Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Εὐρώπη < εὐρύς + ὤψ (αυτή που έχει μεγάλα μάτια)

Εὐρώπη < εὐρύς + ὤψ (αυτή που έχει με...

Του Στάθη Πολίτη

Θαρρείς σαν στοιχειό, πλανάται το πνεύμα της Ευρώπης, πάνω από κάθε σύνοδο κορυφής και κάθε eurogroup. Πάνω από κάθε τεχνοκρατική και οικονομοκεντρική ανάλυση του μέλλοντος της Ευρωζώνης, πλανάται σαν φάντασμα το πάλαι ποτέ ιδεώδες του κοινού μας βίου.

Πότε αλήθεια ξεκίνησε ο δρόμος της απώλειας; Πότε αποφασίσαμε να αφήσουμε στην άκρη τα νήματα του Πολιτισμού που μας ενώνουν και να επικεντρωθούμε αποκλειστικά σε νομίσματα, ελλείμματα και δημοσιονομικούς στόχους; Πότε αποφασίσαμε πως Ευρώπη είναι οι κεντρικές τράπεζες και το ευρώ και όχι ο Όμηρος και ο Μπετόβεν;

Μικρή σημασία έχει. Αυτό που μετρά είναι το πώς θα αξιοποιήσουμε την τρέχουσα κρίση, που μοναχά στην επιφάνειά της είναι οικονομική -στην ουσία της είναι κρίση αξιών και ταυτότητας. Πώς θα εμφυσήσουμε ξανά το ευρωπαϊκό πνεύμα του κοινού τόπου στους κουρασμένους και αποπροσανατολισμένους ευρωπαίους. Πώς θα εκκινήσουμε για ένα ταξίδι που θα μας οδηγήσει στην ανακάλυψη του πώς θέλουμε να είναι η Ευρώπη του 21ου αιώνα.

Πρέπει να πιάσουμε το νήμα από την αρχή. Να θέσουμε τα καίρια ερωτήματα, να αντιμετωπίσουμε τα θέματα ταμπού, να ψηλαφίσουμε όλα όσα μας φέρνουν κοντά και να ιάσουμε εκείνα που μας πληγώνουν και μας διαιρούν. Να μετουσιώσουμε σε πράξη την απόφαση πως -με τα λόγια του Καμύ- "η δική μας Ευρώπη είναι μια κοινή περιπέτεια που θα την συνεχίσουμε".

Να επανεξετάσουμε τις ρίζες του ευρωπαϊκού ιδεώδους -τον πλουραλισμό, τη διαλεκτική, την ποικιλομορφία των σκέψεων- και να τις επαναδιατυπώσουμε εντός του σύγχρονου πλαισίου των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Να στοχεύσουμε στην αναγέννησή του, που θα βασίζεται σε μία καινή ισορροπία ανάμεσα στις διαχρονικές αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού και σε τάσεις και ρεύματα της νέας εποχής. Και πάνω απ' όλα, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, έτσι όπως η ίδια η μούσα του Δία μας καλεί -με μάτια μεγάλα και ορίζοντες ανοιχτούς.


Στάθης Πολίτης
Επιχειρηματίας
MSc HRM & IER (LSE)

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις