Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ο τέως Γάλλος Πρόεδρος Ζισκάρ Ντ'Εστέν δήλωσε - Μόνη λύση για την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ

Ο τέως Γάλλος Πρόεδρος Ζισκάρ Ντ'Εστέν δ...

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και φίλος της Ελλάδος, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos.

Ο Γάλλος πρώην πρόεδρος (ο οποίος όπως θυμόμαστε είχε στηρίξει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην προσπάθεια του να μπει η χώρα μας στην Ευρωπαική κοινότητα την δεκαετία του ’70) δήλωσε ότι ο καλύτερος τρόπος να λύσει η Ελλάδα την κρίση χρέους της είναι να φύγει από το ενιαίο νόμισμα.

«Το θεμελιώδες ερώτημα είναι αν μπορεί να ανακάμψει ή όχι η ελληνική οικονομία και να ευημερήσει με ένα νόμισμα ισχυρό όσο το ευρώ. Η απάντηση είναι σαφώς αρνητική. Η Ελλάδα πρέπει να μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της», είπε ο Ντ'Εστέν.

Πρόσθεσε δε, όπως γράφει το σάιτ της εφημερίδας Έθνος, ότι πιστεύει πως μία έξοδος από το ευρώ υπό ευνοϊκούς όρους είναι δυνατή και θα επιτρέψει μία επιστροφή της αργότερα. «Η ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη το 2001 ήταν ένα λάθος. Ήμουν εναντίον τότε. Και οι Γερμανοί επίσης. Τη δέχτηκαν επειδή άλλοι, κυρίως στη Γαλλία, επέμειναν σε αυτό», τόνισε ο πρώην Πρόεδρος.

Ο Ζισκάρ ντ' Εστέν σε άλλο σημείο της συνέντευξής του υπογράμμισε ότι μία ελληνική έξοδος από το ευρώ δεν σημαίνει απαραίτητα και αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνοντας ως παράδειγμα χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Σουηδία και την Τσεχία, οι οποίες έχουν επιλέξει το δικό τους νόμισμα, παρόλο που είναι μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης.

«Οι προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης βασίζονται σε μία υποτίμηση του νομίσματος. Απλώς επειδή το πρόγραμμα είναι αδύνατο να εκτελεστεί με ένα ισχυρό νόμισμα. Η ελληνική παραγωγή δεν μπορεί να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της με το ευρό, παρά την τρέχουσα ισχύ του. Συνεπώς δεν μπορεί να εφαρμόσει το οικονομικό της πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κατώτατου μισθού και της κοινωνικής πρόνοιας», πρόσθεσε.

«Δεν θα έπρεπε ωστόσο να πούμε ότι αυτό είναι μία αποτυχία της Ευρώπης. Η Ελλάδα διατηρεί ακόμη τη θέση της στην ΕΕ. Εγκαταλείποντας το ευρώ, θα είναι σαν να ακολουθεί το παράδειγμα της Βρετανίας, της Σουηδίας, της Τσεχίας κλπ. που ποτέ δεν υιοθέτησαν το ενιαίο νόμισμα. Η ομαλή διαδικασία εξόδου, μπορεί να γίνει ειρηνικά, για το συμφέρον όλων. Θα είναι σαν να λέμε μία "φιλική έξοδος".

Η Ελλάδα χρειάζεται να υποτιμίσει το νόμισμά της. Αν όχι, η κατάσταση θα επιδεινωθεί, επιφέροντας μία πολύ χειρότερη κρίση», προειδοποίησε ο Γάλλος πρώην πρόεδρος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις