Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ηλεία: Απόγνωση μετά το χαλάζι...

Ηλεία: Απόγνωση μετά το χαλάζι...

Περίμεναν μια βροχή, ήρθε η καταστροφή…

Περίμεναν μια βροχή για να ποτιστεί η γη… και ήρθε η καταστροφή. Οι αγρότες της ανατολικής πλευράς του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και δη των Τ.Κ Κάμενας, Λούβρου και Ξηροκάμπου, είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται από τη σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ούτε 10 ούτε 20, αλλά 45 ολόκληρα λεπτά, το χαλάζι, σε μέγεθος καρυδιού - όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι - «χτυπούσε» ανελέητα ελιές, αμπέλια, εσπεριδοειδή και κήπους. Οι παραγωγοί, ανήμποροι να αντιδράσουν, έβλεπαν τους κόπους και τα έξοδά τους να ισοπεδώνονται. Κι όλα αυτά, τέσσερις μόλις μήνες από τον παγετό που είχε πλήξει την περιοχή και είχε «κάψει» το σύνολο της παραγωγής πορτοκαλιού, προκαλώντας ζημιά και στο φυτικό κεφάλαιο. Τέσσερις μήνες μετά και η αποζημίωση, ακόμα δεν έχει φτάσει στα χέρια τους…

Δεν έμεινε τίποτα όρθιο…

Οι κάτοικοι είχαν να «δουν» βροχή από το Πάσχα. Και «παρακαλούσαν» να ρίξει λίγο νερό, να ποτιστούν ελιές και αμπέλια. Αλλά, αυτό που συνέβη το απόγευμα της Δευτέρας, δεν το είχαν ξαναδεί. Το μέγεθος του χαλαζιού πρωτόγνωρο, ενώ η ένταση και η διάρκεια της χαλαζόπτωσης δεν είχαν προηγούμενο.

Όλα τα κλήματα στους αμπελώνες της περιοχής είναι τσακισμένα. Οι κλάρες τους σπασμένες και τα φύλλα τιναγμένα στη γη. Οι ελιές όλες «ραβδισμένες» από το χαλάζι και ο ανθός τους χτυπημένος σε τέτοιο βαθμό που - όπως σημειώνουν οι παραγωγοί - δεν πρόκειται να σωθεί τίποτα. Και φέτος - εξηγούν οι κάτοικοι - περίμεναν καλή παραγωγή και σε κρασί και σε λάδι.

Οι ζημιές όμως δεν περιορίστηκαν εκεί, αφού το χαλάζι προκάλεσε ολοκληρωτική καταστροφή και στις καλλιέργειες πατάτας, ενώ μεγάλη ζημιά έχει κάνει και στα εσπεριδοειδή, ενώ όλοι οι κήποι που είχαν φυτέψει οι κάτοικοι για να έχουν δυο λαχανικά στο σπίτι τους, ισοπεδώθηκαν.

Περιμένουν τους εκτιμητές…

Οι παραγωγοί και οι τοπικοί φορείς, ζητούν από τον ΕΛΓΑ να στείλει άμεσα τους εκτιμητές ώστε να καταγράψουν την πραγματική εικόνα της ζημιάς και να μπορέσουν να αποζημιωθούν. Τουλάχιστον για να καλύψουν τα έξοδα που έχουν κάνει μέχρι στιγμής και να μπορέσουν να κάνουν κάποιες παρεμβάσεις μήπως και σώσουν το φυτικό κεφάλαιο. Γιατί, η παραγωγή, είναι πια πεπεισμένοι ότι έχει καταστραφεί στο μεγαλύτερο ποσοστό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυτική Αχαΐα: Σε απόγνωση δεκάδες αγρότες – Μεγάλες ζημιές στις ελιές από το χαλάζι – "Καταστραφήκαμε", δηλώνουν στο thebest.gr

 

patrisnews.com

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις