Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Μεγαλώνει η εκκλησία της Αγ. Βαρβάρας - Η ιστορία του ναού και το χρονικό των προσπαθειών επέκτασης - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: Μεγαλώνει η εκκλησία της Αγ. Βαρβ...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Μηχανήματα εκσκαφής κατεδάφισε διπλανό κτίσμα

Εργοτάξιο θύμίζει ο χώρος περιμετρικά του ιερού ναού της Αγ. Βαρβάρας. Μηχάνημα εκσκαφής προχώρησε στην κατεδάφιση διπλανού κτίσματος, στην εκκλησία της Αγ. Βαρβάρας. Οι προσπάθειες για επέκταση του ναού έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια όταν κρίθηκε μικρός σε χωρητικότητα για τον πληθυσμό της περιοχής.

Σχεδόν όλα τα εκκλησάκια της Πάτρας κτίστηκαν με πρωτοβουλίες κατοίκων στους οποίους. Στην περίπτωση του Ι. Ν. ΑΓ. Βαρβάρας ακολουθήθηκε ο εντελώς αντίθετος δρόμος, μιας και, όπως μαρτυρείται, ο Ναός απετέλεσε την απαρχή για την νότια επέκταση της πόλεως συνεπικουρούμενης φυσικά και της πληθυσμιακής ανάπτυξης που ακολούθησε.

Στις αρχές τη δεκαετίας του ’30 ο Ναός γίνεται «αυτόνομος» και γίνεται πράξη η ίδρυση της Ενορίας της Αγ. Βαρβάρας, με πρώτο εφημέριο τον π. Σοφοκλή Παπαδόπουλο. Το 1934 πραγματοποιείται η πρώτη προς τα δεξιά επέκταση του Ι. Ναού, της οποίας την εποπτεία είχε η συσταθείσα τότε Εκκλησιαστική Επιτροπή, ενώ νέα επέκταση πραγματοποιείται το 1938. Λείπει η διακόσμηση, η οποία όμως συντελείται και αυτή μερικά χρόνια αργότερα με έξοδα του εργολάβου δημοσίων έργων Κ. Κωστόπουλου, ενώ την όλη επίβλεψη της διακόσμησης είχε ο επίτροπος Δημήτρης Μαρινάκης.

Με το πέρασμα των χρόνων, η περιοχή της Αγ. Βαρβάρας επεκτείνεται και απλώνεται με ραγδαίο τρόπο και είναι φανερή η ανάγκη για οικοδόμηση ενός μεγαλυτέρου Ναού. Το εγχείρημα αναλαμβάνει ο μακαριστός ιερέας Ευάγγελος Μήτσης. Αγοράζει το οικόπεδο μεταξύ των οδών Ιεροθέου-Μεσολογγίου-Σμύρνης και Παναχαϊκού. Ο επόμενος προϊστάμενος του Ι. Ναού π. Γεώργιος Παπασταύρου, νυν εφημέριος Παντανάσσης Πατρών, θέτει τα θεμέλια ενός μεγάλου Ναού αφιερωμένου στον Απ. Παύλο. Τις εργασίες συνέχισε ο Αρχ. Νικόδημος Πετρόπουλος που τον διαδέχθηκε και μέχρι σήμερα ο νέος Ι. Ναός προχωρεί στην ολοκλήρωση του, από δε το 1974 αποκόπηκε από τον Ι. Ν. Αγ. Βαρβάρας και απετέλεσε ξεχωριστή ενορία.

Ο Ναός της Αγ. Βαρβάρας, με τις μικρές διαστάσεις δεν μπορούσε να λύσει το πρόβλημα των ενοριτών, γιατί η ενορία εξακολουθούσε να απλώνεται. Νέος προϊστάμενος και πρόεδρος του Εκκλ. Συμβουλίου ορίστηκε ο ιερέας Γερασιμάγγελος Στανίτσας. Διέβλεψε την ανάγκη του Ναού και το 1982 συνέχισε με το νέο Εκκλ. Συμβούλιο το έργο όχι μόνο της ανακαίνισης αλλά και επέκτασης από την πλευρά της οδού Καποδιστρίου.

Πάνω από είκοσι χρόνια εργάστηκε με επιμονή και με την βοήθεια των πιστών ενοριτών ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ναού – εξοπλισμός, διακόσμηση εσωτερικά (αγιογραφίες) και εξωτερικά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις