Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Δυτική Αχαΐα: «Φυτίλι» αναμμένο η Ωλενία – Καταγγέλουν ότι ο ΧΥΤΑ Φλόκα γίνεται… Ξερόλακκα

Δυτική Αχαΐα: «Φυτίλι» αναμμένο η Ωλενία...

Δυσαρέσκεια για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φλόκα απο το Σύλλογο «Η Ωλενία»

Συνάντηση με τον δήμαρχο δυτικής Αχαΐας Χρήστο Νικολάου είχαν τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Τοπίου «Η Ωλενία» το πρωί της Τετάρτης στο δημαρχείο  στην Κάτω Αχαΐα.

Ο Σύλλογος εξέφρασε για μια ακόμη φορά τη δυσαρέσκειά του, αλλά και την αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής, καταγγέλλοντας καταστρατήγηση των όρων της  λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φλόκα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ωλενία και πιο συγκεκριμένα η περιοχή του Μαζαρακίου η οποία επιβαρύνεται από τη διέλευση των απορριμματοφόρων, ίσως να κατέχει πανελλήνιο ρεκόρ, καθώς ήταν η μοναδική περιοχή όπου κατασκευάστηκε ΧΥΤΑ, χωρίς ν ανοίξει «μύτη». Χωρίς κοινωνικές αντιδράσεις, απειλές για αποκλεισμούς και προσφυγές.  Κι αυτό γιατί πίστευαν ότι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός και οι όροι λειτουργίας δεν έθιγαν τα συμφέροντα της περιοχής. Έφτασε όμως ο καιρός, που βλέπουν ότι το περιβάλλον τους απειλείται σοβαρά.

«Τα τελευταία τρία χρόνια, έχουμε διαπιστώσει πολλά προβλήματα», λέει στο dytikanea.gr, o γραμματέας του Συλλόγου Γρηγόρης Ανδρουτσόπουλος και εξηγεί:

«Βλέπουμε ότι δεν υπάρχει ωράριο λειτουργίας και μπορεί ο καθένας που έρχεται στον ΧΥΤΑ να μπει ακόμα και τις Κυριακές μέσα χωρίς να ελεγχθεί το φορτίο. Από την άλλη πλευρά, χωρίς να το προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός, τα Καλάβρυτα συνεχίζουν να φέρνουν κάθε δεύτερη μέρα τεράστια φορτία με σκουπίδια. Επίσης στο Μαζαράκι έχουν απηυδήσει, διότι τα απορριμματοφόρα περνούν μέσα από το χωριό, γεμίζοντάς το σκουπίδια και υγρά».

Να υπενθυμίσουμε ότι βάσει του Περιφερειακού Σχεδιασμού, ο ΧΥΤΑ Φλόκα εξυπηρετεί τους δήμους δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου και από τον δήμο Πατρέων τις περιοχές Βραχνέικα, Μεσσάτιδα και Παραλία. Δηλαδή τους 9 πρώην Καποδιστρακούς δήμους και τις δύο πρώην κοινότητες.

Ο Σύλλογος εκτιμά ότι η απόφαση του πρώην δημάρχου δυτ. Αχαΐας Ανδρέα Παναγιωτόπουλου να επιτρέψει και στα Καλάβρυτα την εναπόθεση απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φλόκα, άνοιξε «κερκόπορτα» για να μεταφέρονται σκουπίδια και από άλλες περιοχές. Πέραν του οικονομικού οφέλους για τον δήμο της δυτικής Αχαΐας, ο Σύλλογος εκτιμά ότι το περιβάλλον θα επιβαρυνθεί σοβαρά.

«Βλέπουμε να γίνεται εδώ μια δεύτερη Ξερόλλακα. Ο ΧΥΤΑ Φλόκα σχεδιάστηκε για συγκεκριμένο όγκο απορριμμάτων μέχρι να γίνει ΧΥΤΥ όταν θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων», σημειώνει ο κ. Ανδρουτσόπουλος, προσθέτοντας ότι ο Σύλλογος έχει κάνει κατά καιρούς καταγγελίες με φωτογραφικά ντοκουμέντα, στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας η οποία έχει διαπιστώσει την καταστρατήγηση των όρων λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

ΣΥΝΤΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Στη συνάντηση ο δήμαρχος άκουσε με προσοχή τις καταγγελίες και τα αιτήματα του Συλλόγου και τους διαβεβαίωσε ότι ο έλεγχος θα ξεκινήσει από τους αρμόδιους που έχουν τα κλειδιά του ΧΥΤΑ, ενώ θα έρθει σε επαφή και με τους εργαζόμενους των εγκαταστάσεων.

Παράλληλα, ο κ. Νικολάου είπε στα μέλη του Συλλόγου, ότι η τελευταία έκθεση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, βρίσκει σε πολύ καλά επίπεδα τον ΧΥΤΑ Φλόκα,  προσθέτοντας ότι η  δημοτική αρχή θα παρακολουθεί συνεχώς το ζήτημα.

Στη συνάντηση με τον δήμαρχο ήταν η πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Τοπίου «Η Ωλενία», Σοφία Καούρη, ο γραμματέας Γρηγόρης Ανδρουτσόπουλος, ο ταμίας του Συλλόγου Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος και το μέλος Θεανώ Κοντούλη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις