Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γιώργος Κανέλλης: "Κίνδυνος διάβρωσης των ακτών λόγω της αμμοληψίας από τα ποτάμια- "Η Ολυμπία Οδός να στραφεί στο λατομείο της"

Γιώργος Κανέλλης: "Κίνδυνος διάβρωσ...

Για τα αδρανή υλικά του έργου

Η κοινοπραξία που κατασκευάζει την Πατρών-Κορίνθου (Ολυμπία Οδός) ενώ διαθέτει δικό της αδειοδοτημένο λατομείο στον Ερινεό συνεχίζει να "αντλεί" αδρανή υλικά από τα ποτάμια της Αιγιάλειας με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την περαιτέρω διάβρωση των ακτών της ευρύτερης περιοχής.

Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι η κοινοπραξία προτίθεται να συνεχίσει την (κατά τα άλλα νόμιμη, αφού διαθέτει άδεια από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος) δράση της και στον Σελινούντα, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο ποταμό της Αιγιάλειας, η Περιφερειακή Παράταξη Οικολογική Δυτική Ελλάδα την καλεί να επιδείξει κοινωνική εταιρική ευθύνη και ν' αλλάξει στάση.

Μάλιστα ο επικεφαλής της παράταξης, Γιώργος Κανέλλης, καλεί και δημόσια τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα να ασκήσει την πίεση που μπορεί προς την κοινοπραξία, ώστε αυτή να αντιληφθεί ότι εκτός από τις φθηνές λύσεις υπάρχει και η κοινωνική εταιρική ευθύνη.

Όπως σημειώνει ο κ. Κανέλλης μπορεί η στροφή της κοινοπραξίας που κατασκευάζει την Ολυμπία Οδό σε αδρανή υλικά από το (νόμιμο) δανειοθάλαμο στον Ερινεό, για τον οποίο έχει άδεια, να είναι στην επιλογή της, όμως οι επιπτώσεις από την μονόπλευρη εκ μέρους της επιλογή παραλαβής αδρανών μόνο από τα ποτάμια της Αιγιαλείας – τώρα ήρθε η σειρά του μεγαλύτερου, του Σελινούντα- ευνοεί την διάβρωση των ακτών, άρα πλήττει το δημόσιο συμφέρον.

«Η κοινοπραξία έχει λάβει από το 2013 άδεια για αδρανή από τα ποτάμια όμως δεν έχει πάρει μόνο αυτή την άδεια, στο σύνολο της αδειοδότησής για τα αδρανή έχει τη δυνατότητα να παίρνει υλικά από ένα ειδικό λατομείο για το έργο της στην περιοχή του Ερινεού. Από εκεί θα μπορούσε να παραλάβει 1,8εκ. κυβικά, υλικό που φθάνει στην πράξη για να τελειώσει το έργο μέχρι την Πάτρα. Όμως μέχρι τώρα επαναπαύεται αποκλειστικά και μόνο στο άλλο σκέλος, στους εκατοντάδες χιλιάδες τόνους που της επιτράπηκε να  βγάλει από τα ποταμιά της Αιγιάλειας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας.

Παράλληλα όσον αφορά στους κινδύνους που εγκυμονεί η τακτική που ακολουθείται σήμερα με την εκμετάλλευση των υλικών που υπάρχουν στα ποτάμια και τη διαφορά που υπάρχει με το λατομείο για το οποίο επίσης έχει πάρει άδεια, επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Όσον αφορά στην τροφοδοσία των ακτών ο Σελινούντας είναι ο πιο μεγάλος και ο πιο σημαντικός ποταμός της Αιγιάλειας. Είναι σημαντική η διαφορά γιατί το λατομείο έχει την υποχρέωση να το παραλάβει κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αποκαταστάσιμο μετά, έστω και στοιχειωδώς,  με βλάστηση κ.α.. Και φυσικά οι κοίτες των ποταμών, όταν επεμβαίνουν «άγαρμπα» σε αυτές, διαταράσσεται το σύστημα τους.

Τα ποτάμια χτίζουν τις παραλίες, κυρίως το χαλίκι και η άμμος, είναι τα πολυτιμότερα υλικά. Εκτός αυτού οι αμμώδεις παραλίες φιλοξενούν ζωή, συνεισφέρουν εμμέσως στην αναπαραγωγή και στη θαλάσσια ζωή είναι σημαντικό η τροφοδοσία αυτή να μην διαταράσσεται. Αντιστρόφως έρχεται η θάλασσα με τον κυματισμό της και διεκδικεί τα δικαιώματά της, εξασθενεί την άμυνα των ακτών στον κυματισμό, οπότε υποχωρεί η ακτή συμβάλει δηλαδή στην διάβρωση.

Γι’ αυτό είπαμε να δείξει η κοινοπραξία κοινωνική εταιρική ευθύνη, έστω και αν έχει το δικαίωμα να εξαντλήσει τα περιθώριά της σε βάρος του Σελινούντα και να πάει, με μικρό παραπάνω κόστος, στο λατομείο που της έχει αδειοδοτηθεί.»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις