Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ο Βαρουφάκης κάνει πρωθυπουργικές δηλώσεις: "Εκλογές - δημοψήφισμα αν δεν μας εγκρίνουν οι εταίροι μας"

Ο Βαρουφάκης κάνει πρωθυπουργικές δηλώσε...

Μια ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και δημοψηφίσματος στην Ελλάδα σε περίπτωση που οι εταίροι εν τέλει απορρίψουν τις προτάσεις της Ελλάδας αφήνει ο υπουργός Οικονομικών,σε συνέντευξή του στην ιταλική «Corriere della Serra», μια ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Όπως έχω πει στον πρωθυπουργό μου, δεν είμαστε ακόμα κολλημένοι στις θέσεις μας. Μπορούμε να πάμε σε εκλογές, να καλέσουμε ένα δημοψήφισμα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης, με την εφημερίδα να συμπληρώνει στη δήλωση του έλληνα υπουργού πως το δημοψήφισμα θα μπορούσε να είναι για την παραμονή στο ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, σε περίπτωση αύξησης των πιέσεων από την πλευρά των πιστωτών, άφησε το Σάββατο και ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Βαρουφάκης αφήνει μάλιστα αιχμηρά υπονοούμενα για πιέσεις που ασκούνται στην ελληνική κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας «πολιτική επιλογή» το πότε θα σταματήσει η «δηλητηριώδης» συζήτηση για Grexit στην Ευρώπη.

Εκφράζει ταυτόχρονα την έντονη δυσαρέσκειά του με τη στάση που τηρεί η ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως η Ευρωτράπεζα επέτρεψε σε προηγούμενες «συντηρητικές» κυβερνήσεις να αυξήσουν το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων, ενώ τώρα αρνείται να δώσει αυτό το δικαίωμα στην Αθήνα.

«Η ΕΚΤ είναι πολύ ‘της πειθαρχίας’ με την Ελλάδα [...] Έχει μειώσει την ευελιξία μας», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών εξηγεί πως η Ελλάδα δεν ζητά νέο δάνειο στήριξης από τους εταίρους-πιστωτές, αλλά ένα «συμβόλαιο για την ανάπτυξη» που θα έχει τρεις πυλώνες: Την αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, μια έξυπνη ανταλλαγή του χρέους με νέα ομόλογα – που θα συνδέονται με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας – και ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθεί με ομόλογα που μπορεί να εκδώσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Παραδέχεται πως έως τώρα το Eurogroup έχει απαντήσει με σιωπή στο τρίπτυχο ελληνικό σχέδιο, εξηγώντας πως η Ευρώπη είναι ένα «μεγάλο πλοίο που χρειάζεται χρόνο για να αλλάξει πορεία» και προσθέτοντας πως όταν η αλλαγή έρχεται από μια κυβέρνηση της αριστεράς, αυτό προκαλεί ανησυχίες σε ευρωπαϊκούς κύκλους.

skai.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις