Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Eνδιαφέρουσα Ημερίδα του Forum Ανάπτυξης 2014 πραγματοποιήθηκε στην γειτονική Ηλεία

Eνδιαφέρουσα Ημερίδα του Forum Ανάπτυξης...

Επίκεντρο ήταν η βιωματική παρουσίαση της παραγωγικής δραστηριότητας από εκπροσώπους εταιρειών της Ηλείας

Η βιωματική παρουσίαση της παραγωγικής δραστηριότητας από εκπροσώπους εταιρειών της Ηλείας που έχουν ήδη κατακτήσει στην πράξη μεγάλο μέρος των εγχώριων αγορών και του εξωτερικού με την επιστημονική τεκμηρίωση των συνθηκών που απαιτούνται στην νέα εποχή για μία οικονομική αναζωογόνηση του νομού, ήταν το συμπέρασμα της επιτυχημένης Ημερίδας που διοργάνωσε το βράδυ της Τετάρτης 17 Δεκεμβρίου 2014 η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα της Δυτικής Ελλάδας «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» στο Επιμελητήριο Ηλείας με θέμα «Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Πράξη».

Η Ημερίδα Ηλείας, που τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και του Europe Direct με συνδιοργανωτή τον ΟΑΕΔ και είχε την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Ηλείας και της Παναγιωτόπουλος ΑΒΕΕ, ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των εργασιών του πολυσυνεδρίου-έκθεση Forum Ανάπτυξης 2014.

Ως κεντρικά  ζητήματα αναδείχθηκαν,  η έλλειψη υποδομών, η αναζήτηση χρηματοδοτήσεων για την υλοποίηση έργων που θα δώσουν μία νέα πνοή ζωής στην Ηλεία και οι συμπληρωματικές συνέργειες μεταξύ φορέων των τριών νομών για την ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών με στόχο την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος που μίλησε με θέμα «Παραγωγική ανασυγκρότηση στην Ηλεία», αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην διάθεση κονδυλίων για την υλοποίηση έργων, υποστήριξε ότι μοναδική χρηματοδοτική πηγή πλέον είναι το ΕΣΠΑ καθώς και την αναγκαιότητας της αξιοποίησης του κονδυλίου των 580 εκ ευρώ για την εκπόνηση μελετών που θα συνδέει την παραγωγική δραστηριότητα με την αύξηση της απασχόλησης του ενεργού πληθυσμού του νομού και την εξωτερίκευση των δράσεων των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και εκτός των συνόρων της χώρας.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος του ΟΑΕΔ κ Γιάννης Καρβέλης αναφέρθηκε στις «Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης», θέτοντας τις βάσεις μέσω της εκπαίδευσης στελεχιακού δυναμικού της συνεργασίας του ΟΛΠ Πατρών με το Λιμενικό Ταμείο του Κατακόλου σε μία συνέργεια με κοινό όφελος και των δύο πυλών εισόδου στην Δυτική Ελλάδα παραμερίζοντας την διαφορετική φυσιογνωμία δραστηριοτήτων και χρήσης που έχουν. Παράλληλα μίλησε για τις πολιτικές του οργανισμού σε σχέση με την μείωση της ανεργίας και την αύξηση του ενεργητικής  απασχόλησης.

Ο κ. Θανάσης Γιανναδάκης πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμ. Δυτ. Ελλάδος αναφέρθηκε στις προοπτικές και τους στόχους για τον ρόλο της Ηλείας στην Περιφερειακή Ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση, αναδεικνύοντας την σημαντικότητα για την επίτευξη του στόχου αυτού της ολοκλήρωσης του συνόλου του φυσικού αντικειμένου της Ολυμπίας Οδού και των συνδετήριων αξόνων με τους βασικούς αναπτυξιακούς πόλους της περιοχής (Άραξος, Κυλλήνη, Κατάκολο, ΒΙΠΕ Πατρών) και της ανάδειξης του αεροδρομίου του Αράξου ως Διεθνούς Περιφερειακού Αεροδρομίου το οποίο θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον Τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή αλλά και θα αποκτήσει διεθνή χαρακτηριστικά αερομεταφορών για την εξυπηρέτηση της εξαγωγιμότητας της Περιφερειακής παραγωγής.

Τόνισε τη σημασία της σύνδεσης μεταξύ του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα με τον Τουρισμό στην Ηλεία, ώστε να ανακοπεί η εισαγωγή προϊόντων και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η παραγωγική βάση της περιοχής και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αρνητική επίπτωση που θα έχει μια πιθανή ανάπτυξη των «all inclusive» τουριστικών εγκαταστάσεων τόσο στην εγχώρια παραγωγή και τουρισμό όσο και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχουν στη διάβρωση των ακτών που θα ενταθεί από την ανάπτυξη τέτοιων υποδομών. Εστίασε στην σύνδεση του επιστημονικού ερευνητικού τομέα με την παραγωγική δραστηριότητα και τόνισε τη σημασία της «τριγωνικής» σύνδεσης «Πόλων Καινοτομίας- Παραγωγής-Αυτοδιοίκησης».

Τέλος, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΤΕΕ/Τμ. Δυτ. Ελλάδος και βρίσκονται σε εξέλιξη για το φυσικό αέριο και την εκπαίδευση του τεχνικού δυναμικού στον τομέα των υδρογονανθράκων, ενώ έκανε ειδικότερες αναφορές σε πρωτοβουλίες του ΤΕΕ/ Δυτ. Ελλάδας για την Ηλεία. Στο πλαίσιο αυτό απεύθυνε ανοικτό κάλεσμα συνεργασίας με τους φορείς της Δυτικής Ελλάδας για την προώθηση της ανάπτυξης της περιοχής και την παραγωγική ανασυγκρότηση της στην πράξη.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος αναφέρθηκε στην «Γαστρονομία και τον Τουρισμό» αναδεικνύοντας πως οι δύο αυτοί τομείς συνδέονται και μπορούν να συμβάλλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής, ενώ καυτηρίασε την στάση του Υπουργού ΥΠΕΚΑ κ Μανιάτη που δεν ανταποκρίθηκε στην δέσμευσή του να κατέλθει στον Πύργο και να παρουσιάσει τον σχεδιασμό για την ανταποδοτικότητα των ωφελειών από την εξόρυξή τους στο Κατάκολο, στην τοπική κοινωνία.

Ο κ. Σάκης Καρβέλης υπεύθυνος του Europe Direct της ΠΔΕ μίλησε για το ρόλο του γραφείου που είναι ενημερωτικός και έχει την δυνατότητα να συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση με την κοινοποίηση των προγραμμάτων που τρέχουν στην Ε.Ε. για την επενδυτική επέκταση σε όλους τους τομείς.

Ο κ. Παρασκευάς Παρασκευόπουλος Πρόεδρος της Αλφειός Ρόδι ΑΕ μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιήθηκε μέχρι σήμερα η επιχείρηση για την ολοκληρωμένη παραγωγική διαδικασία της επεξεργασίας ροδιού και την πρόσβασή της στις αγορές.

Ο κ. Φώτης Παναγόπουλος μίλησε για το πώς το «Κτήμα Σταυρόπουλος» μπήκε στο χάρτη της οινοποιίας και το τι μέχρι σήμερα έχει γίνει ώστε τα προϊόντα της εταιρείας να βελτιωθούν ποιοτικά και  να στέκονται στην διεθνή αγορά.

Ο κ. Σάκης Μπριντζίκης ανέλυσε το πώς η επιχείρησή του «Κτημα Μπριντζίκης» μέχρι σήμερα έχει κάνει βήματα στο χώρο της οινοποιίας και στέκεται πλέον και στην διεθνή αγορά, για τις καινοτομίες που έχει υιοθετήσει καθώς και για τα μελλοντικά του βήματα.

Στο τέλος έγινε πολύ ουσιαστική συζήτηση που ανέδειξε μια σειρά από τοπικά και περιφερειακά θέματα αλλά και δρομολόγησε λύσεις μέσω της στενότερης επαφής και συνεργασίας των περιφερειακών φορέων. Έμφαση δόθηκε από πολλούς που έλαβαν το λόγο στο πώς οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αποκτήσουν καταρτισμένο προσωπικό με το χαμηλότερο δυνατό κόστος ζητώντας την συνδρομή του ΟΑΕΔ μέσα από υπάρχοντα ή νέα προγράμματα.

Την Ημερίδα, που συντόνισε ο δημοσιογράφος από την Ηλεία, Παναγιώτης Παυλόπουλος,  άνοιξε  ο εκδότης της εφημερίδας «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» Παναγιώτης Γιαλένιος που αναφέρθηκε στις φετινές σημαντικές εκδηλώσεις του Forum Ανάπτυξης σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία για την «Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Πράξη» αλλά και στις πολύπλευρες παρεμβάσεις που έχει η εφημερίδα ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια για την σφυρηλάτηση της ενδιαπεριφερειακής συνείδησης μέσα από δράσεις με αποδέκτες την κοινωνική και οικονομική ζωή των τριών νομών ως μία διοικητική περιφέρεια, αλλά και διαπεριφερειακά σε ολόκληρο τον Δυτικό Άξονα.

Στην Ημερίδα και στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου Ηλείας παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ηλείας Αιδεσιμότατος Π. Θεόδωρος Χαμάλης, ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής που απηύθυνε χαιρετισμό, ο περιφερειακός Διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας κ Χρήστος Ασημακόπουλος, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πολλά μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ηλείας, αρκετών παραγωγικών φορέων, επιχειρηματίες, διευθυντές τραπεζικών καταστημάτων και οργανισμών κ.ά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις