Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι μαθητές του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών αναβίωσαν το έθιμο του Λαζάρου λέγοντας «τα κάλαντα του Λαζάρου» -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Οι μαθητές του Λυκείου των Ελληνίδων Πατ...

Στο Δήμαρχο Πατρέων και στον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο

Το Σάββατο του Λαζάρου είναι ως γνωστό από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθόδοξης χριστιανικής Εκκλησίας και θεωρείται η «πρώτη γεύση» πριν την είσοδο στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Ιησού Χριστού.

Μέρα νίκης της ζωής επί του θανάτου, μέρα χαράς που προοικονομεί τη χαρμολύπη της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης που ακολουθεί.

Η ανάσταση του Λαζάρου είναι μια γιορτή ιδιαίτερα προσφιλής στον ελληνικό λαό. Από τη μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη πολλά έθιμα τιμούσαν την λαμπρή αυτή μέρα.

Oι μικροί μαθητές των χορευτικών τμημάτων και των τμημάτων ζωγραφικής, του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών, αναβίωσαν το έθιμο του Λάζαρου όπως γίνονταν στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας μιας και τα «λαζαρικά» από τόπο σε τόπο έχουν πολλές παραλλαγές.

Όπως λέει η παράδοση, ένα έθιμο της ημέρας είναι τα παιδιά να γυρνάνε από σπίτι σε σπίτι, τραγουδώντας τους «Ἀγερμούς» και κρατώντας ένα ομοίωμα του Λαζάρου.

Με μεγάλη χαρά οι μαθητές του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών κατασκεύασαν ομοίωμα του «Λάζαρου».  Με καλάμια από τους αγρούς, με σχοινιά, με κληματόβεργες από τα φρεσκοκλαδεμένα αμπέλια, με πολλά και χρωματιστά μαντήλια, με πανέμορφα λουλούδια και τέλος με τα απαραίτητα κουδούνια – τα κυπριά. Τα κουδούνια έδωσαν φωνή στο «Λάζαρο» και ο ήχος που βγαίνει κτυπώντας τα συμβολίζει την ανάσταση του Λαζάρου μιας και ήταν ο πρώτος που αναστήθηκε.

Το πρωινό του Σαββάτου του Λαζάρου, 23 Απριλίου 2016, τα παιδιά του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών βγήκαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Πάτρας, κρατώντας τον «Λάζαρο», τα ανθοστολισμένα καλαθάκια τους, τα «Λαζαράκια», τα κυπριά και ψάλλοντας τα «Κάλαντα του Λαζάρου».

Επισκέφθηκαν τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο και τον Δήμαρχο της πόλης Κωνσταντίνο Πελετίδη, τους είπαν τα κάλαντα της Αναστάσεως και τους πρόσφεραν τα «Λαζαράκια». Το έθιμο λέει ότι οι γυναίκες ζύμωναν για την ψυχή του Λάζαρου τα ειδικά κουλούρια, τους "λαζάρηδες", τα "λαζαρούδια" ή και "λαζαράκια". Πρόκειται για μικρά ψωμάκια πλασμένα σε σχήμα ανθρώπου σπαργαμωνένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Μέσα στην ζύμη έβαζαν μέλι ή καρύδια ή σταφίδες ή ό,τι άλλο έβγαζε ο κάθε τόπος.

Όσα παιδιά είχε η οικογένεια τόσους "λαζάρηδες" έπλαθαν και στη θέση των ματιών έβαζαν δυο γαρίφαλα. Το έθιμο λέει: "Λάζαρο δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις".

Το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών εύχεται τέλος σε όλους Καλό Πάσχα

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις