Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στα μπλόκα αποφασίζουν σήμερα για τον αγώνα τους οι αγρότες- Στους δρόμους παραμένουν και στη Δυτική Ελλάδα

Στα μπλόκα αποφασίζουν σήμερα για τον αγ...

Μπλόκα στις Εθνικές

Σε δύο συσκέψεις θα ληφθούν οι αποφάσεις των αγροτών για τις περαιτέρω αγωνιστικές κινήσεις τους. Σήμερα Τρίτη στις 13.00, στον Κόμβο της Νίκαιας, θα προσέλθουν οι αγρότες που συσπειρώνονται γύρω από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων. Στη Σίνδο, στις 12.00, θα προσέλθουν αγρότες από τα υπόλοιπα μπλόκα. Και στις δύο συσκέψεις, θα εκπροσωπηθούν αγρότες από όλα τα σημεία της χώρας.

Στη σύσκεψη θα τεθούν επί τάπητος συγκεκριμένες προτάσεις εν όψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό και θα οριστεί η αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μπλόκα στη Δυτική Ελλάδα

Παραμένουν τα μπλόκα των αγροτών στη Δυτική Ελλάδα

Τις εθνικές οδούς Πατρών-Πύργου και Αντιρρίου-Ιωαννίνων έχουν αποκλείσει αγρότες της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας.Aγρότες της Αχαΐας έχουν παρατάξει τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στη ΝΕΟ ε Πατρών - Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας, της Ηλείας σε Μαραθιά και Κουρτέσει και αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν "στρατοπεδεύσει" στην  εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο ύψος του Κεφαλόβρυσου και στην γέφυρα του Ευήνου, κοντά στο Μεσολόγγι.

Μπλόκο στήνουν αγρότες και στη ΝΕΟ Πατρών  - Κορίνθου στην Αιγιάλεια.Ακόμη, στην Βόνιτσα της Αιτωλοακαρνανίας, υπάρχουν δύο μπλόκα των αγροτών, στις περιοχές Άγιος Νικόλαος και Κανδήλα

 

Νέο μπλόκο στα Ιωάννινα

Το απόγευμα της Δευτέρας, αγρότες και κτηνοτρόφοι από τον νομό Ιωαννίνων, με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, βρέθηκαν στο 10ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κακκαβιάς, όπου έστησαν νέο μπλόκο στην Ήπειρο.

«Συντονιζόμαστε με όλη την Ελλάδα. Ο αγώνας θα είναι νικηφόρος. Δεν υπάρχει επιστροφή», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο Μιχάλης Τζίμας, μέλος της συντονιστικής και Γραμματέας Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

«Άκαμπτο» το μπλόκο της Νίκαιας

2.500 χιλιάδες τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί στη Λάρισα, στο μπλόκο της Νίκαιας, ενώ, σύμφωνα με τους οργανωτές, αναμένονται περισσότερα.

«Θα κλιμακώσουμε. Είναι ήδη μεγάλη η κινητοποίηση, θα συντονιστούμε και θα αποφασίσουμε τις περαιτέρω δράσεις μας. Δεν υποχωρούμε, γιατί δεν έχουμε να πάμε πουθενά», δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο στην «Εφ.Συν.» ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της ΕΟΑΣ Ν. Λάρισας.

Σήμερα στη 1 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί σύσκεψη και στη Νίκαια προκειμένου να αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων και το διεκδικητικό πλαίσιο.

Η εικόνα σε κεντρική και δυτική Μακεδονία

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, είναι συγκεντρωμένα περισσότερα από 1.600 τρακτέρ, με το μπλόκο να ενδυναμώνεται διαρκώς και να ενισχύεται με διάφορες παραγωγικές και επαγγελματικές ομάδες. Το απόγευμα της Δευτέρας οι αγρότες άνοιξαν προσωρινά το τελωνείο, ωστόσο, δηλώνουν ότι το επ' αόριστον κλείσιμο ισχύει και θα ανοίγουν το τελωνείο όταν υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση στην άλλη πλευρά.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στον Νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα και για ένα δίωρο, από τις 12 το μεσημέρι, θα κλείσουν και σήμερα συμβολικά το δρόμο, «εμποδίζοντας τους αυτοκινητιστές που επιθυμούν να περάσουν από το τελωνείο».

Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή.

Στον νομό του Κιλκίς, το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου. Και  12.00-14.00 έγινε συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος, ενώ δύναμη του μπλόκου κατευθύνεται ήδη στο τελωνείο Δοϊράνης.

Στον Νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη, ενώ στον νομό Πέλλας έχουν στηθεί τρία μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας 700 τρακτέρ. Και στους δύο Νομούς έγιναν αποκλεισμοί, από τις 12.00 μέχρι και τις 14.00. Τα μπλόκα στο Νομό Πέλλας βρίσκονται στον κόμβο Μελισσίου, στον περιφερειακό δρόμο Γιαννιτσά -Έδεσσα, στον κόμβο Μανδάλου και λίγο πριν από τη γέφυρα στα Σέρβικα, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Γιαννιτσών-Έδεσσας.

Στην είσοδο στη Χαλκηδόνα είναι παρατεταγμένα περισσότερα από 600 τρακτέρ και προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς. Στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι και στα Βασιλικά ανατολικής Θεσσαλονίκης και προχωρούν και σήμερα σε συμβολικούς αποκλεισμούς.

Στον Νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και σήμερα αναμένεται να φθάσουν και μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ.

Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα. Στο σημείο βρίσκονται από χθες περισσότερα από 100 νταλίκες, φορτηγά, ταξί και τουριστικά λεωφορεία.

Στον κόμβο Νησελίου στην Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας, το μπλόκο αριθμεί πάνω από 600 τρακτέρ, ενώ από το πρωί της Δευτέρας κατέφθασαν στο σημείο και κτηνοτρόφοι του Νομού Ημαθίας. Υπό σκέψη βρίσκονται στον κόμβο της Κουλούρας για το εάν θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός. Το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 650 τρακτέρ.

Και στην Πελοπόννησο

Οι αγρότες της Πελοποννήσου διατηρούν μικρές δυνάμεις σε όλα τα μπλόκα που έχουν δημιουργήσει.

Στο μπλόκο του Βλαχιώτη υπάρχουν τριάντα τρακτέρ και λίγα αγροτικά αυτοκίνητα. Σχεδόν ίδια δύναμη και στα μπλόκα των Κροκεών, της Λίμνης Γυθείου, ενώ από σήμερα άλλο ένα μπλόκο έχει δημιουργηθεί στη Λακωνία στο ύψος της Συκιάς του δήμου Μονεμβασιάς.

Στην Αρκαδία, οι αγρότες της ΠΑΣΥ το πρωί της Δευτέρας απέκλεισαν την είσοδο των γραφείων του ΟΓΑ Πελοποννήσου για ένα δίωρο, ενώ μετακίνησαν το μπλόκο στο 10ο χλμ. Τρίπολης - Νεστάνης πλησίον του κόμβου Βυτίνας και έχουν περί τα 25 τρακτέρ.

Στην Αργολίδα παραμένουν τα μπλόκα της Δαλαμανάρας με 15 τρακτέρ και στο Κουτσοπόδι με διπλάσια δύναμη, ενώ στην Κορινθία αποχώρησε η μεγάλη δύναμη αγροτών που υπήρχε το Σαββατοκύριακο.

Παγκρήτιο συλλαλητήριο την Παρασκευή

Στην Κρήτη συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν την Παρασκευή με παγκρήτιο συλλαλητήριο και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Την ίδια μέρα έχει προγραμματιστεί και η πανελλήνια απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και άλλων σωματείων και φορέων.

Σε πορεία κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου που εναντιώνονται από κοινού με τους συναδέλφους τους από την υπόλοιπη Κρήτη για το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και αφορά και στον κλάδο τους.

Για το λόγο αυτό αποφάσισαν την ερχόμενη Τετάρτη να αποκλείσουν από το πρωί τον κυκλοφορικό κόμβο επί της Εθνικής Οδού στον Βόρειο οδικό άξονα του Ατσιπόπουλου.

Αγρότες κτηνοτρόφοι, θα συγκεντρωθούν στα Τρία Μοναστήρια, από όπου στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στην Εθνική οδό, την ίδια ώρα όπου αντίστοιχα θα κινηθούν οι συνάδελφοί τους σε Ηράκλειο και Λασίθι.

Αγροτικά μπλόκα στις εθνικές οδούς Πατρών – Πύργου και Αντιρρίου – Ιωαννίνων


Στο... νοσοκομείο τα τρακτέρ

Με τα τρακτέρ στο νοσοκομείο της Ρόδου θα ανέβουν σήμερα στις 10 το πρωί οι αγρότες της Ρόδου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία και για την κατάσταση της υγείας στο νησί, καθώς πριν από λίγη ώρα αποφασίστηκε να «παντρέψουν» τα δύο καυτά θέματα.

Συγκεκριμένα, σε συνάντηση που είχαν στην Περιφέρεια οι αγρότες που βρίσκονται στο κέντρο της Ρόδου όλες αυτές τις ημέρες, με τον πρόεδρο του Περιφερειακού συμβουλίου, Θωμά Σωτρίλη και τον αντιπεριφερειάρχη, Φιλήμονα Ζαννετίδη, ειπώθηκε από τους τελευταίους ότι είναι μια ευκαιρία μαζί με το θέμα των αγροτών να «σηκώσουν» και το μείζον θέμα που ταλανίζει τη Ρόδο, αυτό της υγείας.

Έτσι, παρά τις ελάχιστες διαφοροποιήσεις που υπήρξαν, οι αγρότες συμφώνησαν και αύριο Τρίτη, στις 10 το πρωί, να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο χώρο του νοσοκομείου, έπειτα από συνεννόηση με τους συλλόγους εργαζομένων.

Μάλιστα, αναμένεται να μεταβούν εκεί με τα τρακτέρ, έχοντας λάβει όλα τα μέτρα ώστε να μην ενοχλήσουν τη διέλευση προς και από το νοσοκομείο.

Σημειώνεται ότι τα τρακτέρ έχουν «τραβήξει χειρόφρενο» στο κέντρο της πόλης της Ρόδου για 5η ημέρα σήμερα και αύριο μετά την κινητοποίηση στο νοσοκομείο, αναμένεται να γίνουν γνωστές οι περαιτέρω κινήσεις τους.

Κάλεσμα Αποστόλου και Φίλη για διάλογο

Να προσέλθουν στον διάλογο με τον πρωθυπουργό με συγκεκριμένες προτάσεις κάλεσε τους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ ζήτησε να αναλογιστούν τι τους περιμένει αν φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια συμφωνία που δημιουργεί δυσκολίες και αυτές τις δυσκολίες πρέπει να τις υπηρετήσουμε, είπε ο Βαγγέλης Αποστόλου (ΣΚΑΪ) και πρόσθεσε: «Είναι όμως διαχειρίσιμες». Υποστήριξε ότι δεν μπορεί οι αγρότες να ζητούν «να πάρει πίσω όλα τα μέτρα η κυβέρνηση» την ώρα που υπάρχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.

Επανέλαβε ότι το φορολογικό των αγροτών δεν είναι μέσα στην πρώτη αξιολόγηση. «Δεν υπάρχει ούτε νομοσχέδιο φορολογικό ούτε ασφαλιστικό, αλλά υπάρχει μια συμφωνία που λέει "λύστε το ασφαλιστικό για να πάμε παραπέρα". Ανοιχτά είναι όλα στη διαπραγμάτευση. Και θα τα δούμε» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Φίλης τόνισε (ΕΡΤ) ότι η κυβέρνηση δεν έχει κρυφούς άσσους, αλλά θέλει ειλικρινή διάλογο για να λυθούν τα προβλήματα και κυρίως για να υπάρξει προοπτική για τον αγροτικό τομέα. Σημείωσε πως χωρίς κοινοτικά κονδύλια, την επόμενη πενταετία δεν υπάρχει ζωή στην ύπαιθρο, ενώ υποστήριξε πως «δεν είναι στο ήθος της κυβέρνησης η χαρτοπαιξία αλλά ο ειλικρινής διάλογος».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις