Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σαν σήμερα εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος - Επί ημερών του εξελέγησαν 32 νέοι Μητροπολίτες

Σαν σήμερα εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Χρισ...

Μεταξύ αυτών και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος

Πριν ακριβώς 7 χρόνια, τα ξημερώματα της 28ης Ιανουαρίου του 2008 εκοιμήθη ο ιδιαίτερα αγαπητός και λαοφιλής Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, ο οποίος δεν ήταν ένας συνηθισμένος, συμβατικός ιεράρχης.

Υπήρξε όπως έγραψε στο αφιέρωμα της εφημερίδας Παραπολιτικά ο Γιάννης Βασιλακόπουλος, ένας θρησκευτικός ηγέτης που υπέγραψε, υποδαύλισε και πρωτοστάτησε σε κοινωνικές ζυμώσεις, σε αλλαγές στην ίδια μας τη σκέψη που άλλοτε φάνταζαν απίστευτες. Στις ημέρες του μακαριστού Χριστόδουλου (Χρήστος Παρασκευαίδης το όνομα του) η κοινωνία μετείχε στα της εκκλησίας και η εκκλησία στα της κοινωνίας ως ακοίμητος και ακάματος αρωγός κατά τον Γιάννη Βασιλακόπουλο.

Ίσως η πιο σημαντική του προσφορά ήταν ο έξυπνος τρόπος που μπόρεσε να προσεγγίσει την νεολαία λέγοντας το περίφημο ελάτε στην εκκλησία όπως είστε, με το σκουλαρίκι. Κατάφερε να μιλήσει στην γλώσσα της νέας γενιάς και να πιάσει τον παλμό και το ενδιαφέρον της ενώ αλησμόνητα έχουν μείνει τα ανέκδοτα που έλεγε.

Γεννημένος το 1939 πέρασε τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του στην Ξάνθη ενώ μέσα στον πόλεμο το 1941 η οικογένεια του μετακόμισε στην Αθήνα, στην περιοχή της Κυψέλης. Καθοριστική για την μετέπειτα πορεία του ήταν η γνωριμία του με τον αρχιμανδρίτη Καλλίνικο μετέπειτα Μητροπολίτη Πειραιώς με τον οποίο ίδρυσαν την αδελφότητα Χρυσοπηγή στα τέλη της δεκαετίας του '50 παρέα και με τον νυν Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιο.

Χειροτονήθηκε διάκονος το 1961 σε μοναστήρι των Μετεώρων και είναι άξιο αναφοράς πως ένα χρόνο αφότου πήρε με άριστα το πτυχίο της Θεολογικής σχολής, διορίστηκε Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά από διαγωνισμό, το 1968. Το 1974 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού στον Βόλο, νεότατος στα 35 του χρόνια όπου και παρέμεινε έως τις 28 Απριλίου του ’98 που εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Είναι επίσης αξιοσημείωτο πως επί των ημερών του εξελέγησαν 32 νέοι Μητροπολίτες, ένας εκ των οποίων ήταν και ο Χρυσόστομος (Χρήστος Σκλήφας) πρώην αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, στις 19 Φεβρουαρίου 2005, στην Αποστολική Μητρόπολη των Πατρών.

Από τις σημαντικές στιγμές της δεκαετούς θητείας του Χριστόδουλου ως Αρχιεπίσκοπος ήταν αναμφίβολα και η πολυσυζητημένη επίσκεψη του στο Βατικανό όπου συναντήθηκε και συλλειτούργησε με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’ τον Δεκέμβριο του 2006.

Η περιπέτεια της υγείας του ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2007 όταν και εισήχθη με έντονους πόνους στο Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών. Εκεί διαπιστώθηκε ότι έπασχε από καρκίνο στο παχύ έντερο και στο ήπαρ – συκώτι. Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του ήταν στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς του 2008 όταν και άκουσε τα κάλαντα από τον Ποντιακό σύλλογο. Στην εξόδιο ακολουθία του χιλιάδες κόσμου απέτισαν φόρο τιμής στη μνήμη και στο πρόσωπο του, κόσμος που είχε συρρεύσει από όλη την χώρα. Ετάφη στο Α’ Κοιμητήριο της Αθήνας. Πριν καταλήξει ο κυρός Χριστόδουλος είχε μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με πολλές ελπίδες, ωστόσο το μόσχευμα που είχε βρεθεί δεν ήταν εν τέλει συμβατό.

Την Τρίτη 27/1/2015 στο τέλος της Θείας λειτουργίας και της εορτής των ονομαστηρίων του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμου, τελέστηκε στο νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση της ψυχής του κυρού Χριστόδουλου. Ήσαν παρόντες μαζί και με τον Πατρών και συμπροσευχήθηκαν συνολικά δεκατρείς αρχιερείς, αριθμός ρεκόρ θα λέγαμε.

Ακολουθεί τιμής ένεκεν το Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα που είχε στείλει το 2008, τέσσερις εβδομάδες πριν εγκαταλείψει τα εγκόσμια, όπου τα λόγια του πραγματικά φαντάζουν δραματικά επίκαιρα και σήμερα και αξίζει να τα έχουμε στο μυαλό μας ως παρακαταθήκη.

«Αγαπητά μου Παιδιά,

Αν υπάρχει κάτι στη ζωή μας που δεν τιθασεύεται, αυτό είναι η αέναη κίνηση του χρόνου. Το σήμερα γίνεται χθες εν ριπή οφθαλμού, και το αύριο σήμερα και χθες. Κι εμείς παρασυρόμεθα προς το τέρμα της πορείας μας, εκόντες άκοντες, παρακολουθούντες τα γεγονότα που περνούν από μπροστά μας, χωρίς αναστρέψιμη ελπίδα.

Αυτή είναι η μοίρα των θνητών. Κι αλλοίμονο σ” εκείνους που δεν έχουν ακόμη βρει την απάντηση στο πρόβλημα του θανάτου. Την απάντηση τη δίδει μόνο η χριστιανική πίστη.

Η Ιστορία γεννά τα γεγονότα. Κι εμείς συμπράττουμε σ’ αυτό, άλλοι για το καλό και άλλοι για το κακό. Η ελευθερία μας είναι το κριτήριο της ευθύνης μας. Μακάριοι οι έχοντες προοπτική αιωνιότητας στη ζωή τους. Αλλοιώς είναι σάρκες, έκδοτοι σε πάθη ατιμίας, πρόθυμοι για κάθε τι που ευτελίζει την ύπαρξή μας.

Ο κόσμος θα ήταν διαφορετικός αν κάθε άνθρωπος θυμόταν την Θεία καταγωγή του και ευθυγράμμιζε τη ζωή του με τις αρχές που απορρέουν από αυτή. Δυστυχώς όμως αυτό δεν συμβαίνει.

Κάθε Πρωτοχρονιά είναι συμβατική αφετηρία μιας νέας προσπάθειας. Κανείς ασφαλώς δεν θέλει να ζει σ’ ένα κόσμο παρακμής, αντιφάσεων, αλληλοσυγκρουομένων συμφερόντων, αδικίας και αμοραλισμού.

Η κατάσταση δεν αλλάζει μαγικά και μηχανικά. Χρειάζονται να πολλαπλασιασθούν οι άνθρωποι που κάνουν Αντίσταση.

Που παραμένουν πιστοί στις παραδόσεις μας, στις αξίες μας, στην ιστορία μας και στους αγώνες μας. Οι αναθεωρητές πολύ κακή συγκυρία επέλεξαν για να γκρεμίσουν από τις καρδιές των Ελλήνων τα κάστρα των θυσιών.

ΣΤΑΘΗΤΕ ΟΛΟΙ ΟΡΘΙΟΙ στις επάλξεις σας και μη ξεπουλήσετε τα πρωτοτόκια μας.

Διδάξτε στα παιδιά σας την αλήθεια, όπως την εβίωσαν οι αείμνηστοι Πατέρες μας. Ο λαός μας ξέρει να υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσιά του.

Το έχει κατ” επανάληψιν αποδείξει. Και θα το αποδείξει και πάλι. Αντίσταση και Ανάκαμψη. Για να ξαναβρούμε ότι έχουμε χάσει, για να υπερασπισθούμε ότι κινδυνεύει.

Ευλογημένο το 2008 – Χρόνια πολλά

Με πατρική αγάπη και ευχές

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ».

Eπιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις