Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ηλεία: Κλειστά σχολεία σήμερα και καταγραφή των ζημιών από τα 5,2 ρίχτερ -Ήταν ο κύριος σεισμός λέει ο Ευθύμιος Λέκκας στο thebest.gr- Γιατί έγινε τόσο αισθητός- ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

Ηλεία: Κλειστά σχολεία σήμερα και καταγρ...

Ταρακουνήθηκε η Πελοπόννησος

ΝΕΟΤΕΡΟ: Φυσιολογικά εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία, μετά τα 5,2 ρίχτερ που σημειώθηκαν χθες με επίκεντρο τα Κρέστενα Ηλείας, δηλώνει στο thebest.gr o σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος αναφέρει ότι ξεκινούν οι έλεγχοι και η καταγραφή των ζημιών.

Αναλυτικά:

"Ο σεισμός ήταν επιφανειακός, γι αυτό και ήταν τόσο αισθητός αν και 5,2 ρίχτερ. Τα οποία ήταν αρκετά, σαν μέγεθος ωστόσο στην περιοχή έχουμε μετρήσει και ισχυρότερους σεισμούς. Υπάρχει μια ικανοποιητική ακολουθία και όσο περνά η ώρα επιβεβαιώνεται πως τα 5,2 R ήταν ο κύριος σεισμός" είπε πριν από λίγο στο thebest.gr ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας, o οποίος διαβεβαίωσε πως τα κατά τόπους ερευνητικά ιδρύματα και ο ΟΑΣΠ παρακολουθούν το φαινόμενο. Εξάλλου σύμφωνα με τον γνωστό σεισμολόγο, όλο το τεκτονικό βύθισμα της Ηλείας (Ολυμπία, Κρέσταινα, Ζαχάρω) αλλά και τα περιθώριά του (Ερύμανθος, Οινόη, Ανατολικά Ολύμπια, Λαμπήθα είναι σεισμικά ενεργά και πολλές φορές εκδηλώνουν δονήσεις που γίνονται αισθητές και στο Ιόνιο.

"Δεν τους φοβόμαστε, ωστόσο τους σεβόμαστε τους σεισμούς στην Δυτική Ελλάδα", δήλωσε νωρίτερα στο thebest.gr ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος. Ο κ Γεωργιόπουλος μαζί με τον δήμαρχο Κρεσταίνων ήταν καθ οδόν για τα χωριά που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό και την ώρα της τηλεφωνικής επικοινωνίας μας. Όπως μας είπε ευτυχώς ο σεισμός άφησε πίσω του μόνο υλικές ζημιές τις οποίες θέλουμε να καταγράψουμε κατά προτεραιότητα και σοβαρότητα κάθε περιστατικού. "Σε πρώτη φάση πήραμε απόφαση να κλείσουμε προληπτικά τα σχολεία σε Κρέσταινα και Ζαχάρω. Συνεργεία των δήμων, της περιφέρειας και του πρώην ΤΑΣ, μεταβαίνουν στα σημεία όπου υπάρχουν αναφορές για ρηγματώσεις σε κτίρια για να εκτιμηθεί η κατάσταση", λέει στο thebest.gr ο αντιπεριφερειάρχης και συνεχίζει: 
Το επίκεντρο ήταν στα Κρέσταινα και Ανδρίτσαινα και γύρω από τα χωριά Φρύξα, Διάσελα, Σκυλούντια, Γκρέκα, Πλουτοχώρι. Ιδιαίτερα στο χωριό Φρύξα, έχουμε αναφορές για σημαντικές ζημιές και ρηγματώσεις σε οικίες. 
Στόχος μας είναι να γίνει το δυνατόν ακόμη και μέσα στην ημέρα η καταγραφή όλων των ζημιών και στη συνέχεια θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση για να δούμε τι θα κάνουμε και με τα σχολεία, αφού πρώτα πάρουμε ενημέρωση και από τα σεισμολογικά κέντρα της χώρας που παρακολουθούν το φαινόμενο".

Αξίζει να αναφέρουμε πως κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, ο τελευταίος διαπίστωσε στο οδικό δίκτυο προς το χωρίο Φρύξα, ρηγματώσεις στο οδόστρωμα, κάτι το οποίο αναμένεται να ελεγχθεί, αν και κατά πόσο προήλθε από τον σεισμό και πόσο σοβαρό είναι για την ασφάλεια όσων διέρχονται από το σημείο.

 

07.50 Ζημιές σε σπίτια αλλά και κατολισθήσεις προκάλεσε ο σεισμός των 5,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, που σημειώθηκε χθες βράδυ , με επίκεντρο τα Κρέστενα Ηλείας. Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Αχαΐα και στη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Σήμερα κλειστά θα είναι λόγω του σεισμού τα σχολεία της Τοπικής Κοινότητας Φιγαλείας, για προληπτικούς λόγους, όπως ανακοίνωσε η  Πρόεδρος, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τα σχολεία του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, μετά από απόφαση του Δημάρχου Σάκη Μπαλιούκου, προκειμένου να γίνει έλεγχος για τυχός ζημιές, σύμφωνα με το iliaoikonomia.gr.Για το σεισμό ενημερώθηκε η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, ενώ αυτοψίες θα κάνουν στην περιοχή μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος.

Οι σεισμολόγοι μελετούν το φαινόμενο, που έβγαλε έντρομους του κατοίκους από τα σπίτια τους  και οι οποίοι πέρασαν νύχτα αγωνίας.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Ευθύμιο Λέκκα «είναι υπερβολικά νωρίς για να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός» και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι ο δομημένος ιστός της Ηλείας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας αντέχει σε πολύ μεγαλύτερους σεισμούς, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας». Ο καθηγητής επεσήμανε επίσης πως όλα τα επιστημονικά επιτελεία μελετούν  και καταγραφούν στενά το φαινόμενο.

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στη Δυτική Ελλάδα- Ζημιές σε σπίτια στην Κρέστενα- Κατολισθήσεις στην Πύργου-Τριπόλεως- ΒΙΝΤΕΟ με την στιγμή της δόνησης

Όπως είπε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης στο newsIT, ο σεισμός εγινε σε περιοχή με αρκετά ενεργά ρήγματα και κατα 80% πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Το εστιακό βάθος είναι στα 15 χιλιόμετρα και γι' αυτο εγινε τόσο αισθητός.

«Ο σεισμός ήταν “βαρβάτος”, πολύ δυνατός. Τόσο η έντασή του όσο και η διάρκειά του έγιναν ιδιαίτερα αισθητές σε όλην την περιοχή», δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ο Παναγιώτης Κολαΐτης, κάτοικος Κρεστένων.

Όπως δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, ο σεισμός ήταν επιφανειακός στα πρώτα 10 χλμ, για αυτό και έγινε τόσο αισθητός.

Ο πρόεδρος της ΤΚ Καλλιθέας, Δημήτρης Μπίθας είπε στην εφημερίδα Πατρίς ότι, «ο κόσμος τρόμαξε και βγήκε στους δρόμους από την ένταση του σεισμού. Μέχρι τώρα έχουμε ζημιά μόνο σε ένα σπίτι στον κεντρικό δρόμο της Καλλιθέας, όπου έπεσαν μερικά κεραμίδια. Το πρωί θα μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερη εκτίμηση».

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Βασίλης Διαμαντόπουλος βρέθηκε αμέσως στα Διάσελλα, όπου ήταν συγκεντρωμένοι αρκετοί κάτοικοι, τρομαγμένοι από τον σεισμό, και δήλωσε ότι «ζημιές έχουν σημειωθεί στο παλιό χωριό, και με το ξημέρωμα θα έχουμε εικόνα ολοκληρωμένη».

Οι μικρότερες σε μέγεθος δονήσεις συνεχίστηκαν στη διάρκιεα της νύχτας.

Hλεία: Οι μετασεισμοί που έγιναν στη διάρκεια της νύχτας


Πολλές είναι οι ζημιές από το σεισμό. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές στην ιστορική κωμόπολη της Κρέστενας πολλά παλιά κτίρια έχουν υποστεί ζημιές από τη δόνηση, ενώ σε πολλά τμήματα της πόλης έχουν τοποθετηθεί κορδέλες για λόγους κινδύνου.

Ιδιαίτερα σοβαρές ζημιές υπέστη κατοικία οικογένειας στην Κρέστενα.

Στο σπίτι διαμένει τετραμελής οικογένεια που μετά το σεισμό ήταν αναγκασμένη να ξεσπιτωθεί αφού τμήμα της τοιχοποιίας αποκολλήθηκε και έμεινε στον αέρα.

Το συγκεκριμένο κτίριο είχε “πληγωθεί” και πάλι από σεισμό, όμως σύμφωνα με πληροφορίες το δάνειο για την επισκευή που ζήτησε ο ιδιοκτήτης ουδέποτε εγκρίθηκε με αποτέλεσμα η κατάσταση του κτιρίου να επιδεινωθεί, σύμφωνα με το ilialive.gr

Όπως ανέφερε ο αντιπερειφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος,  οι ζημιές έχουν καταγραφεί σε σπίτια των κοινοτήτων Φρίξα, Διάσελο, Γρέκα, αλλά και στην πόλη της Κρέστενας και αφορούν κυρίως σε πτώσεις σοβάδων.
Επίσης, υπάρχουν αναφορές για κατολισθήσεις στην εθνική οδό Πύργου - Τρίπολης στο ύψος της γέφυρας του Ερυμάνθου.


Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανδρίτσαινας - Κρεστένων Σάκη Μπαλιούκο σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας θα υπάρχει σαφώς καλύτερη εικόνα για την κατάσταση.

"Είναι νωρίς ακόμα. Η νύχτα μας δυσκολεύει. είναι γεγονός πως ήταν έντονο το φαινόμενο και στην περιοχή που εκδηλώθηκε υπάρχουν παλιοί οικισμοί όπως η Φρίξα, ο Γρύλλος, το Γραίκα και μας ανησυχεί η κατάσταση που θα βρούμε το πρωί, είπε στο ilialive.gr

(φωτό από κατάστημα-σούπερ μάρκετ στην Ανδρίτσαινα)

(φωτό από κατάστημα-σούπερ μάρκετ στην Α...

(φωτό από κατάστημα-σούπερ μάρκετ στην Ανδρίτσαινα)

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις