Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το αεροπλάνο του μέλλοντος

Το αεροπλάνο του μέλλοντος

Θα πετάμε 6 φορές πιο γρήγορα

«Θα καίμε λιγότερα καύσιμα και θα πετάμε έξι φορές πιο γρήγορα από οποιονδήποτε άλλο». Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Ρίτσαρντ Λαγκ, CEO της βρετανικής εταιρείας HyperMach, η οποία αυτήν τη στιγμή κατασκευάζει ένα αεροσκάφος που ισορροπεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και την επιστημονική φαντασία.

Σκεφτείτε μια καμπίνα 32 θέσεων, ένα πολυτελές σαλόνι με πολυθρόνες και καναπέδες - οι επιβάτες του βέβαια ούτε που θα προλαβαίνουν να βολευτούν, καθώς τα ταξίδια θα διαρκούν ελάχιστα: η διαδρομή από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη θα ολοκληρώνεται σε περίπου μία ώρα.

Πώς είναι δυνατόν κάτι τέτοιο; Πολύ απλά το SonicStar θα πετάει πλησιάζοντας τα 5.000 χλμ./ώρα - τέσσερις φορές την ταχύτητα του ήχου. Θα είναι έτοιμο σε δέκα χρόνια από σήμερα και θα έχει κοστίσει συνολικά ένα δισ. δολάρια. Η τιμή του εισιτηρίου για μια τέτοια πτήση δεν είναι ακόμα γνωστή ούτε κατά προσέγγιση, αλλά ο κ. Λαγκ λέει ότι «όλο αυτό το αντιμετωπίζουμε ως το νέο βασίλειο του ταξιδιού για άτομα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια».

Δεν πρόκειται για κάποιον ρομαντικό οραματιστή της αεροναυπηγικής. Το πρότζεκτ της HyperMach μπορεί να διαφοροποιείται κάπως με όσα υπόσχεται, ωστόσο βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση με πολλές άλλες εταιρείες παγκοσμίως: το όνειρο της υπερηχητικής πτήσης έχει αρχίσει να ξαναζωντανεύει και μια νέα γενιά υπερσύγχρονων αεροσκαφών ετοιμάζεται σιγά-σιγά να γεμίσει το κενό που άφησε το βραχύβιο ρωσικό Tupolev Tu-144 και, κυρίως, το θρυλικό Concorde που προσγειώθηκε οριστικά πριν από έντεκα χρόνια.

Οικονομικά ασύμφορο, εξαιρετικά θορυβώδες και στιγματισμένο από το τραγικό δυστύχημα του 2000, το αγγλογαλλικό αεροσκάφος έμοιαζε να κλείνει οριστικά το κεφάλαιο των υπερηχητικών πτήσεων. Το δέλεαρ όμως αποδεικνύεται πολύ μεγάλο.

«Υπάρχει μια ξεκάθαρη απαίτηση για ταχύτητα και νιώθουμε ότι βρισκόμαστε κοντά στο να την ικανοποιήσουμε», λέει ο Μπράιαν Μπάρεντς, αντιπρόεδρος της Aerion, που αυτοπροσδιορίζεται ως η «εταιρεία που θα φτάσει πρώτη» - η εταιρεία του δισεκατομμυριούχου Ρόμπερτ Μπας. Το δικό της αεροσκάφος, το AS2, σε συνεργασία με τη NASA και την Airbus, θα είναι έτοιμο το 2021, θα μεταφέρει 12 άτομα και θα πετάει με 1.599 χλμ./ώρα, διανύοντας την απόσταση από το

Λονδίνο στη Νέα Υόρκη σε κάτι παραπάνω από τρεις ώρες. Αντίστοιχο θα είναι και το Spike S-512 της βοστωνέζικης εταιρείας Spike Aerospace (2.204 χλμ./ώρα και 18 επιβάτες) με την ιδιαιτερότητα ότι δεν θα έχει... παράθυρα. Μια κάπως φουτουριστική οθόνη θα καλύπτει κατά μήκος τα πλαϊνά του αεροπλάνου, προβάλλοντας είτε ό,τι φαίνεται απέξω είτε κάποια ταινία. Οι δοκιμαστικές πτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το 2018.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις