβλημα να μην ξεχαστεί πάλι… Η Επιτροπή θα περιλαμβάνει άτομα και από τις δύο κοινότητες, θα συμμετάσχουν αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι της Αστυνομίας με κεντρικό στόχο την διεύρυνση και πέραν των στενών συνόρων του δήμου και του νομού και γιατί όχι και με αρμοδιότητες.

Ο κ. Παπαθανάσης όπως κάνει σε κάθε περίπτωση όταν του δίνεται η ευκαιρία, τόνισε ότι δεν στοχοποιούνται  οι ρομά στο σύνολο τους  αλλά πρέπει άμεσα να ληφθούν πρωτοβουλίες για εκπαίδευση και ένταξη. Εκ μέρους των ρομά ο Νίκος Κοκώνης  είπε ότι το πρόβλημα αναμένεται να χειροτερεύσει στο μέλλον γιατί το μέγα θέμα είναι η ανεργία και ειδικά η ανεργία κάποιων παραβατικών ατόμων  που έχουν αποφυλακιστεί.

Επισημάνθηκε από τους παριστάμενους ρομά ακόμη ο κοινωνικός αποκλεισμός, η αδυναμία πρόσβασης στην αγορά εργασίας, οι έλεγχοι και οι ποινές στους πλανόδιους και τονίστηκε πως η παραβατικότητα δεν αφορά σε μεγάλο αριθμό αλλά σε συγκεκριμένα άτομα που διαρκώς παρανομούν και που όμως, όπως πάει η κατάσταση, θα αυξηθούν. Είναι σημαντικό πως δεν έγιναν αναφορές για ρατσιστικές συμπεριφορές στο Αγρίνιο από μη ρομά πολίτες.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Παπαευθυμίου από την πλευρά της αστυνομίας εξήγησε ότι οι συχνές επιχειρήσεις που γίνονται στα Αη-Βασιλιώτικα έχουν σχεδιαστεί λόγω των περισσότερων κρουσμάτων παραβατικής συμπεριφοράς που υπάρχουν ενώ από την πλευρά των συνδικαλιστών αστυνομικών ο κ. Ραυτογιάννης τόνισε με νόημα πως αν δεν ασχοληθούν οι δημοκρατικοί πολίτες θα δοθεί χώρος «δράσης»  σε ακραίους.

Ο αντιδήμαρχος κ. Καζαντζής ζήτησε να μην επικρατήσουν οι ακραίες φωνές, επισήμανε όμως την ανάγκη εφαρμογής και σεβασμού  των νόμων από όλους ενώ ο αντιδήμαρχος κ. Καλαντζής, υπήρξε αποκαλυπτικός σχετικά με τις επιδοματικές πολιτικές και  το γεγονός ότι περίπου το 80% των επιδομάτων που αφορούσε παιδιά ρομά με διάφορες υποτιθέμενες αναπηρίες, έχει κοπεί. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με υπολογισμούς στον δήμο Αγρινίου αυτή τη στιγμή ζουν περίπου 4.500 ρομά πολλοί εκ των οποίων με καταγωγή από άλλες περιοχές της χώρας.

Με μελανά χρώματα περιέγραψαν την καθημερινότητα τους οι κάτοικοι από την περιοχή του ΔΑΚ  κανοντας λογο για  επιδρομές σε χωράφια, φθορές,  βανδαλισμούς αλλά και ξυλοδαρμούς ακόμη και αστυνομικών. αλλά και συνεχή και αυθαίρετη εγκατάσταση και νέων ρομα από άλλες περιοχές.

agriniopress.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις