Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Μια ιδιαίτερη...ξενάγηση στην πόλη μέσα απο τα μάτια των κατοίκων της !

Πάτρα: Μια ιδιαίτερη...ξενάγηση στην πόλ...

Δείτε ΦΩΤΟ

Μια ιδιαίτερη ... ξενάγηση στην Πάτρα κάνει μέσα απο το κείμενό της στην Athensvoice.gr, Μαϊρα Πάγκαλου. Με πολλά προσωπικά στοιχεία επιχειρεί να γνωρίσει τα ...μυστικά της πόλης στους Αθηναίους και τους κατοίκους των υπόλοιπων περιοχών της χώρας που δεν έτυχε να περάσουν τα διόδια του Ριου...

Αν και δεν της φαίνεται, η πόλη μου είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Χτισμένη στους πρόποδες τους όρους «Παναχαϊκό», αποτελεί το δυτικό πέρασμα της Ελλάδας στην Ευρώπη ενώ η εντυπωσιακή γέφυρα Ρίου- Αντίρριου ενώνει την Πελοπόννησο με τη Στερεά Ελλάδα. Το ιδιαίτερο σε αυτήν την πόλη είναι ο διαχωρισμός της σε παλιά και νέα. Η δίοδος για την παλιά πόλη είναι τα σκαλιά της Αγίου Νικολάου. Ανεβαίνοντάς τα, ξαφνικά εμφανίζεται μπροστά σου ένα μεσαιωνικό κάστρο, δημιούργημα του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού τον 6αι μ. X.

Από εκεί η θέα είναι εξαιρετική. Στο υψηλότερο σημείο του κάστρου αρκεί μια στροφή γύρω από τον εαυτό σου. Τότε θα δεις το δασύλλιο, μακρινά βουνά, τις αραιοκατοικημένες γειτονιές της πόλης, το πυκνοκατοικημένο κέντρο της, την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα που είναι η μεγαλύτερη στα Βαλκάνια και ο πολιούχος της Πάτρας και πολύ γαλάζιο. Το γαλάζιο της θάλασσας. Το καλοκαίρι το κάστρο έχει ένα ακόμη αβαντάζ: τα ουζερί, που θα έλεγε κανείς ότι περικυκλώνουν το κάστρο. Όμως και το χειμώνα μπορεί κανείς να τρυπώσει στο «Στέκι του Πατέρα» και να απολαύσει ζωντανή μουσική, κρασάκι και μεζέδες πλάι στο μεσαιωνικό τοπίο.

Κοντά στο κάστρο βρίσκεται και το ρωμαϊκό ωδείο. Χωρητικότητα μέχρι 2.300 θεατές. Αν είστε τυχεροί μπορεί να βρεθείτε σε κάποια θεατρική παράσταση ή συναυλία. Παραπλεύρως του ωδείου θα δείτε την οδό Γερμανού. Ήταν η παλιά αγορά της Πάτρας. Χάθηκε η αγορά, έμειναν όμως μερικά από τα ομορφότερα νεοκλασσικά.

Σημειώνοντας τα ψηλά σημεία της Πάτρας δεν πρέπει να παραλείψουμε το Δασύλιο. Εκεί, θα ξεχάσεις το γκρίζο της πόλης και θα εισπνεύσεις καθαρό αέρα περπατώντας στο πράσινο. Μόλις ολοκληρώσεις τη βόλτα σου, πέρνα από το μοναδικό καφενείο που βρίσκεται εκεί και ατένισε τη θέα έχοντας την Πάτρα στρωμένη στα πόδια σου.

Κοιτώντας την πόλη από ψηλά θα παρατηρήσεις και κάτι ακόμα. Τις πάμπολες πλατείες της. Από τις πιο γνωστές η πλατεία Όλγας κοντά στα ΚΤΕΛ, η πλατεία Γεωργίου με το θέατρο «Απόλλων», η πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Παλιά Πόλη, η πλατεία των Ψηλών Αλωνίων με θέα όλη την Πάτρα και η πλατεία Τριών Συμμάχων η οποία βρίσκεται απέναντι από το μόλο και το λιμάνι.

Πεζόδρομοι ιδανικοί για περπάτημα. Ο πεζόδρομος της Ρήγα Φεραίου είναι γεμάτος όμορφα μαγαζάκια για ψώνια, καφετέριες και μικρές στοές με μπαράκια και καφέ με απίστευτα γλυκά. Τα σκαλάκια της Γεροκωστοπούλου γεμάτα ρεμπετάδικα και φαγάδικα. Τα ανεβαίνεις και βρίσκεσαι στον πεζόδρομο της Ηφαίστου. Ο πεζόδρομος αυτός είναι μια μικρή ιμιτασιόν της Ανδριανού στο Μοναστηράκι. Για τους Πατρινούς η ομορφότερη γειτονιά. Ανθισμένη τα πρωινά και γεμάτη μαγαζάκια τα δειλινά, πλημμυρίζει από κόσμο. Πολύχρωμα και όμορφα στολισμένα ουζερί και τσιπουράδικα θα σου πάρουν την κούραση από την περιήγηση στην πόλη.

Η Πάτρα έχει μία από τις καλύτερες αγορές, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Κάντε τα ψώνια σας στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου και της Ρήγα Φεραίου, στην Μαιζώνος, την Κορίνθου και την Ερμού.

Πηγή:athensvoice.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις