Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Τα... μαζεύει ο Γιούνκερ για τις κοινές περιπολίες Ελλάδας-Τουρκίας μετά την έντονη αντίδραση της Κυβέρνησης

Τα... μαζεύει ο Γιούνκερ για τις κοινές ...

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποτέ δεν πρότεινε κοινές περιπολίες", λένε τώρα οι Ευρωπαίοι

Τα «μαζεύουν» από την Κομισιόν για τις χθεσινές δηλώσεις Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν επανάφερε το θέμα των κοινών περιπολιών Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο λέγοντας ότι του προκαλεί έκπληξη που η Αθήνα αντιδρά σε κάτι τέτοιο. «Να τσακωνόμαστε για 10 χλμ. θαλάσσιου πλάτους στο Αιγαίο;» αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων.

Η δήλωση προκάλεσε τις αντιδράσεις της κυβέρνησης με αποτέλεσμα σήμερα η Κομισιόν μέσω κύκλων να κάνει λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεων Γιούνκερ. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποτέ δεν πρότεινε κοινές περιπολίες Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά καλύτερη φύλαξη των ελληνικών/ευρωπαϊκών συνόρων, αρμοδιότητα που ανήκει στα κράτη - μέλη της ΕΕ, δηλαδή στην Ελλάδα» αναφέρουν οι εν λόγω κύκλοι.

Υποστηρίζουν ότι οι δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρερμηνεύτηκαν ενώ σημειώνουν ότι «αυτό που προτείνει - η Επιτροπή - είναι αποτελεσματικότερη βοήθεια και διάσωση των προσφύγων που βρίσκονται σε κίνδυνο μέσω ενίσχυσης των τεχνικών μέσων αλλά και συντονισμένων περιπολιών με τη συμμετοχή και της FRONTEX, όπως προβλέπει η προτεινόμενη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας».

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ εννοούσε», τονίζουν οι πηγές της Κομισιόν, ότι «είναι απαράδεκτο να πνίγονται άνθρωποι μεταξύ Τουρκίας και Λέσβου ή Κω, δηλαδή σε μια απόσταση 10 χλμ, και ότι μια καλύτερη συνεννόηση και συντονισμός μεταξύ ελληνικών και τουρκικών Αρχών θα έσωζε πολλές ζωές». «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει επιπλέον τον επόμενο μήνα τη σύσταση Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης» προσθέτουν επίσης.

Μετά τις δηλώσεις Γιούνκερ το Μέγαρο Μαξίμου διεμήνυσε την ενόχλησή του ξεκαθαρίζοντας ότι το θέμα των κοινών περιπολιών θεωρείται λήξαν. Διπλωματικές πηγές μάλιστα τόνιζαν ότι τέτοιο θέμα «δεν έχει τεθεί ποτέ σε κανένα ευρωπαϊκό συμβούλιο».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ.Μουζάλας που είπε ότι οι κοινές περιπολίες δεν έχουν κάτι να προσφέρουν «πρόκειται για κάτι που κινείται στη σφαίρα της φαντασίας».

 

Πηγή: tvxs.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις