Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα 42.000 πρόσφυγες - Απέραντος λασπότοπος η Ειδομένη-Πάνω από 70 παιδιά με λοιμώξεις στο νοσοκομείο-"Βουλιάζει" και ο Πειραιάς

Εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα 42.000 πρόσφυγ...

Τα άρρωστα παιδιά θα μεταφέρονται πλέον και στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης καθώς οι εγκαταστάσεις στο Κιλκίς δεν επαρκούν για τη νοσηλεία τους.

Συνεχίζεται η εισροή στην Ελλάδα, προσφύγων και μεταναστών.Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της επικοινωνιακής ομάδας για το μεταναστευτικό ο επίσημος αριθμός τους στην Ελλάδα είναι 41.973.

Ο αριθμός αυτός είναι κατά σχεδόν 5.000 άτομα μεγαλύτερος σε σχέση με τα χθεσινά επίσημα στοιχεία και αυτό μαρτυρά ένα ακόμη δεδομένο. Την αύξηση των ροών από Τουρκία η οποία παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, παρά την έναρξη της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο.


Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται εγκλωβισμένοι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για πρόσφυγες οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στα σχέδια για επαναπροώθηση στην Τουρκία (εάν επιτευχθεί τελικά συμφωνία στις 18 Μαρτίου).

Ειδομένη - Πειραιάς

 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της επικοινωνιακής ομάδας για το μεταναστευτικό ο επίσημος αριθμός προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα είναι 41.973.
Ο αριθμός αυτός είναι κατά σχεδόν 5.000 άτομα μεγαλύτερος σε σχέση με τα χθεσινά επίσημα στοιχεία και αυτό μαρτυρά ένα ακόμη δεδομένο. Την αύξηση των ροών από Τουρκία η οποία παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, παρά την έναρξη της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο.
Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται εγκλωβισμένοι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για πρόσφυγες οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στα σχέδια για επαναπροώθηση στην Τουρκία (εάν επιτευχθεί τελικά συμφωνία στις 18 Μαρτίου).

 

 

Σε λασπότοπο όπου 14.000 πρόσφυγες, ανάμεσα στους οποίους γυναίκες και παιδιά, έχει μετατραπεί η Ειδομένη, όπου οι συνθήκες είναι άθλιες. Η βροχή των τελευταίων ημερών έχει φτάσει την κατάσταση σε οριακό σημείο.

Μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες, 70 παιδιά από τον καταυλισμό έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς με λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδες.Τα άρρωστα παιδιά θα μεταφέρονται πλέον και στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης καθώς οι εγκαταστάσεις στο Κιλκίς δεν επαρκούν για τη νοσηλεία τους.


Την Τρίτη έφτασε στην Ειδομένη και κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ για να προσφέρει ιατρική φροντίδα σε όσους έχουν ανάγκη. Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Γιαννόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά στην εμφάνιση επιδημιών.

«Επιτηρούμε επιδημιολογικά το όλο φαινόμενο, το οποίο παρουσιάζεται, μέχρι στιγμής η εμπειρία μας δείχνει ότι δεν έχουμε επιδημίες» είπε.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης είναι «να αδειάσει η Ειδομένη τις επόμενες ημέρες», διευκρινίζοντας ότι η μετακίνηση προσφύγων θα γίνεται με λεωφορεία σταδιακά όσο ετοιμάζονται οι νέες δομές και ότι θα πρώτα θα μετακινηθούν οικογένειες με παιδιά.

Παράλληλα, διέψευσε, δημοσιεύματα που τον φέρουν να δήλωσε ότι θα γίνει εκκένωση της περιοχής από την Αστυνομία.

«Σχεδιάζουμε να έχουμε στην Ειδομένη αρκετό κόσμο που να μιλάει τις γλώσσες των προσφύγων και να διανείμουμε φλάιερς για να εξηγούμε στους πρόσφυγες την κατάσταση και ότι υπάρχουν δομές διαθέσιμες για τη φιλοξενία τους». Ο ίδιος εκτιμά ότι κάποια στιγμή και όσο συνεχίζονται οι κακές καιρικές συνθήκες οι ίδιοι οι πρόσφυγες θα θελήσουν να φύγουν από την Ειδομένη.

Ήδη κάποιοι έχουν φύγει αναζητώντας θέσεις στα κέντρα φιλοξενίας που υπάρχουν στην περιοχή. Ορισμένοι καταλήγουν στον Πειραιά, όπου συνεχίζουν να καταφτάνουν εκατοντάδες πρόσφυγες από τα νησιά.  Οι σκηνές μέσα και έξω από τους επιβατικούς σταθμούς έχουν αυξηθεί πολύ τις τελευταίες ημέρες, όπου σύμφωνα με υπολογισμούς διαμένουν προσωρινά περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στο λίμάνι του Πειραιά, όπου και εκεί έχουν στηθεί σκηνές.

Ήδη στους τέσσερις χώρους που έχει παραχωρήσει ο ΟΛΠ, έχουν βρει κατάλυμα 3.280 πρόσφυγες και μετανάστες. Άνθρωποι αναγκασμένοι να στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο,

Σήμερα  6.15 το πρωί  κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "blue star 1" με 455 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη. Το πλοίο παρέλαβε 398 άτομα από τη Μυτιλήνη και 57 από τη Χίο.

Μέλη εθελοντικών οργανώσεων και του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται από νωρίς το πρωί στον χώρο του λιμανιού για να μοιράσουν πρωινό στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες παιδιά, που βρίσκονται στο λιμάνι και περιμένουν μια λύση στο δράμα τους.

Στις 9.40 το πρωί αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Διαγόρας" μεταφέροντας 307 μετανάστες και πρόσφυγες από τα Δωδεκάνησα. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 1 άτομο από τη Ρόδο, 6 από την Κω και 300 από τη Λέρο. Το απόγευμα αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα στις 23:35 από Καβάλα, Χίο, Μυτιλήνη Σάμο, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Νήσος Μύκονος". Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πόσους μετανάστες και πρόσφυγες θα μεταφέρει το συγκεκριμένο πλοίο από Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά με χθεσινή ανακοίνωσή της επισημαίνει την ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει στον ορισμό και άλλων λιμανιών προκειμένου να κατευθύνονται οι προσφυγικές ροές από τα νησιά αλλά και να οριστούν νέου χώροι διαμονής προσφύγων στο λεκανοπέδιο, ώστε να μη δημιουργηθούν συνθήκες μόνιμης διαμονής στο χώρο του λιμανιού του Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες την Παρασκευή η Περιφέρεια Αττικής έχει συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη των δημάρχων του λεκανοπεδίου όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προσφυγικό:Διαμάχη εντός-εκτός:Τουσκ: Απόφαση των «28» το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου-Αυστρία:Τα σύνορα έκλεισαν για πάντα

 

με πληροφορίες από ΑΜΠΕ in.gr


Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις