Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έκκληση από το "Άλμα Ζωής" Αχαίας στον υπουργό υγείας - Το Νοσοκομείο στο Ρίο δεν έχει εξειδεικευμένους χειρουργούς μαστού

Έκκληση από το "Άλμα Ζωής" Αχα...

Μετά την πρόσφατη συνταξιοδότηση του καθηγητού ιατρού κου Δημ. Κούκουρα

Ανοικτή επιστολή – έκκληση προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξάνθο απέστειλε το προεδρείο του Συλλόγου Γυναικών με καρκίνο μαστού ν. Αχαΐας "Άλμα Ζωής", με ημερομηνία 7 Οκτωβρίου 2015.

Στην επιστολή τους η πρόεδρος του ΔΣ Λιολιώ Κολυπέρα και η γραμματέας Πάκυ Καραλή επισημαίνουν στο νέο υπουργό υγείας την μεγάλη ανησυχία και αγωνία τους για το γεγονός της έλλειψης εξειδικευμένων χειρουργών μαστού στο Πανεπιστημιακό Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου, στην Πάτρα.

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή.

"Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Η Πρόεδρος και το Δ.Σ του Σ.Γ.Κ.Μ. «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν.ΑΧΑΙΑΣ, με την σημερινή μας επιστολή, θέλουμε να σας μεταφέρουμε την αγωνία και την ανησυχία μας για την έλλειψη, από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της ευρύτερης περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστημιακό Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου, εξειδικευμένων χειρουργών μαστού, μετά την πρόσφατη συνταξιοδότηση του καθηγητού κου Δημ. Κούκουρα και την παλαιότερη του επίσης καθηγητού κου Ε.Τζωρακοελευθεράκη.

Κύριε Υπουργέ, πέρα από την δική μας διαπίστωση και ανησυχία, γινόμαστε καθημερινά δέκτες καταγγελιών και παραπόνων για την έλλειψη αυτή. Χιλιάδες γυναίκες, δεν ξέρουν πια που να απευθυνθούν, αφού το Νοσοκομείο δεν εξυπηρετεί πια τέτοια περιστατικά και με δεδομένο ότι και το άλλο γενικό νοσοκομείο της Πάτρας δεν διαθέτει εξειδικευμένο τμήμα για τον μαστό, πόσο μάλλον τα άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Το Πανεπιστημιακό Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου ήταν η κορωνίδα και υπήρξε πρωτοπόρο στον χειρισμό του καρκίνου του μαστού για αρκετές δεκαετίες τώρα. Με την αποχώρηση των δυο καθηγητών δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κενό για ολόκληρη την περιφέρεια της Δυτ. Ελλάδας, ενώ όλη αυτή η συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία δεκαετιών, δυστυχώς, χάθηκε μεμιάς από την έλλειψη ή την μη πρόβλεψη διάδοχης κατάστασης.

Η προσωρινή αναπλήρωση ή τα ευχολόγια για πιθανή μελλοντική μόνιμη πρόσληψη εξειδικευμένου γιατρού δεν μπορούν να αναπληρώσουν το τεράστιο κενό, που υπάρχει ΣΗΜΕΡΑ.

Ξέρετε πολύ καλά ότι η ασθένεια και ο ασθενής δεν είναι κάτι που μπορεί να περιμένει για την θεραπεία του αύριο…, σε 10 μέρες…, τον άλλο μήνα…., πολύ δε περισσότερο τον άλλο χρόνο. Ο καρκίνος μαστού κυριολεκτικά «θερίζει», τουλάχιστον στην περιοχή μας και δεν περιμένει λεπτό, ενώ περισσότερο από ποτέ η προσφυγή στο δημόσιο νοσοκομείο είναι αδήριτη ανάγκη, λόγω του γνωστού οικονομικού περιβάλλοντος.

Επιπλέον η έλλειψη αυτή του εξειδικευμένου γιατρού, που θα διαγνώσει και θα χειριστεί ανάλογα τον καρκίνο του μαστού, καθιστά αναποτελεσματικές σε μεγάλο βαθμό και όσες προσπάθειες γίνονται προκειμένου να περάσουμε το μήνυμα της πρόληψης-έγκαιρης διάγνωσης, με συνέπειες δραματικές, όχι μόνο για την ίδια την ασθενή και την ζωή της, αλλά και σε οικονομικοτεχνικό επίπεδο για το κοινωνικό κράτος και τις δαπάνες υγείας.

Η ανάγκη, λοιπόν, είναι πλέον επιτακτικά και πολύπλευρα, άμεση. Κρέμονται ζωές από την θεραπεία στον σωστό χρόνο, και ασφαλώς είναι κάτι που και σεις γνωρίζετε πολύ καλά.

Κύριε Υπουργέ, προσβλέπουμε στην ευαισθησία σας και σας παρακαλούμε θερμά να ενσκήψετε σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Αναμένουμε να προχωρήσετε άμεσα σε πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση, υπερβαίνοντας γραφειοκρατικά εμπόδια, γιατί το ζήτημα κυριολεκτικά «καίει» και επιζητά λύσεις, σωστές, άμεσες και μόνιμες. Το απαιτούν, αλλά και το αξίζουν οι γυναίκες της ευρύτερης περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδος. Το απαιτούν και το αξίζουν, αν μη τι άλλο, οι δοκιμαζόμενοι πολίτες  αυτής της χώρας.

Με Εκτίμηση

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

H Πρόεδρος του Συλλόγου Λιολιώ Κολυπέρα

Η Γραμματέας Πάκυ Καραλή".

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις