Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

H πρώτη δασκάλα των 5Ρυθμών στην Ελλάδα είναι Πατρινιά- Η Πάττυ Πετροπούλου σπούδασε ναυτιλιακά αλλά προτίμησε να ρίξει... άγκυρα στον διαλογισμό

  H πρώτη δασκάλα των 5Ρυθμών στην Ελλάδ...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

"Έχω βρεθεί σε αίθουσα με 70 ενήλικες και ένα βρέφος, έχω χορέψει με παππού 91 ετών και έχω μαθητή που δέν χάνει μάθημα σε καροτσάκι"

Η Πάττυ είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθρώπου που δεν έχει μάθει να ρίχνει άγκυρες. Προτιμάει τα ταξίδια στα ...ανοιχτά, ειτε αυτά αφορούν τις θάλασσες είτε τους πολλούς και ανεξιχνίαστους τόπους του μυαλού.

Για τα ταξίδια τα πρώτα, είχε όλες τις ευκαιρίες από μικρή,  με πολύ συχνές επισκέψεις στην Ευρώπη και την Αμερική αφού η μητέρα της είναι ταξιδιωτικός πράκτορας και ο πατέρας της ναυτιλιακός πράκτορας.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα και στην αρχή είπε να γίνει το..μήλο κάτω  από τη μηλιά, σπουδάζοντας ναυτιλικά.

Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές της ήρθε και η ...στροφή.

Αποφάσισε πως τα ναυτιλιακά δεν είναι ο δρόμος της και δεν γύρισε στην Πάτρα στην θέση υποδιευθυντή που την περίμενε στην επιχείρηση του πατέρα της.

Έμεινε στην Αθήνα και σε έναν χρόνο έγινε υπεύθυνη τεχνικής παραγωγής σε γνωστή εταιρία ηχοφωτιστικής κάλυψης μεγάλων events.

Mετά από  6 χρόνια επιτυχημένης πορείας στον κλάδο, αποφάσισε πως αρκετά με την θέα του τσιμέντου και γύρισε στην Πάτρα, στο πατρικό σπίτι απέναντι στην θάλασσα. Αυτό δέν κράτησε πολύ. Μετά από ιδιαίτερα επιτυχή πορεία στην διοργάνωση συνεδρίων στην Πάτρα, την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, πάλι κάτι δέν την ικανοποιούσε.

Με τα συχνά ταξίδια στην Ασία, βρήκε πως θέλει να ασχοληθεί, να μάθει και να διδάξει κάτι το οποίο θα έκανε την ίδια καλύτερο άνθρωπο και θα βοηθούσε και άλλους. Η yoga, o καθιστικός διαλογισμός, το ayuverdic massage ήταν καλά αλλά όχι ικανοποιητικά.

Και εκεί που νόμιζε πως είχε προσπαθήσει ό,τι είχε βρεθεί στο δρόμο της, αναπάντεχα τελείως, σε μια συναυλία των James, ανακάλυψε τους 5Ρυθμούς. Βλέποντάς τον τραγουδιστή και front man των James, Tim Booth να κινείται, όταν πολλοί πίστευαν πως ήταν υπό την επήρεια ουσιών, αυτή "είδε" κάτι άλλο. Του μίλησε και αυτός με περίσσιο ενθουσιασμό την κατηύθηνε.

Από τις αρχές του 2011 πετούσε κάθε μήνα στο εξωτερικό για να παρακολουθήσει σεμινάρια και να συγκεντρώσει τα προαπαιτούμενα για το Teachers Training στην Αμερική. Τώρα ζεί σε ένα μικρό χωριό έξω από την Πάτρα με τον σύντροφο και τον 6χρονο γιο τους, μέσα στην φύση και επιτέλους νιώθει πως έφτασε στο τέλος ενός κύκλου αναζήτησης και συνάμα την αφετηρία ενός κύκλου ανακάλυψης. Ο Tim Booth είναι πλέον συνάδελφός της και η Πάτρα είναι η μόνη πόλη με δάσκαλο 5ρυθμών στην Ελλάδα.

Για αυτό το λόγο η Πάττυ θα ξεκινήσει να κάνει μαθήματα και στην Αθήνα από του χρόνου ενώ πολλές περιοχές έχουν επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον για να κινηθούν μαζί της σε 5 ρυθμούς, όπως η Σαντορίνη, η Ρόδος και η Θεσσαλονίκη.

Προς το παρόν κάθε Κυριακή πρωί από τις 14 Δεκέμβρη και έπειτα, από 11.00-13.00 στην αίθουσα της Ελευθερίας Τσαφούλια στο Ρίον η Πάττυ θα εξασκεί τους Πατρινούς στους Ρυθμούς της και μας μιλάει γι' αυτήν τη νέα πρακτική διαλογισμού μέσω της κίνησης που σε κάνει  κυριολεκτικά... άλλον άνθρωπο.

Οι 5ΡΥΘΜΟΙ: ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ; ΤΙ ΑΠ΄ΟΛΑ;

«Oι 5Ρυθμοί πάνω απ'όλα είναι πρακτική, που σημαίνει ότι είναι κάτι στο οποίο μπορεί κανείς να εξασκείται για χρόνια και να εξελίσσεται μέσα από αυτό. Υπάρχουν 5 στάδια/χάρτες για να δουλέψει κανείς, που προσφέρουν άπειρο υλικό. Επίσης είναι αυτό που εμείς ονομάζουμε Διαλογισμό μέσω κίνησης. Ένα μότο της δημιουργού και εμπνεύστριάς τους, Gabrielle Roth, είναι "Κινήσου γρηγορότερα από όσο μπορείς να σκεφτείς". Μήν τρομάξεις, δέν σημαίνει ότι τρέχουμε ή χορεύουμε πάνω κάτω σαν τρελοί αλλά αυτός ήταν ο τρόπος της να βοηθήσει ανθρώπους να ξεκολλήσουν από το κεφάλι τους, την συνεχή σκέψη τους. Δέν είναι θεραπεία.»

Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΗΡΘΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ JAMES ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

«Ο Tim Booth, front man και τραγουσιστής τους είναι και αυτός δάσκαλος 5Ρυθμών, εδω και περίπου 20 χρόνια, αυτή η ελεύθερη κίνησή του, το τόσο ακομπλεξάριστα εκφραστικό και λυμένο σώμα του, μου κίνησε την περιέργεια, Τον βρήκα, του μίλησα και με κατήφθηνε.

Η ΑΡΧΗ ΕΓΙΝΕ....

«Κατά την διάρκεια του πρώτου σεμιναρίου 6 ημερών στο οποίο συμμετείχα. Από την πρώτη στιγμή ένιωσα πως αυτό που έκανα μου "μίλησε". Ένιωσα σαν να είχα επιστρέψει σπίτι μου και ο δρόμος (τρόπος) ήταν τόσο αβίαστος και εύκολος που αμέσως ένιωσα πως έπρεπε να βρω τρόπο να τον μοιραστώ!

H MEΘΟΔΟΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ...ΚΑΙ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Η Gabrielle ξεκίνησε να δημιουργεί "βλέπει" τους 5Ρυθμούς σε μικρή ηλικία, γύρω στα 20 της, πριν περίπου 50 χρόνια. Μελετώντας την ανθρώπινη κίνηση, τους ρυθμούς της φύσης και του σύμπαντος, περνώντας χρόνο με μεγάλους Δασκάλους όπως ο Dalai Lama, ο Osho, ο Fritz Perls (πατέρας της ψυχοθεραπευτικής μεθόδου Gestaldt) κ.ά κατάφερε να ολοκληρώσει την διδασκαλία της. Στην Αμερική και την Ευρώπη διδάσκεται τα τελευταια 35 περίπου χρόνια και στην Ελλάδα έκανε δειλα την εμφάνισή της πριν 4-5 χρόνια.»

ΟΙ 5ΡΥΘΜΟΙ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ....

«Σε όλους όσους έχουν σώμα και αναπνέουν! Με πόδια ή με καροτσάκι για πόδια. Παιδιά και παπούδες! Έχω βρεθεί σε αίθουσα με 70 ενήλικες και ένα βρέφος 1 έτους, έχω χορέψει με παππού 91 ετών και εχω μαθητή που δέν χάνει μάθημα (τα λίγα που έχω κάνει) σε καροτσάκι. Αλλά βασικά απευθύνεται σε όσους έχουν όρεξη να ζήσουν κάθε στιγμή, να συνεχίσουν να γνωρίζουν τον εαυτό τους, να επεκτείνουν τις δυνατότητές τους.»

ΤΟΥΣ 5ΡΥΘΜΟΥΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΣΥΝΗΘΩΣ.....

«Συνήθως βλέπεις ανθρώπους με ανώτερη πανεστημιακή εκπαίδευση, καθώς και ανθρώπους που έχουν "δουλέψει" με τον εαυτό τους ψυχοθεραπευτικά και έχουν την ανάγκη να σηκωθούν από τον καναπέ. Όμως υπάρχουν πάντα και οι σοφοί της ζωής, αυτοί που ξέρουν την ζωή επειδή την ζουν καθημερινά και με επίγνωση. Αυτοί είναι ακόμα πιό απελευθερωμένοι στην κίνησή τους. Στους 5Ρυθμούς η πηγή πληροφοριών είναι το σώμα και πάντα σε αυτό επιστρέφουμε, το σώμα δέν έχει την ικανότητα να πει ψέμματα, το μυαλό , ο εγωισμός μας μπορεί ακόμα και να μας εξαπατήσει.»

ΕΝΑ ΤΥΠΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ

«Κινούμαστε, άρα ιδρώνουμε. Η σωματική ευεξία είναι φυσικό επακόλουθο. Έπειτα, ο μαθητής έχει την ευκαιρία να απελευθερώσει εντάσεις και καταπιεσμένα συναισθήματα, μια αίθουσα 5Ρυθμών είναι το κατάλληλο και ασφαλέστερο μέρος για να το κάνει κανείς αυτό. Να βάλει τις φωνές χωρίς τον φόβο να κριθεί, να γελάσει ή να κλάψει δυνατά. “Οι άνθρωποι έρχονται εδώ για την Ελευθερία που μπορούν και βιώνουν” έχει πει η Gabrielle Roth. Είναι διαλογισμός μέσω κίνησης, οπότε δίνει ο,τι και ο καθιστικός διαλογισμός. Αυτογνωσία και συνειδητότητα. Με το πρώτο σε γνωρίζεις, με το δεύτερο αποκτάς πλήρη συνείδηση της κατάστασής σου. Και αυτό το τελευταίο είναι αξία ανεκτίμητη! Η πληροφορία που μπορεί να πάρει κανείς από το σώμα του είναι μόνο σωστή, το σώμα δέν μπορεί να πει ψέμματα.

Ένα μάθημα είναι συνήθως δίωρο, και περιέχει ζέσταμα υπό κάποια καθοδήγηση και ένα ή δύο Waves/Κύματα, που είναι αυτό που αποτελείται από τους 5Ρυθμούς, το Flowing/Ροή, Staccato/ Στακκάτο, Chaos/Χάος, Lyrical/Λυρικό και Stillness/ Aκινησία. Όλα αυτά γίνονται υπο την μουσική υπόκρουση που διαλέγει ο δάσκαλος ανάλογα με το τί έχει σκοπό να ασχοληθεί στο κάθε μάθημα. Δέν θα δεις ποτέ δάσκαλο να βάζει ενα cd στο player και να κάνει μάθημα. Οπότε στην εκπαίδευση μαθαίνουμε και dj προγράμματα! Για τους Έλληνες και γενικά για τους μεσογειακούς λαούς που δέν μας είναι εύκολος ο καθιστικός διαλογισμός, είναι εξαιρετικό εργαλείο. Στην Αμερική η πρακτική υπάρχει και διδάσκεται επίσημα τα τελευταία 40 χρόνια, όπου έχει ήδη μπει στην καθημερινότητα χιλιάδων ενηλίκων αμερικανών και παιδιών στα μοντεσοριαννά σχολεία. Το Albert Einstein school of Medicine εκπονεί ,και σύντομα θα εκδόσει, μελέτη για την θεραπευτική και ανασταλτική επίδραση των 5Ρυθμών σε ασθενείς που πάσχουν από την νόσο Αλτσχάιμερ»

ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ;

«Οι 5Ρυθμοί είναι πρακτική, φιλοσοφία και τρόπος θέασης της ζωής. Σε καμμία περίπτωση δέν είναι θεραπεία και ο δάσκαλος/καθοδηγητής δέν είναι θεραπευτής. Όμως κάνοντας τους 5Ρυθμούς τακτικά, ανοίγεται στον εξασκούμενο ένας θεραπευτικός δρόμος. Η προσωπική μου εμπειρία έχει δείξει πως άρχισα να αντιλαμβάνομαι κα να κατανοώ καλύτερα τον εαυτό μου, τις συμπεριφορές και τις αντιδράσεις μου. Αυτή η κατανόηση του εαυτού με οδήγησε στην αυτοσυγχώρεση και στην μετέπειτα κατανόηση των γύρω μου. Πια δέν είμαι τόσο κριτική απέναντι σε συμπεριφορές άλλων, μπορώ να δω τα πράγματα από μια άλλη πιό ολοκληρωμένη σκοπιά και βέβαια τα παίρνω όλα πιό ανάλαφρα! Είμαι πιό χαρούμενη και με λιγότερη έννοιες.»

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

«Η Πάτρα είναι εξαιρετικά δεκτική. Δέν θα μπορούσε να έχει μυηθεί, εκτός από λίγα άτομα που έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια και στην Αθήνα. Εδώ έχω οργανώσει μόνο μερικά 3ήμερα σεμινάρια με δασκάλους από το εξωτερικό και στην ουσία τώρα, αυτήν την Κυριακή 14/12 ξεκινάω έναν κύκλο μαθημάτων που θα κρατήσει περίπου μέχρι τέλη Φεβρουαρίου. Λόγω προχωρημένης εγκυμοσύνης θα χρειαστεί να διακόψω και να ξεκινήσω πάλι τον Σεπτέμβριο του 2015.»

ΤΕΛΙΚΑ ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ; Ή Τ Ο ΣΩΜΑ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ;

«Δύσκολη ερώτηση. Η αλήθεια είναι πως όλα ξεκινούν από το σώμα και το μυαλό . Αν παρατηρήσετε ένα νεογέννητο μωρό θα δείτε πως όλα λειτουργούν σε αρμονία. Νιώθει πως πεινάει και το μυαλό του του λέει να κλάψει για να καλυφθεί αυτή η ανάγκη του. Νιωθει πως νυστάζει και αμέσως κοιμάται. Με την εξέλιξη ο άνθρωπος έχασε την επαφή με τα ζωώδη ένστικτά του και το μυαλό με το σώμα χώρισαν. Η κοινωνικοποίηση έβαλε τα "πρέπει" και τα "μή" και τώρα φαίνεται να έχουμε χάσει το παιχνίδι, ακολουθούμε το μυαλό κατά βάση. Π.χ δουλεύουμε υπερωρίες για να πιάσουμε έναν στόχο και τελικά παραμελούμε το σώμα μας που βρίσκει διέξοδο στο να αρρωστήσει για να μας αναγκάσει να σταματήσουμε. Η Gabrielle πολύ εύστοχα έλεγε πως η ανθρωπότητα πάσχει απο τριζοφρένεια. Άλλο σκεφτόμαστε, άλλο θέλουμε και τελικά άλλο κάνουμε! Στους 5 Ρυθμούς προσπαθούμε να φέρουμε το σώμα και το μυαλό στην ίδια συχνότητα, να συνεργαστούν, να γίνουν ένα.»

H φωτογραφία είναι του Αυγουστίνου Κατσιβαρδά

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις