Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Γέφυρα Ρίου - Αντιρίου και Αττική Οδός καλούνται σε διαπραγματεύσεις για μείωση διοδίων

Γέφυρα Ρίου - Αντιρίου και Αττική Οδός κ...

Μαζί με τους άλλους οδικούς άξονες

Η επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης δεν περιλαμβάνει μόνο τους υπό κατασκευή οδικούς άξονες, αλλά και τις παραχωρήσεις α' γενιάς, όπως η Αττική Οδός και η Γέφυρα Ρίο - Αντίρριο, δήλωσε από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών κ.Χρήστος Σπίρτζης.

 

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΠαΣοΚ κ. Δημητρίου Κωνσταντόπουλου σχετικά με τη μείωση του κόστους διέλευσης από τη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης», ο κ. Σπίρτζης σημείωσε ότι το υπουργείο ετοιμάζει «ένα εξειδικευμένο σχέδιο ανά παραχώρηση, προκειμένου να καλέσουμε τους παραχωρησιούχους για διαπραγμάτευση» υπογραμμίζοντας ότι θα κληθούν τόσο η Γέφυρα όσο και η Αττική Οδός στις συζητήσεις.

 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, το υπουργείο έχει θέσει έξι στόχους τόσο για τα ολοκληρωμένα όσο και για τα εν εξελίξει έργα παραχώρησης, όπως:

 

- Τη δημιουργία ενός πανελλαδικού, υβριδικού, αναλογικού συστήματος διοδίων

- Τη μείωση των διοδίων

- Τη χρήση δεικτών για την πορεία της οικονομίας σε σχέση με τη μεθοδολογία ορισμού της τιμής των διοδίων

- Τις ελεύθερες διελεύσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες συμπολιτών, όπως τα ΑμεΑ

- Τη δωρεάν διέλευση εντός των γεωγραφικών ορίων ενός δήμου

- Τη θέσπιση συγκεκριμένου αριθμού δωρεάν διελεύσεων ανά μήνα για μόνιμους κατοίκους προκειμένου να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην εργασία τους.

 

«Η διαπραγμάτευση δεν είναι πολύ εύκολη ιστορία» παραδέχθηκε ο κ. Σπίρτζης, ο οποίος σημείωσε ότι εάν θέλουν οι παραχωρησιούχοι να υπάρξει μία «πραγματικά βιώσιμη κατάσταση, θα ανταποκριθούν στο μοντέλο που θα δώσει το υπουργείο».

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών υπογράμμισε ότι το υπουργείο δεν ζητεί μείωση διοδίων με αντάλλαγμα την αύξηση του χρόνου παραχώρησης, αλλά τη χρήση μεταβλητών δεδομένων, προκειμένου εάν αυξάνεται ο κυκλοφοριακός φόρτος και τα έσοδα, να μειώνεται αντίστοιχα η περίοδος παραχώρησης και το αντίστροφο.

 

Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για την απόδοση των κεφαλαίων (IRR) των παραχωρησιούχων, είπε ο κ. Σπίρτζης, ο οποίος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να είναι μεταβλητό και να προσαρμόζεται στις οικονομικές εξελίξεις.

 

Μεγάλο το overbooking στο ΣΕΣ

 

Σε άλλη ερώτηση του βουλευτή Ηλείας της ΝΔ κ. Κωνσταντίνου Τζαβάρα σχετικά με την κατασκευή του δυτικού τμήματος της «Ολυμπίας Οδού», ο κ. Σπίρτζης επανέλαβε ότι ο διαγωνισμός της προηγούμενης κυβέρνησης για την κατασκευή του τμήματος Πάτρα - Πύργος ως δημοσίου έργου ήταν προβληματικός και για αυτό τον λόγο ακυρώθηκε. Μάλιστα, αναφερόμενος στην τμηματική δημοπράτηση του έργου Πάτρα - Πύργος, τόνισε ότι θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι ο «νόμος Χατζηδάκη» περί δημοσίων συμβάσεων δεν μπορούσε να εφαρμοστεί, καθώς απουσίαζε το δευτερογενές δίκαιο, οι μελέτες του έργου είχαν διαφορετικό καθεστώς έγκρισης και η χρηματοδότηση δεν ήταν εξασφαλισμένη.

 

Ο κ. Σπίρτζης αποκάλυψε ότι η υπερδέσμευση πόρων (overbooking) στο νέο ΕΣΠΑ είναι υπερβολικά υψηλή, καθώς ο προϋπολογισμός των έργων στη νέα προγραμματική περίοδο είναι εκτροχιασμένος και ανέφερε ότι πέντε μεγάλα οδικά έργα έχουν πρόβλημα χρηματοδότησης, καθώς, ενώ απαιτούνται 1,6 δισ. ευρώ για την αποπεράτωσή τους, υπάρχουν μόνο 430 εκατ. ευρώ.

 

Πρόκειται για τα έργα του άξονα προτεραιότητας 3:

 

Πάτρα - Πύργος (375 εκατ. ευρώ)

Καλό Νερό - Τσακώνα (150 εκατ. ευρώ)

Άκτιο - Δυτικός Άξονας (130 εκατ. ευρώ)

Παράκαμψη Χαλκίδας (180 εκατ. ευρώ)

Τα «κομμένα τμήματα» του Ε65, Λαμία - Ξυνιάδα και Τρίκαλα - Εγνατία (770 εκατ. ευρώ).

 

Σημειωτέον ότι βάσει του σχεδιασμού της προηγούμενης κυβέρνησης, το τμήμα Τρίκαλα - Εγνατία του Ε65 δεν θα υπήρχε στο ΣΕΣ και διερευνήθηκε το ενδεχόμενο ένταξής του στο «πακέτο Γιούνκερ».

 

Ο κ. Σπίρτζης σημείωσε ότι η συνολική χρηματοδότηση του συγκεκριμένου άξονα προτεραιότητας είναι 430 εκατ. ευρώ, όταν το κόστος των εν λόγω ενταγμένων έργων είναι 1,6 δισ. ευρώ. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ακόμη και εάν αξιοποιηθούν όλες οι πιστώσεις του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) έως και το 2018, θα υπάρχει χρηματοδοτικό κενό ύψους 727 εκατ. ευρώ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάτρα: Η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου γίνεται τουριστικό αξιοθέατο - Περιήγηση σε πυλώνα της γέφυρας και σε εκθεσιακό χώρο - ΦΩΤΟ


 

Πηγή:tovima.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις