Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

O πρώτος Χορός της Ένωσης Συντακτών Πατρών στα 1928- Με το κέρδος που απέφερε η χοροεσπερίδα προικοδοτήθηκε ένα ορφανό κορίτσι

O πρώτος Χορός της Ένωσης Συντακτών Πατρ...

Από τότε κι ως το 1940 ο χορός της Ενώσεως Συντακτών ήταν η επισημότερη εκδήλωση κάθε Καρναβαλιού

Το 1928 η Ένωσις Συντακτών Πατρών οργάνωσε για πρώτη φορά επίσημο αποκριάτικο χορό, στο Δημοτικό Θέατρο τις 23 Φεβρουάριου. Με το κέρδος που απέφερε η χοροεσπερίδα προικοδοτήθηκε ένα ορφανό κορίτσι που ο πατέρας του είχε σκοτωθεί στον πόλεμο. Η οργάνωση της εκδηλώσεως ήταν υποδειγματική σε όλες τις λεπτομέρειες. Ο διάκοσμος του θεάτρου εντυπώσιασε. Τον είχαν επιμεληθεί ο ζωγράφος Νίκος Ατζαρίτης, ο ανθοκόμος Νικ. Μαρούδας και οι δημοσιογράφοι Αριστείδης Μικρούτσικος και Γ. Διδυμιώτης.

Από τότε κι ως το 1940 ο χορός της Ενώσεως Συντακτών ήταν η επισημότερη εκδήλωση κάθε Καρναβαλιού. Οι άνδρες όλοι φορούσαν σμόκιν ή φράκο. Οι κυρίες έξωμες τουαλέτες και οι αξιωματικοί μεγάλη στολή. Κάθε χρόνο μια ωραία νέα εκλεγόταν «Βασίλισσα του χορού». Μερικές χρονιές μια από τις έγγαμες χαρακτηριζόταν «η κομψότερη κυρία» της βραδιάς.

Την τελευταία Κυριακή του Καρναβαλιού του 1928 έκανε στην Πάτρα διαβολεμένο κρύο. Έτσι ματαιώθηκε η συνηθιζόμενη τότε νυκτερινή «κηδεία» του Καρνάβαλου, επειδή δεν προσήλθαν... τεθλιμμένοι φίλοι. Το κρύο επίσης ήταν η αιτία που δεν παρουσιάστηκε μεγάλη προσέλευση στους τελευταίους χορούς, που διαλύθηκαν ενωρίτερα από ό,τι συνήθως.

 

 

 

Σ.Σ. Το thebest.gr δημοσιεύει αποσπάσματα από το βιβλίο «Το Καρναβάλι της Πάτρας» του αλησμόνητου δημοσιογράφου και συγγραφέα Νίκου Ε. Πολίτη που είχε πρωτοκυκλοφορήσει πριν από περίπου 30 χρόνια, το 1986 επανεκδίδεται σε μία ολοκαίνουρια, επικαιροποιημένη έκδοση με νέο εξώφυλλο από τις εκδόσεις του Γιάννη Πικραμένου σε συνεργασία με το thebest.gr. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015 εν μέσω δηλαδή της τελευταίας εβδομάδας της φετινής Πατρινής αποκριάς, στο ξενοδοχείο Αστήρ, στις 20.00 το βράδυ.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight